Forskarna rekryterade 492 kvinnor och 360 män för att mäta hur sömnen påverkades av månens cykler. Alla sov hemma i sina egna sängar och försökspersonerna visste inte på förhand vad forskarna var ute efter att mäta.
Kvinnors sömn var opåverkad
Christian Benedict är docent och sömnforskare vid Uppsala universitet, och var ansvarig för studien. Han säger:
– Vi kunde se att män vars sömn mättes under månens första faser hade sämre sömnkvalitet. De vaknade oftare under natten jämfört med män vars sömn mättes under månens avtagande faser. Hos kvinnorna var sömnen i stort sett opåverkad av månens cykel. Våra resultat var robusta för justeringar för kroniska sömnproblem och sömnapné.
Mätte ögonrörelser och aktivitet i hjärnan
Forskarna fäste elektroder på deltagarna, och dessa elektroder mätte ögonrörelserna och aktiviteten i hjärnan.
Genom elektroder som fästes på huvudet mättes bland annat elektrisk aktivitet i hjärnan och ögonrörelser. Personerna vars sömn registrerades visste inte att det var kopplingen till månens rörelser som forskarna var intresserade av. Mätinstrumentet kallas polysomnografi.
Kvinnors sömn var opåverkad
Andra studier på sömn och månens cykel har gett skiftande resultat. En del studier har inte kunnat visa på någon koppling till månens rörelse, medan andra har visat ett samband. Det gör att det finns flera förklaringar.
När månen ligger i avtagande fas blir jordens yta mindre upplyst och när den är på väg att bli fullmåne ökar ljuset som reflekteras på jordens yta, vilket kan påverka sömnen.
En annan studie som nyligen publicerad visade att mäns hjärnor verkade vara mer mottaglig för ljusförhållanden än kvinnors hjärnor.
– Vår studie kan dock inte slå fast om det är månens cykel som påverkar sömnen hos män eller om måncykeln samvarierar med någon annan faktor som påverkar sömnen, säger Christian Benedict.
Av Inger Palm
Källa: Uppsala universitet