Selen är en mineral och ett viktigt spårämne. Det stöder ett antal specifika enzymer, selenoproteiner, som bidrar till att skydda cellerna mot skador, det vill säga oönskad celldelning och en riskfaktor för utvecklandet av cancer.
Bröstcancer är den vanligaste tumörformen bland svenska kvinnor. Var tionde utvecklar bröstcancer under sin livstid.
När läkare tittar på faktorer som bedömer prognosen och utgången för bröstcancerpatienter så indikerar påverkade lymfkörtlar och tumörstorlek hur prognosen kan bli. Men en ny svensk-tysk studie där patientens selennivåer i blodet mättes gav en ännu bättre bild. Man konstaterade också att selen har en avgörande inverkan på chanserna att både överleva cancer och risken att cancern kommer tillbaka.
Högre selennivåer bättre skydd
Studien innefattade 1 996 kvinnor som nyligen hade diagnostiserats med primär invasiv bröstcancer, som betyder att cancern spridit sig utanför ursprungsvävnaden. Det vanligaste är att den nått lymfkörtlarna, vilket också ger en sämre prognos.
Forskarna mätte tre selenmarkörer som omvänt är förknippade med canceröverlevnad och återfall. Patienter med höga nivåer av selen, och då selenoprotein P och glutationperoxidas hade en avsevärt bättre chans att överleva och en mycket mindre risk för att cancern skulle komma tillbaka.
Skyddar celler mot oxidativ stress
Forskarna såg att chansen att överleva var cirka 50 procent högre hos patienter med de högsta selennivåerna och de högsta nivåerna av specifika selenmarkörer.
Selen är känt för att kunna skydda cellerna mot de skadliga fria radikalerna som kan orsaka oxidativ stress. Bröstcancer är kopplat till ökade nivåer av potentiellt skadliga fria radikaler.
Utvecklandet av bröstcancer kan ha flera orsaker. En är ärftlighet och en annan är östrogennivåer.
Selenhalten i de europeiska jordarna är låga, vilket innebär att vi får i oss för lite i kosten, och kan behöva komplettera med tillskott. Men äter vi livsmedel från länder med högre selenhalt motverkas det.
Selen finns i organiska och oorganiska former. Studier visar att de organiska selenformerna är lättare för kroppen att absorbera och utnyttja.
Av Inger Palm