Annons

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 juni, 2022
Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon ”Foodgeekz”, innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

Receptet kommer från boken ”Bowlsbibeln” av systrarna Emmy och Evelina Hammelfelt. Tillsammans utgör de matduon Foodgeekz, som har ett välbesökt Instagram-konto. Nysläppta ”Bowlsbibeln” är full med recept på fräsch och hälsosam mat i just skålar.

LÄS OCKSÅ: Snabb och festlig “kaoschili”

Ingredienser

2 portioner
300 g förkokta ekologiska kikärtor
300 g förkokta ekologiska svarta bönor
300 g förkokta ekologiska kidneybönor
160 g ekologisk majs
150 g blandsallad
250 g ekologiska cocktailtomater
3 st mindre sötpotatisar
2 avokador
1 msk solrosolja
1 tsk flingsalt
2 tsk nymalen svartpeppar
½ lime, saften

Toppings:
2 nävar nachochips
½ kruka färsk koriander
1 dl grön ärthummus (se recept nedan)

Kryddblandning:
½ tsk chipotlepulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk torkad koriander
½ tsk torkad oregano
½ tsk cayennepeppar

Tomatsalsa:
250 g ekologiska cocktailtomater
2 msk olivolja
½ kruka färsk koriander
1 tsk flingsalt
Vitlök, 2 klyftor
1 tsk nymalen svartpeppar
saften från ½ lime

Grön ärthummus
300 g förkokta ekologiska kikärtor
1 msk tahini
3 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta
3 tsk spiskummin
½ kruka färsk bladpersilja
1 dl frysta, gröna ärtor
½ tsk flingsalt
2 tsk nymalen svartpeppar

Annons

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor

Bokomslag: Bowlsbibeln

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka sötpotatis i små kuber. Fördela jämnt på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Gör kryddblandning genom att röra ihop samtliga kryddor i en skål.
Strö över och massera in två tredjedelar av kryddblandningen på sötpotatisen tillsammans med solrosolja. Rosta i ugnen i 15 minuter.
Häll och skölj av majs, kikärtor och svarta bönor. Stek upp majs och svarta bönor i resterande del av kryddblandningen samt limesaft.
Ta ut sötpotatisen ur ugnen och tillsätt kikärtor till plåten. Rosta i ytterligare 10 minuter.
Gör tomatsalsa genom att hacka tomat, vitlök, och koriander. Mixa tillsammans med salt, svartpeppar, olivolja och saft från en halv lime med hjälp av en stavmixer.
Skiva och hacka avokado och tomat i lagom stora bitar.
Fördela alla ingredienser jämnt i skålar och toppa med nachochips, färsk koriander och grön ärthummus.

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Grön ärthummus:
Tina gröna ärtor i en skål ca 10 min innan du börjar.
Skölj och häll av kikärtor i en sil under rinnande vatten.
Mixa kikärtor, tahini och olivolja i en matberedare.
Riv eller hacka vitlök fint och tillsätt i matberedaren tillsammans med spiskummin, färsk bladpersilja och gröna ärtor.
Mixa tills du får en krämig, grön hummus. Smaka av med salt och peppar.

Annons

Av Carolina Eriksson

Annons