Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Alla behöver vila och återhämtning för att må bra och vara friska. Forskning visar att immunförsvaret påverkas negativt av sömnbrist. Vid sömnbrist ökar samtidigt halterna av inflammationsdrivande cytokiner, vilket försvagar vår förmåga att stå emot virus- och bakterieangrepp. För lite sömn gör oss sämre rustade för influensa och förkylning.

Kliniska studier har visat att personer med god och tillräcklig sömn bättre kan handskas med infektioner.  De som sover minst blir oftare sjuka och mår sämst om de blir förkylda. God sömn ger lugn och ny energi, och kan även leda till ett effektivare immunförsvar.

 

Andra studier visar på kopplingen på sambandet mellan sömn och BMI. I takt med att vi sover mindre och sämre är det svårare att hålla vikten, och av att bara sova färre timmar och äta likadant kan vi gå upp vikt. Samma sak är det med stress. Lever vi länge under konstant stress så sover vi inte bara sämre, midjemåttet har en tendens att öka.

LÄS OCKSÅ: Sover du dåligt? Så kan sömnen bli bättre

Sömnbrist och hormonförändringar

Sömnbrist verkar också kunna orsaka förändringar i hormonnivåer, som i sin tur kan leda till fetma och övervikt. Hormon som leptin och ghrelin påverkas av våra sömnvanor. God och tillräcklig sömn balanserar produktionen av ghrelin som dämpar aptiten och stabiliserar produktionen av leptin, som även den har en neutraliserande inverkan på vår hungerkänsla.

Sömnens positiva inverkan på immunförsvar och viktkontroll har länge haft fokus i forskarvärlden. Sömnbrist har också i studier associerats till bland annat ökad typ 2-diabetesrisk och ökad risk för hjärtsjukdom.

Det är vanligt att i perioder ha sömnsvårigheter. De vanligaste är att drabbas av insomningsproblem, orolig sömn med många vakna perioder under natten samt att vakna alldeles för tidigt. Sömnstörningar går ofta hand i hand med stress och oro.

Om nattens återhämtning blir störd är det oftast svårt att prestera under dagen. Det blir som en ond cirkel för den som är drabbad. Och när tiden mellan sänggående och insomning blir längre och längre och antalet nattliga uppvaknanden ökar, ja, då blir det allt svårare att känna sig vaken och alert under dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Kvalitetssömn är avgörande för fysisk och psykisk hälsa

Finna din hjälp mot sömnproblemen

Det kan vara riktigt plågsamt att ligga vaken och räkna ner hur timmarna tills väckarklockan ringer. Det finns olika sätt att komma till ro igen. Här kommer några:

  1. Magnesium är en mineral som hjälper kroppen att slappna av.
  2. Ett B-vtiaminkomplex kan minska stress och därmed hjälpa dig att komma till ro.
  3. Tillskott med valeriana, melissa, saffran eller johannesört kan hjälpa vid sömnlöshet.
  4. Motion och att vara utomhus gör dig tröttare på kvällen.
  5. Undvik kaffe, alkohol, socker och att äta före kraftigt innan läggdags.
  6. Prova gärna en kopp örtte med avslappnande örter som valeriana, kamomill, citronmeliss eller humle.
  7. L-tryptofan är en aminosyra som bidrar till god sömn.
  8. L-teanin är en aminosyra som minskar stress. Den finns i grönt te och i tablettform.
  9. Ett varmt bad på kvällen gör dig sömnigare.
  10. Var inte hungrig eller för mätt, det gör det svårare att somna.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.