I 20 år har Anne-Marie Andersson levt med smärta och värk. 2002 fick hon diagnosen fibromyalgi och äter medicin som dämpar en del av smärtan. I somras provade hon en magnetmadrass mot värken.
Hon var väldigt skeptisk men lät sig övertalas och vaknade utan smärta för första gången på många år.
Anne-Marie Andersson, 65 år, i Jönköping har haft ett administrativt arbete på Jordbruksverket som innebar mycket stillasittande. Hon fick problem med en axel som till slut gjorde så ont att hon fick opereras.
– Jag gick med kronisk värk för länge innan jag tog tag i problemet. Jag provade allt från vattengymnastik till akupunktur och kortison, berättar Anne-Marie.
Operation var det enda som hjälpte men när axeln var bra började värken sprida sig i kroppen och i januari 2002 fick hon diagnosen fibromyalgi.
– Jag hade en bra läkare som trodde på mig. Än i dag finns de tyvärr fibromyalgipatienter som blir misstrodda, säger Anne-Marie.
LÄS OCKSÅ: Varför drabbas vi av värk?
Lärt sig leva med värken
Smärtan och värken i kroppen var så besvärliga att Anne-Marie fick sjukpension året efter sin diagnos.
– Jag äter smärtstillande läkemedel men det tar inte bort all värk. Jag har lärt mig leva med värken och inte låtit den begränsa mitt liv. När skoven kommer då orkar jag inte gå ut men annars lever jag ett aktiv liv. Det går inte att se på mig att jag har fibromyalgi, berättar Anne-Marie.
Aktiv i fibromyalgiföreningen
Anne-Marie har bland annat jobbat ideellt i Jönköpings fibromyalgiförening där hon varit kontaktperson men också skött både hemsida och tidning. För den som lider av fibromyalgi kan värken ta sig olika uttryck. Anne-Marie får till exempel ont när det blåser mycket och vid väderomslag, värken är alltid värre i kyla än i värme och ofta värker det på ett ställe på morgonen och ett annat på kvällen.
– Jag fick sluta träna styrketräning för det förvärrade bara smärtan. En gång gick jag på massage och det gör jag aldrig mer om. Då kändes som om hela kroppen var satt i brand.
LÄS OCKSÅ: Studie visar att Q10 kan hjälpa vid fibromyalgi
Vaknade utan smärta
Många års arbete som kontaktperson i fibromyalgiföreningen gjorde att Anne-Marie fick höra många historier om en desperat jakt på smärtlindrande behandlingar.
– Det har handlat om allt från kosttillskott, till B12-sprutor och spikmattor. Och något har jag väl provat själv, men det var inget som hjälpte, berättar Anne-Marie.
Vid ett tillfälle fick hon höra talas om Velloflex magnetmadrasser och var lika skeptisk som alltid, men bestämde sig ändå för att prova.
– Efter att ha sovit på magnetmadrassen en natt så vaknade jag utan smärta. Det var knappt så jag trodde att det var sant!
Stelheten i kroppen är helt borta
Men det var sant. För Anne-Marie fortsatte att vakna smärtfri. Och drygt tre månader senare är hon lika förundrad över hur några magneter i en madrass kan göra skillnad.
– Jag är smärtfri några timmar efter att jag gått upp. Men sen kommer värken smygande tillbaka. Men att vakna smärtfri och kunna ligga och läsa en bok och bara njuta av att kroppen mår bra, det har ju inte hänt många gånger på 20 år. Jag vaknar inte alla dagar och är fri från värk, men de allra flesta dagarna är det smärtfritt.
Förut var Anne-Marie stel i hela kroppen, vilket är en del av sjukdomen. Men när hon började sova på magnetmadrassen försvann stelheten helt.
LÄS OCKSÅ: Marias värk i ryggen blev mindre med hjälp av vitamin K2
Bättre nattsömn
– Det är svårt att komma till ro och kunna somna när det värker i kroppen men tack vare magnetmadrassen har min nattsömn blivit bättre, säger Anne-Marie.
Hon tycker också att hon sover djupare och menar att det gör mycket för det allmänna välbefinnandet att kunna vakna utvilad och smärtfri.
– Det är min järnvilja som drivit mig framåt alla år trots ständig värk. Nu behöver jag inte uppbåda lika mycket kraft och det känns jätteskönt.
I år fyllde Anne-Marie pensionär på riktigt. Hon har gått med i PRO och känner sig faktiskt väldigt frisk för att vara sjuk.
