Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Treårig mörkhårig pojke äter med kniv och gaffel

För mycket socker i livsmedel riktade till barn

För mycket socker. Det är domen när Konsumentföreningen Stockholm kartlagt näringsinnehåll i livsmedel som marknadsförs till barn, skriver Dagens Nyheter.

Konsumentföreningen Stockholm har för femte gången sedan 2005 granskat utbudet av matprodukter som vänder sig till barn. De vanligaste produkterna är flingor, yoghurt, mjölkdrycker och kex. På senare tid har varor som fruktpuréer, smoothies, torkad frukt, ost, pizza och ägg börjat dyka upp. Årets undersökning visar dock att näringsinnehållet inte har förbättrats så mycket sedan 2009.

Andelen tillsatt socker fortsatt hög
An­delen tillsatt socker i barn­produkter anses fortfarande för hög. I exempelvis yoghurt kan den ligga på 8–9 procent och de flesta sorters yoghurt riktade till barn har högre fetthalt än vad Livsmedelsverket rekommenderar.
– Jag tycker inte att man ska tillsätta 8–9 procent socker i yoghurt, det är nästan lika mycket som i Coca-cola, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på föreningen.
Yoghurtar med roliga figurer på förpackningarna innehåller också ofta onödigt mycket tillsatt socker. Det visar Konsumentföreningen Stockholms (KfS) granskning.
–  Jag förstår inte att man gör flingor med så mycket socker i efter alla diskussioner om att för mycket socker leder till fetma, hål i tänderna och andra problem, säger Louise Ungerth, till Dagens Nyheter.

Mycket socker i flingor
Var fjärde granskad flingsort hade över 30 procent socker. – 2005 kunde en förpackning med frukostflingor innehålla 50 procent tillsatt socker. Så illa är det inte i dag. Men Brüggens honungspuffar har 42 procent. Man undrar varför med tanke på den heta diskussionen som förs i dag om hälsosam mat till barn, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS, i ett pressmeddelande från Konsumentföreningen Stockholm.

 

Även mer fett än rekommendationen
–  Och jag förstår inte heller att yoghurten ska vara så fet när experter säger att man inte ska få i sig för mycket mättat fett, säger Louise Ungerth.
Enligt Livsmedelsverket får nästan alla barn i sig mer mättat fett än rekommenderat. Det beror på att vi i Sverige äter mycket mejeriprodukter och feta charkuterier, livsmedel som innehåller relativt mycket mättat fett. Vi är sämre på att äta olja, nötter och fet fisk som innehåller fleromättat fett. För mycket mättat fett kan leda till ökade blodfett­nivåer och öka risken för hjärtsjukdomar, skriver Dagens Nyheter.
– Allt beror självklart på hur ofta man äter de här produkterna, men äter man dem varje dag är det onödigt.

Allt fler produkter direkt riktade till barn
Antalet livsmedelsprodukter som riktar sig till barn ökar kraftigt. Tar man bort varor som glass, godis, chips och läsk finns i dag 97 matvaror där barn är målgruppen, för fem år sedan fanns det 60 varor.

Läs också: 4 tips för att undvika gifter i barnmaten

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.