En sommar utan jordgubbstårta är ingen sommar. Den här saknar både vitt mjöl och socker – du kan njuta med gott samvete.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 8
Ingredienser
Tårtbotten:
1,5 dl sukrin melis
5 ägg
125 g smält smör
1 dl vatten
1,5 tsk vaniljpulver
1 dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
Maräng:
3 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin
Fyllning:
500g jordgubbar.
6 dl grädde
1 banan
Gör så här
Tårtbotten:
Vispa ägg och sukrin melis riktigt pösigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
Häll ner i äggsmeten och slå ner smör och vatten.
Blanda väl.
Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Maräng:
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit tills det blir hårt och vitt. Det kan ta upp till tio minuter.
Tillsätt sukrin melis och fortsätt att vispa ett tag till. Smeten ska bli som hårt vispad grädde.
Bred marängen över ”sockerkakssmeten” och ställ in i nedre delen av ugnen på 175 grader cirka 25-30 minuter.
När den svalnat, dela kakan på mitten så att du får två bottnar.
Fyllning:
Mosa jordgubbarna med gaffel.
Ta hälften av bärmoset och mosa med en banan.
Bre fruktpuren över en av tårtbottnarna.
Ta den andra hälften av moset och blanda ordentligt med cirka tre deciliter av grädden.
Bred det ovanpå bärmoset.
Lägg över den andra botten och bred resten av grädden över.
Dekorera med jordgubbar eller annan bär/ frukt.