Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Vilket fett du använder vid matlagning har stor betydelse för hälsan.
Nu varnar experter för vegetabiliska oljor – vilka vid upphettning bildar skadliga kemikalier och kan leda till demens, cancer, hjärtsjukdom, missbildningar, inflammationer, ökad risk för magsår och högre blodtryck – samt minskar halten omega-3 i hjärnan.
Det mest hälsosamma fettet är kokosolja, visar ny brittisk studie.

Undvik vegetabilisk olja när du steker, varnar nu ledande experter. Anledningen: Vegetabiliska oljor innebär för många hälsorisker. När de hettas upp bildas nämligen höga koncentrationer av skadliga kemikalier, vilka kallas aldehyder och kopplas till ett flertal sjukdomar, såsom bland annat cancer, hjärtsjukdomar och demens.
Det visar en ny studie som har letts av Martin Grootveld, professor i bioanalytisk kemi och kemisk patologi vid Demontfort University i Leicester i Storbritannien.

► Läs också: Vilket fett ska man steka i? Kureras näringsexpert svarar

 

Stora skillnader på olika stekfett
Grootvelds team uppmätte halter av “aldehyd-lipid-oxidationsprodukter” (LOPs), som produceras när oljor värms till varierande temperaturer.
Studien, som bestod av en serie experiment, gick ut på att ett antal frivilliga fick steka i olika sorters matfett: kokosfett, smör, oliv-, solros- samt majsolja. Resterna av stekfettet fick de sedan lämna in till universitetets laboratorium för analys. Resultatet visade på stora skillnader mellan hur mycket av kemikalien aldehyd som bildades vid upphettningen.

Upp till 200 gånger fler aldehyder än WHOS:s gränsvärde
Professor Grootveld berättar att en måltid som stekts i vegetabilisk olja, såsom till exempel den mycket brittiska snabbmatsrätten “Fish and chips”, innehåller 100 till 200 gånger fler aldehyder än gränsvärdet för rekommenderat dagligt maxintag som fastställts av Världshälsoorganisationen (WHO).

► Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Många hälsorisker
Upphettning av vegetabiliska oljor visade sig vid upphettning inte bara producera stora mängder skadliga kemikalier som kan öka antalet inflammationer i kroppen, leda till demens, missbildningar hos foster, cancer, hjärtsjukdom, högre risk för magsår och högt blodtryck. De kan också leda till en förlust av den nödvändiga och mycket aniinflammatoriska fettsyran omega 3.

Kokosfett vs kokosfett - vilken är egentligen skillnaden mellan olika sorter?

Kokosolja bäst
Allra bäst klarade sig kokosolja (OBS! inte den som säljs i silverförpackning i matvaruaffärer), som visade sig producera de lägsta nivåerna skadliga aldehyder. Därefter följde traditionellt smör. Vid stekning med majs- och solrosolja producerades tre gånger fler aldehyder jämfört med stekning med smör, visade testerna. Olivolja var den bästa vegetabiliska oljan, men även den bildade stor mängd aldehyder vid längre tids stekning.
Även rapsolja hade något lägre värden än övriga vegetabiliska oljor – enligt en annan studie, uppger tidningen Land.

► Läs också: Bränn fett med kokosfett

“Producerar stora mängder giftiga föreningar”
Professor Grootveld, vid universitetet De Montfort University i Leicester, som har lett studien som bestod av en serie experiment, säger:
– I årtionden har myndigheterna varnat oss hur illa smör och ister är. M
en vi har funnit smör är mycket, mycket bra för ändamål som stekning och likaså ister, säger Professor Grootveld.
– Folk har berättat för oss hur hälsosamma fleromättade alternativ som majsolja och solrosolja är. Men när du börjar leka med dem och utsätter dem för stora mängder energi i stekpanna eller ugn, genomgår de en komplex serie kemiska reaktioner som istället resulterar i stora mängder giftiga föreningar, uppger brittiska tidningen Express.

Läs också: Fakta om kokosfett

Minskar nödvändiga omega 3-fettsyror i hjärnan
Fettsyrorna i vegetabiliska oljor bidrar även till andra hälsoproblem,  visar separat forskning från universitetet i Oxford.
Professor John Stein är professor emeritus i neurovetenskap vid Oxfords universitet:
– Den mänskliga hjärnan förändras på ett sätt som är lika allvarligt som klimatförändringarna hotar att bli, säger han och hänvisar det som delvis som ett resultat av intaget av majs- och solrosolja.

► Läs också: Omega 3-fettsyror mot inflammation

Professorn: “Omega 3-brist bidrar till psykiska problem och dyslexi”
Förklaringen ligger i att vegetabiliska oljor är rika på omega 6-fettsyror, som leder till en minskning av omega 3-fettsyror i hjärnan, vilka är av avgörande betydelse för hälsan.
– Om du äter för mycket majsolja eller solrosolja absorberar hjärnan för mycket omega 6, vilket i sin tur effektivt tvingar ut omega 3, berättar professor John Stein. Han fortsätter:
– Jag tror att bristen på omega 3 är en starkt bidragande faktor till sådana problem som att öka psykiska problem och andra problem såsom dyslexi.

Rekommendationen: Bannlys vegetabiliska oljor
Experternas rekommendation är att helt enkelt bannlysa alla vegetabiliska oljor – som också finns i bakverk som bröd – och att använda sig av andra alternativ istället.

Läs också: Vilken olja ska jag steka i?

Av Isabelle G Hedander

Läsa mer? 
•  Daily Mail: Frying your food in LARD is healthier because vegetable oils release toxic chemicals when heated says new research
•  Express: Don’t use vegetable oil, says experts: Butter, lard and olive oil are better
•  Metro: Vegetable oil contains chemicals linked to cancer, heart disease and dementia
•  Mirror: Vegetable oil cancer link leads scientists to recommend lard and butter as healthier alternatives
•  Independent: Vegetable oils contain ‘toxic’ chemical linked to cancer and brain degeneration, say scientists
•  The Sun: Lard help us – It’s healthier for frying than ‘toxic’ veg oil
•  The Telegraph: Cooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals, say experts


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

test_serum

Kureras skönhetspanel testar: Serum

Hud

Serum är dyrbara droppar som kan göra små underverk för huden. Kureras hudvårdspanel har låtit känslan i huden tala när den testat sig igenom sex ganska olika serum – och i hård konkurrens hittat en favorit.

Ny metod underlättar upptäckten av KOL

Forskning

En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.

Knapriga mandelvåfflor till vardag och fest

Recept

Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus. 

Beröring ger bättre sömn

Hälsa

Beröring och god sömn – hänger det ihop? Ja, säger forskningen, främst på grund av kroppens eget må bra-hormon oxytocin. Har du ingen att ligga sked med kan ett varmt bad eller ett tungt täcke funka.