Annons

Må bra och sov gott – med örter

Cirka tio procent av svenskarna är deprimerade och cirka trettio procent lider av sömnbesvär. Men för den som vill finns naturlig hjälp att få – och inte särskilt långt borta. Här är några av naturens egna botemedel vid just depression och sömnbesvär.

Redaktionen

31 januari, 2013
Må bra och sov gott – med örter
Dela inlägget

Cirka tio procent av svenskarna är deprimerade och cirka trettio procent lider av sömnbesvär.
Men för den som vill finns naturlig hjälp att få – och inte särskilt långt borta.
Här är några av naturens egna botemedel vid just depression och sömnbesvär.

Citronmeliss
Citronmeliss är en krydd- och läkeväxt som de allra flesta av oss varit i kontakt med. Dess egenskaper som lugnande och rogivande är det dock inte alla som känner till. Örten har i urminnestider brukats för sin goda effekt vid stress, oro och sömnbesvär.
Citronmelissens aktiva substanser är främst dess eteriska olja, garvämnen, bitterämnen, flavonoider och fenoler. Citronmelissens lugnande och kramplösande egenskaper är också till hjälp för nervösa magbesvär och spänningshuvudvärk.
Citronmeliss finns i Melissa Dream.

Kamomill
Kamomill är en av våra äldsta och mest kända läkeväxter med lugnande och sömngivande egenskaper. Därutöver är kamomill även kramplösande och milt muskelavslappnande vilket gör att den är extra effektiv vid sömnbesvär orsakade av spänning i kroppen, gärna tillsammans med tillskott av magnesium som också är muskel- och nervavslappnande.
Kamomillens avslappnande ver­kan kan också vara till nytta vid kramper i magen och vid PMS. Kamomillens aktiva substanser är främst dess eteriska olja, dicycloeter, flavonoider, bitterämnen och polysackarider.
Kamomill finns i Melissa Dream.

Grönt te
Grönt te är bladen med många positiva hälsoegenskaper. Naturligt rikt på antioxidanter och ett ur hälsoperspektiv mycket intressant ämne som heter theanin.
Theanin är till stor nytta då avslappning och lugn önskas, vilket beror på att alfavågorna i hjärnan ökar. Man har sett att ökad alfavågsaktivitet i hjärnan ger minskad nervositet och oro samt ökad känsla av lugn och avkoppling.
I och med att theanin minskar nervositet och oro samtidigt som känsla av lugn och avkoppling ökar är produkter med grönt te inte bara till hjälp vid sömnbesvär utan också vid tillfällen då nervositet smyger sig på, exempelvis prov och föredrag.
Grönt te finns i Melissa Dream och Cool Down.

Humle
Bitterämnena i humlens kottar används inte bara till ölbryggning utan är också flitigt använt vid insomningsbesvär.
Studier bekräftar både bättre sömn och lättare insomning vid intag. Effekten förklaras med den lugnande och kramplösande effekt som humlekottarna har. Humle finns i Dormeasan.

Annons

Valeriana
Valeriana är den mest använda och även den bäst dokumenterade växten vid sömnbesvär.
I Sverige har valerianapreparat använts flitigt både inom folk- och skolmedicinen och har sedan 1930-talet funnits registrerats som läkemedel i Sverige. Det är framförallt valerianans rötter som innehåller ämnen, exempelvis valerensyra och valeranal, som har lugnande och muskelavslappnande effekt.
Flera studier med valeriana visar att vi somnar snabbare och sover djupare efter intag av rotextrakt. Till skillnad från receptbelagda sömntabletter har man också funnit att valerianan inte är vanebildande eller ger någon känsla av trötthet eller dåsighet dagen efter. Valeriana finns i Dormeasan.

Tre örtiga preparat för god nattsömn och glatt humör
1. Hypermin
Ett traditionellt växtbaserat läkemedel gjort på färsk ekologisk johannesört för mild till måttlig depression. Effekten av Hypermin kan förväntas efter ett par veckors regelbundet intag.

2. Melissa Dream
En multiprodukt i tablettform med flera olika verksamma ämnen för god nattsömn. Innehåller citronmeliss, kamomill, grönt te, magnesium och B-vitaminer. Tabletterna tas en timme innan sänggående.

3. Dormeasan
Ett traditionellt växtbaserat läkemedel i droppform med hög halt och lika delar valeriana och humle för insomnings- och sömnbesvär. Tas 30-60 minuter innan sänggåendet för bästa effekt.

Av Johanna Gustafsson

Annons

Annons
Fakta

Visste du att…

Kamomill även sägs ha antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper, och har historiskt använts bland annat för att skynda på läkningen av sår.

Annons