Vi har träffat Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges mästerkock 2014, och pratat barnmat, diettrender och om hur han själv tappade 30 kilo.
För Kurera avslöjar han vad han lagar en stressig vardag när han vill ha maten klar på 20 minuter och berättar sina tankar om ettårige sonens kosthållning.
– Jag har aldrig köpt en barnmatsburk, inte ens kollat in sortimentet, berättar han.
Vad fick dig intresserad av matlagning?
– Jag har alltid tyckt om mat och att äta men vid 20 års ålder när jag flyttade hemifrån växte intresset för själva tillagningen. Jag blev tvungen att laga mat hemma istället för att äta ute, eftersom det var mer ekonomiskt. Det var kul, tyckte jag och det blev hobby. Eftersom jag jobbat mycket sedan jag startade eget företag när jag var 18 år blev matlagningen en avkoppling och som terapi för mig.
Vad inspirerar dig i köket?
– Jag tycker väldigt mycket om etnisk mat från andra kulturer. Tycker det är fascinerande att titta på och försöka efterlikna, upptäcka nya mat världar och kulturer. Jag tycker att det är skithäftigt så jag försöker resa så mycket som möjligt – men det blev mer innan vi fick barn även om vi reser nu också.
– När vi är utomlands äter vi karakteristiskt för det landet och den kulturen och försöker ta med inspiration hem. Restaurangbesök är något jag också finner fascinerade medan min sambo suckar över att jag fotograferar maten mer än jag äter den. Hon däremot är sommelier och tokanalyserar istället drycker, vilket jag tycker är mindre intressant, säger Amir och skrattar.
► Läs också: 4 tips för att undvika gifter i barnmaten
Så ni kompletterar varandra bra med andra ord?
– Ja, så skulle man kunna se det!
Vad är bra barnmat för dig?
– För det första det som sonen tycker är gott. Men inget raffinerat socker ger vi honom – han har aldrig ens smakat – men naturligt fruktsocker går bra. På sitt ettårskalas, som är till helgen, ska han få smaka en tesked av sin födelsedagstårta men på sin födelsedagsmorgon fick han en mandarin med ett ljus i.
– Hela familjen försöker att undvika rött kött men han får leverpastej för att få i sig järn. Sötpotatis, pumpa och buljong samt citrongräs i puréform har varit en favorit. Citrongräset ger en bra fräschör till det hela.
När det finns sådant stort sortiment av barnmat i livsmedelsbutikerna, varför gör du då din egen?
– Jag har aldrig köpt en barnmatsburk, inte ens kollat in sortimentet. Vi köper aldrig färdigmat till oss så det har blivit naturligt att vi gör egen och min sambo gör stora delar av barnmaten. Vi har samlat in burkar från vänner och fyller med vår hemlagade barnmat.
– Men alla gör som de vill, inget är dåligt – det är viktigt!
► Läs också: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”
Vilka råvaror tycker du att man alltid bör ha hemma för att laga bra barnmat?
– Färska örter, ingefära och citron är något jag använder ofta då det ger bra smaker. Vi utgår mycket från vad vår son gillar. Nu när han har fyllt ett år äter han det vi äter. Häromveckan gjorde jag flygande Jacob, en klassisk 80-talsrätt men den har smaker som hela familjen uppskattar. Risoni är en pastasort som man kan koka i buljong och som släpper mycket stärkelse och blir väldigt krämig. Annars även sötpotatis och grekisk eller rysk yoghurt, som är lite fetare. En annan maträtt som är väldigt god och nyttig är semi-vegetarisk lasagne. Den gör jag med jättelite köttfärs och istället använder jag kål, morötter och zucchini som fyllning.
Hur påverkas du av trenden med att man ska undvika raffinerat socker, vetemjöl (gluten) och mejeriprodukter – och har du några tips på vad man i så fall kan använda istället?
– Jag gillar inte” förbudsdieter”, där man mest utesluter. Jag tycker det begränsar livet. Jag vill provsmaka allt, speciellt i mitt jobb. En perfekt diet är äta med måtta. Hemma äter vi allt. En eller två gånger per år gör vi till exempel en Carnitas, vilket är strimlor av fläskkarré som jag kokar i Coca-Cola. Det blir fantastiskt gott och man käkar det som tacos. Pizza med extra allt äter vi sällan men det händer. Så mitt tips till alla är: ät vad som helst men med måtta.
– Jag är inte bara ett ansikte utåt för Viktväktarna utan är även medlem på riktigt sedan 2010 och har själv gått ner 30 kilo med deras koncept. Jag älskar det och lever och andas för Viktväktarna kan man säga. Det funkar väldigt bra för mig och jag är förvånad över att fler karlar inte är medlemmar.
► Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-Cola än att dricka den
Om maten ska stå på bordet om 20 minuter en stressig onsdag, vad lagar du då?
– Ja, det är hur lätt som helst. Stek lite kycklingklubbor och servera en grönsallad till, klart!
– Jag har faktiskt släppt en bok med Viktväktarna som heter ”Smart vardag med Amir & Viktväktarna”. Det är en bok med vardagsrecept med få ingredienser som inte så dyra. Det är skafferismart mat med sådant som man ofta har hemma. Sedan är det givetvis nyttigt också.
Vad har du för planer framöver?
– I vår kommer jag vara programledare i en stor kanal, för ett nytt matprogram. Vi lanserar även ”Schysst käk” som kommer ut nu i vår till ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm. ”Schysst käk” är som konceptet med tacos men här med, bland annat, pulled lax istället. Mest intressant är pulled veggies som inte finns på marknaden idag. Pulled veggies görs på bitar av Jackfrukt som vi blandar med kryddor och sedan bakar.
Av Josefine Norling
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Amir Kheirmand.
Ålder: 36 år.
Bor: Västerås.
Familj: Sambo och en son på ett år.
Sysselsättning: Egenföretagare inom livsmedelsbranschen, driver även reklambyrån Navii.
Bakgrund: Kom till Sverige från Iran när han var tio år och har sedan dess bott i Västerås. Vid 18 år ålder startade han sitt första företag och började jobba med reklam. Är ambassadör för Viktväktarna och har släppt flera kokböcker. Vann Sveriges mästerkock 2014.
Aktuell med: Ska i vår vara programledare för ett nytt matprogram i en stor kanal. Håll utkik! Lanserar under våren konceptet ”Schysst käk” som kommer att säljas på ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm.
Amir på social media: Instagram: @amirkheirmand , Facebook: Amir Kheirmand och Schysst käk