– Det är roligt med alla aktiviteter man kan delta i och jag hade inte räknat med att få må så här bra. Det ska bli spännande att se hur magnetmadrassen fungerar i vinter när skoven kommer och värken tilltar, säger Anne-Marie.
LÄS OCKSÅ: Naturliga sätt att lindra smärta
Av Inger Palm
Fakta
Magneter påverkar våra kroppar på flera områden och anses ha hälsobringande effekter.
Man vet inte exakt vad det är som gör att magneterna fungerar på smärta, men 1954 upptäckte amerikanen Linus Pauling den magnetiska egenskapen hos hemoglobinet och tilldelades Nobelpriset i kemi för detta arbete.
Ökar blodfödet i kroppen
Det Linus Pauling såg var att varje röd blodcell har en laddad järnatom. Det betyder att det järn som finns i blodet är magnetiskt och när järnet utsätts för magnetfält som byter riktning börjar det röra sig snabbare.
Resultatet av detta blir en ökad syre- och näringstillförsel samtidigt som slaggämnen transporteras bort bättre. Järnet i blodet påverkas alltså av magnetfälten som ligger i cirklar inuti madrassen. När blodet passerar magnetfälten ökar rörelsen vilket gynnar transporten av syre och näring.
Teorin: Magnetfälten minskar känsligheten i nervbanorna
En annan teori bakom magnetterapins effekt är att magnetfälten påverkar laddningarna i cellmembranen och därigenom minskar känsligheten i nervbanor.
Den danske läkaren Carsten Hansen som studerat effekten av magnetterapi under många år berättar.
– Människor är elektriskt laddade. Vi är hela tiden under påverkan av elektriska fält. Allt levande är beroende av svaga inre magnetfält som kontrollerar hjärtrytmen, hjärnvågorna, nervimpulserna och mycket annat. Våra celler kommunicerar elektromagnetiskt och påverkas av magnetfälten. Magnetterapi har en lång historia. I Kina har magneter använts på kroppen i tusentals år. Genom modern vetenskap kan vi ana att de gamla kulturerna var något på spåren. I dag finns det studier som tyder på att magnetbehandlingar kan ge minskad smärta.
Fakta
Idag finns det vetenskapliga belägg som pekar mot en viss smärtlindrande effekt av magnetbehandlingar. Underlagen är dock fortfarande ganska begränsade, inte helt entydiga eller klinisk säkerställda. Här är dock några av de studier som gjorts på området magneter och magnetterapi.
Åtta av tio fick effekt i japansk studie
En av de studier som anses viktigast är utförd på ett sjukhus i Japan. Där deltog 375 patienter under tolv månader.
Åtta av tio upplevde
en positiv
effekt varav de flesta inom fem
dagar. En del får effekt redan efter en eller några nätter. Andra efter en månad och vissa får ingen effekt alls.
Studier på långvarig smärta
Svenska statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) visade i en rapport från 2006 avseende behandling av långvarig smärta att det finns ett antal studier som visar att magnetbehandlingar ger effekt. Man vet dock inte vad mekanismerna bakom smärtlindringen är.
SBU rapport (2006:425-427): Metoder för behandling av långvarig smärta.
Metaanalys på smärtlindring
En artikel från 2005 granskar 21 studier som undersökt magneters påverkan på smärtlindring. Den visade att 13 (73,3 %) studier hade effekt på ett brett spann av smärtor.
Nyjon K. Eccles, Ph.D. (2005:495-509): A Critical Review of Randomized Controlled Trials of Static Magnets for Pain Relief; the Journal of Alternative and Complementary Medicine, 3.
Studie på mjukdelssmärta
2004 gjordes en studie på 30 personer med smärtor i kroppens mjukdelar. 14 av dem behandlades med velloflexmagneter, resterande 16 med placebo. De som behandlades med magneter fick en smärtlindring på upp till 55 procent. Placebo fick ingen signifikant smärtlindring.
Static Magnets Reduce Myofascial Trigger Point Pain; Bioelectromagnetics Society, juni 2004.
Studie, magneter mot bäckensmärta
År 2002 behandlades 40 kvinnor med bäckensmärta med velloflexmagneter under fyra veckor. Kvinnorna fick en signifikant förbättring jämfört med kontrollgruppen.
Effects of Static Magnets on Chronic Knee Pain and Physical Function: A Double-Blind Study; Altern Ther Health Med, juli-augusti 2002.