Annons
Annons

Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

När du ätit för mycket fet och söt mat är det vanligt att magen börjar krångla. Symtomen är oftast svullnad och uppkördhet, gaser, täta toalettbesök eller tvärtom – magen blir hård. Magproblemen beror oftast på att matsmältningen hamnat i obalans, en obalans som snabbt går att rätta till. Till exempel med hjälp av bitterörter, som kan lindra symtomen redan inom en kvart.

Redaktionen

5 augusti, 2018
Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar
Dela inlägget

När du ätit för mycket fet och söt mat är det vanligt att magen börjar krångla. Symtomen är oftast svullnad och uppkördhet, gaser, täta toalettbesök eller tvärtom – magen blir hård. Magproblemen beror oftast på att matsmältningen hamnat i obalans, en obalans som snabbt går att rätta till. Till exempel med hjälp av bitterörter, som kan lindra symtomen redan inom en kvart.

Efter alla helger är det mer vanligt än ovanligt att magen knorrar över all mat den fått i sig som den inte är van vid. Vem äter inte för mycket fett och socker, för lite fibrer, för stora portioner och gärna efterrätter varje dag under jul- och nyårshelgen.

LÄS OCKSÅ: 4 supertips för att slippa halsbränna och magont

Magen reagerar när matsmältningen hamnat i obalans

Att äta för mycket av det goda eller mat som man är överkänslig mot ger nästan alltid magproblem. En vanlig reaktion på det är en känsla av obehag i magen med symtom som uppkördhet, gaser, magknip och förstoppning. Dessa problem är oftast är inte farliga. Anledningen till obehagen beror för det mesta på en störd matsmältning som i sin tur beror på att levern och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans.

En av fyra har magproblem

När spjälkningen av proteiner och fett inte fungerar som den ska kan innehållet i mage och tarm börja jäsa. Då blir man uppspänd, gasig och bullrig.

I dag har runt en av fyra svenskar både stadigvarande och återkommande problem med magen. Men vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen kommer att uppföra sig. Vissa får ”bara” ballongmage. Andra drabbas av jobbig förstoppning och smärta i buken.

För mycket fett och socker upprör de flesta magar. Men det finns också magar som reagerar på hälsosam mat som lök, bönor och äpplen.

LÄS OCKSÅ: 5 saker alla borde veta om magen

Redan efter 15 minuter lugnar sig magen

Magknip och uppkördhet är relativt lätt att åtgärda. Har du ätit sådant som din mage blir upprörd över kan du behandla dig med det växtbaserade läkemedlet Cynaramin som lindrar obehag effektivt och snabbt.

Bitterörterna i växtläkemedlet gör skillnad i magen redan efter en kvart. Örtextraktet som innehåller maskros, boldo, kronärtskocka och pepparmynta stödjer den övre matsmältningen, lever och galla samt sätter igång tarmrörelserna.

”Aktiverar bildandet av matsmältningsenzym i galla och bukspottskörtel”
När tarmrörelserna fungerar som det ska minskar besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning men också sura uppstötningar.

Smärta, gaser och svullnad verkar kunna minska. Förklaringen anses vara att örtextraktets unika förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzym i galla och bukspottskörteln. Det är också en effekt som kan förstärks över tid. När de akuta besvären försvunnit kan växtläkemedlet användas i förebyggande syfte.

Vid tillfälliga magproblem kan det räcka att ta preparatet vid enstaka tillfällen och vid långdragna besvär är det en fördel att använda bitterörterna som en kur på några veckor eller så länge symtomen kvarstår. Örtextraktet fungerar även för personer som har dålig aptit.

LÄS OCKSÅ: Enzymer – ett knep för en fungerande matsmältning

Växtläkemedlet bygger på färska ekologiska växter

Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel insåg tidigt att lever och bukspottskörtel var viktiga för magen och tarmens funktion. Han forskade på örternas inverkan på mag- och tarmhälsan samtidigt som tog emot och behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna.

Vogel drog lärdom av sina patienter och hans efterforskningar ledde till att han skapade ett växtläkemedel med specifika örter som fick igång matsmältningsprocessen samtidigt som denna örttinktur lindrade uppkördhet, knip och gasbildning.

Alfred Vogels såg hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Han odlade därför medicinalväxterna ekologiskt, skördade dem med varsam hand och framställde dem färska. På så sätt behölls effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkades innan de blev till medicin.

LÄS OCKSÅ: Därför hjäper bitterämnen magen

Fyra läkeörter som verkar ihop

När Vogel skapade Cynaramin utgick han ifrån en sammansättning av fyra läkeörter och i dag består det traditionellt växtbaserade läkemedlet av boldo, maskros, kronärtskocka och pepparmynta. Boldo är en sydamerikansk ört som används för att lindra kramper i tarmen. Den stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet och är bra vid blåskatarr. Boldo är även bakteriedödande samt skyddar mot parasiter och mask.

Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning, den är vätskedrivande och blodrenande. Maskros underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla.

Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas för det mesta i länderna runt Medelhavet. Den skyddar levern, verkar antiinflammatorisk och aktiverar produktionen av matsmältningsenzym.

Pepparmynta har en lugnande och kramplösande effekt i magen och stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Av Inger Palm

Annons
Annons