Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Vilket fett du använder vid matlagning har stor betydelse för hälsan.
Nu varnar experter för vegetabiliska oljor – vilka vid upphettning bildar skadliga kemikalier och kan leda till demens, cancer, hjärtsjukdom, missbildningar, inflammationer, ökad risk för magsår och högre blodtryck – samt minskar halten omega-3 i hjärnan.
Det mest hälsosamma fettet är kokosolja, visar ny brittisk studie.

Undvik vegetabilisk olja när du steker, varnar nu ledande experter. Anledningen: Vegetabiliska oljor innebär för många hälsorisker. När de hettas upp bildas nämligen höga koncentrationer av skadliga kemikalier, vilka kallas aldehyder och kopplas till ett flertal sjukdomar, såsom bland annat cancer, hjärtsjukdomar och demens.
Det visar en ny studie som har letts av Martin Grootveld, professor i bioanalytisk kemi och kemisk patologi vid Demontfort University i Leicester i Storbritannien.

► Läs också: Vilket fett ska man steka i? Kureras näringsexpert svarar

 

Stora skillnader på olika stekfett
Grootvelds team uppmätte halter av ”aldehyd-lipid-oxidationsprodukter” (LOPs), som produceras när oljor värms till varierande temperaturer.
Studien, som bestod av en serie experiment, gick ut på att ett antal frivilliga fick steka i olika sorters matfett: kokosfett, smör, oliv-, solros- samt majsolja. Resterna av stekfettet fick de sedan lämna in till universitetets laboratorium för analys. Resultatet visade på stora skillnader mellan hur mycket av kemikalien aldehyd som bildades vid upphettningen.

Upp till 200 gånger fler aldehyder än WHOS:s gränsvärde
Professor Grootveld berättar att en måltid som stekts i vegetabilisk olja, såsom till exempel den mycket brittiska snabbmatsrätten ”Fish and chips”, innehåller 100 till 200 gånger fler aldehyder än gränsvärdet för rekommenderat dagligt maxintag som fastställts av Världshälsoorganisationen (WHO).

► Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Många hälsorisker
Upphettning av vegetabiliska oljor visade sig vid upphettning inte bara producera stora mängder skadliga kemikalier som kan öka antalet inflammationer i kroppen, leda till demens, missbildningar hos foster, cancer, hjärtsjukdom, högre risk för magsår och högt blodtryck. De kan också leda till en förlust av den nödvändiga och mycket aniinflammatoriska fettsyran omega 3.

Kokosfett vs kokosfett - vilken är egentligen skillnaden mellan olika sorter?

Kokosolja bäst
Allra bäst klarade sig kokosolja (OBS! inte den som säljs i silverförpackning i matvaruaffärer), som visade sig producera de lägsta nivåerna skadliga aldehyder. Därefter följde traditionellt smör. Vid stekning med majs- och solrosolja producerades tre gånger fler aldehyder jämfört med stekning med smör, visade testerna. Olivolja var den bästa vegetabiliska oljan, men även den bildade stor mängd aldehyder vid längre tids stekning.
Även rapsolja hade något lägre värden än övriga vegetabiliska oljor – enligt en annan studie, uppger tidningen Land.

► Läs också: Bränn fett med kokosfett

”Producerar stora mängder giftiga föreningar”
Professor Grootveld, vid universitetet De Montfort University i Leicester, som har lett studien som bestod av en serie experiment, säger:
– I årtionden har myndigheterna varnat oss hur illa smör och ister är. M
en vi har funnit smör är mycket, mycket bra för ändamål som stekning och likaså ister, säger Professor Grootveld.
– Folk har berättat för oss hur hälsosamma fleromättade alternativ som majsolja och solrosolja är. Men när du börjar leka med dem och utsätter dem för stora mängder energi i stekpanna eller ugn, genomgår de en komplex serie kemiska reaktioner som istället resulterar i stora mängder giftiga föreningar, uppger brittiska tidningen Express.

Läs också: Fakta om kokosfett

Minskar nödvändiga omega 3-fettsyror i hjärnan
Fettsyrorna i vegetabiliska oljor bidrar även till andra hälsoproblem,  visar separat forskning från universitetet i Oxford.
Professor John Stein är professor emeritus i neurovetenskap vid Oxfords universitet:
– Den mänskliga hjärnan förändras på ett sätt som är lika allvarligt som klimatförändringarna hotar att bli, säger han och hänvisar det som delvis som ett resultat av intaget av majs- och solrosolja.

