Svenskarna konsumerar cirka 15 kilo matfett per person och år – och mycket av fettet sätter sig i avloppsrör eller i kommunens ledningsnät.
Men du kan enkelt skona både avloppet och miljön – här är några tips.
Enligt jordbruksverket konsumerar vi ungefär 15 kilo matfett per person och år. Och mycket av fettet slänger vi ut i vasken, vilket är en belastning på både kommunens avlopp och på miljön, enligt Magnus Bäckström, expert på branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Fett i varmt tillstånd som blandas med diskmedel och varmvatten är oftast flytande. I avloppsledningarna är det dock oftast betydligt lägre temperatur och då har fettet en tendens att ansamlas på rörväggar, vilket till slut skapar fettproppar och hårda fettkakor som kan leda till att det blir stopp i rören eller att pumparna lägger av, säger han.
LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika
Torka ur stekpannan efter användning
Så hur tar vi bäst hand om fettet? Mindre mängder kan du med rätt enkla medel ta hand om själv, genom att torka ur stekpannan efter användning.
Är det större mängder är kommunernas rekommendation att fettet hälls ut i soporna eller bland matavfallet. Handlar det om flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.
Och oavsett om du bor i lägenhet eller villa kan du påverkas negativt av fett som inte tas hand om på rätt sätt, då alla är beroende av fungerande avlopp.
– Vi är alla med och betalar vatten- och avloppsverksamheten via VA-taxan. Om driftkostnaderna ökar eller det blir mycket skador och ersättningskrav drabbar det i slutändan alla kunder som får en högre VA-taxa, säger Magnus Bäckström.
LÄS OCKSÅ: 7 sätt att använda kokosfett
Andra matvanor
Att fett i avloppen är ett växande problem beror på flera faktorer.
– En hypotes kan vara att små restauranger ökar, och att många missköter eller att det ibland saknas fettavskiljare. Det kan också bero på att vi har andra matvanor med mer eller andra typer av fett. Vi är också mer stressade och bekväma och väljer i högre utsträckning att spola med mycket varmt vatten eller kör allt i diskmaskinen, men då fastnar fettet istället i ledningen 100 meter bort.
Därför påminner Magnus Bäckström om att vi bör tänka över vårt beteende i köket.
– Fett är rätt hanterat en resurs som bland annat kan användas för att producera biogas.
Så skonar du ditt avlopp från fettet:
• Torka av fettet i stekpannan eller samla upp det på annat sätt innan det rinner ut i vasken och till avloppet.
• Släng fettet i komposten eller häll det i en behållare och lämna på avsedd plats där avfall hanteras.
LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?
• Handlar det om större mängder matfett, exempelvis flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.
• Kolla med den lokala avfallsverksamheten (kommunen) om du är osäker.
Av Tina Harr