► Läs också: Omega 3-fettsyror mot inflammation

Professorn: ”Omega 3-brist bidrar till psykiska problem och dyslexi”
Förklaringen ligger i att vegetabiliska oljor är rika på omega 6-fettsyror, som leder till en minskning av omega 3-fettsyror i hjärnan, vilka är av avgörande betydelse för hälsan.
– Om du äter för mycket majsolja eller solrosolja absorberar hjärnan för mycket omega 6, vilket i sin tur effektivt tvingar ut omega 3, berättar professor John Stein. Han fortsätter:
– Jag tror att bristen på omega 3 är en starkt bidragande faktor till sådana problem som att öka psykiska problem och andra problem såsom dyslexi.

Rekommendationen: Bannlys vegetabiliska oljor
Experternas rekommendation är att helt enkelt bannlysa alla vegetabiliska oljor – som också finns i bakverk som bröd – och att använda sig av andra alternativ istället.

Läs också: Vilken olja ska jag steka i?

Av Isabelle G Hedander

Läsa mer? 
•  Daily Mail: Frying your food in LARD is healthier because vegetable oils release toxic chemicals when heated says new research
•  Express: Don’t use vegetable oil, says experts: Butter, lard and olive oil are better
•  Metro: Vegetable oil contains chemicals linked to cancer, heart disease and dementia
•  Mirror: Vegetable oil cancer link leads scientists to recommend lard and butter as healthier alternatives
•  Independent: Vegetable oils contain ‘toxic’ chemical linked to cancer and brain degeneration, say scientists
•  The Sun: Lard help us – It’s healthier for frying than ‘toxic’ veg oil
•  The Telegraph: Cooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals, say experts


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden. 

skoldkortel

Hur står det till med sköldkörteln?

Naturlig hälsa

Sköldkörteln kan liknas vid kroppens termostat den bidrar till att öka energin, värma kroppen samt aktivera vårt immunsystem. Ibland vill den istället reglera ned och säga till kroppen att ta det lugnt – det är fullt normalt men den kan också bli underaktiv.

kvinna visar musklerna

Livet börjar bortom rädslan

Krönikan

Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.

klocka

Nobelpriset i medicin till mat-och-sov-klockan

Forskning

Att en väl fungerande dygnsrytm är viktig för hälsan är ingen nyhet, men tack vare årets nobelpristagare i medicin vet vi nu hur vår inre klocka fungerar. Allt levande påverkas av den cirkadiska rytmen och alla som någon gång flugit långt vet hur det som kallas jetlag kan ställa till det.

fibromyalgi

Fibromyalgi – den gåtfulla värken

Värk

Från sveda värk och bränn-kärringar till Lady Gaga. Fibromyalgi är den näst vanligaste muskel- och ledsjukdomen i Sverige och gör ingen skillnad på fattig eller rik. Mellan två och fyra procent av Sveriges vuxna befolkning antas enligt Fibromyalgiförbundet ha sjukdomen som främst drabbar kvinnor.

glutenfri_appelkaka

Glutenfri äppelkaka med lönnsirap

Recept

Detta är kanske världens godaste äppelkaka säger upphovskvinnan Nilla Gunnarsson om receptet på gluten- och mjölkfri äppelkaka. Kakan passar lika utmärkt som lyxig fika som till dessert men då räcker det med en liten bit.

PMS & barnlöshet

Kvinnohälsa: Räddaren vid PMS och hormonstörningar

Naturlig hälsa

Obalans i kroppens hormoner kan orsaka en mängd problem som PMS, akne, klimakteriebesvär och nedsatt fertilitet. Hormonerna tillverkas av kroppens endokrina system där bland annat sköldkörteln, äggstockarna och binjurar ingår. Att ha rätt balans mellan olika hormoner är en förutsättning för att bland annat ämnesomsättningen, sexualdriften och fertiliteten ska fungera normalt.

Stressexperten: ”Ta ansvar för ditt liv”

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del nio fokuserar Karin på vikten av att inte fastna i offerrollen.

stekt fisk

Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift

Politik

Trots att det är olagligt säljs fisk och fiskprodukter som överskrider gränsvärden för dioxin och PCB till andra EU-länder. Därför föreslår Livsmedelsverket att det inrättas en ny kontrollorganisation och att högre krav ställs på fiskförsäljarnas märkning och dokumentation för att komma till rätta med problemet.

lisbeth_rottris

Hjärtspecial: Rött ris sänkte högt kolesterol

Naturlig hälsa

Vid en årlig hälsoundersökning fick undersköterskan Lisbeth Petersson, 63 år, reda på att hon hade för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades kolesterolsänkande statiner och fick så kraftig huvudvärk att hon slutade med medicinen. Ett kosttillskott med fermenterat rött ris blev istället det som fick kolesterolvärdena att bli normala igen.