Ericas mangobowl med kokos | Kurera.se
Mango i skål

Foto: Bianca Brandon Cox

Ericas mangobowl med kokos

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande.
Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin.
Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme.

 

Ett recept från boken "Supefood boost" av Erica Palmcrantz Aziz.

LÄS OCKSÅ: Erica Palmcrantz Aziz: ”Välj en kost som gör att du kan leva fullt ut"

Portioner: 2

Ingredienser

3 bananer
125 g fryst mango eller 1 dl torkad, blötlagd
2 dl (halv burk) kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
ev. citronolja eller rivet citronskal

Topping:
12 färska jordgubbar
2 msk raw kokoschips
rivet skal av citron

Gör så här

Om du använder torkad mango blötlägger du den i vatten i 2-8 timmar. Mixa alla ingredienser till en len kräm och lägg upp i skålar. Toppa med skivade jordgubbar, kokoschips och citronskal.

Emmas omdöme

Emma äter mangoHälsofaktor
Hög hälsofaktor! Boken flödar av hälsosamma råvaror och all kunskap är paketerad på ett mycket lockande sätt. När man läser den här boken vill man bli hälsosam, eftersom det verkar både enkelt och gott. Recepten är baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader, allt för att bevara näringen på bästa sätt. Alla recept bygger på 25 råvaror som presenteras i början av boken. 25 superfoods som kan boosta hälsan.
Betyg: 5 av 5

Bildlig lockelse
Superfood boost är full av färg och vackra bilder på rätterna. Det är inga överdrivna krusiduller utan vackert i all sin enkelhet. Man vill äta allt. Som vanligt saknar jag bild på exakt varje rätt för jag tenderar skippa de recept jag inte kan sluka med ögonen först.
Betyg: 4 av 5

Tydlighet/krånglighet
Recepten är oerhört enkla att följa tack vare att det är så få ingredienser i varje. Fokus ligger på lätta mellanmål. Man behöver varken den dyraste mixern eller suspekta pulver som ska beställas långväga ifrån. För en nötallergiker som jag själv är det såklart en del recept som blir kluriga, tyvärr.
Betyg: 4 av 5

Förfarande och smak
Mangobowlen är inget annat än en dröm. Smaken är ljuvlig och receptet är oerhört enkelt. Tack vare Ericas råvaror-genomgång i början av boken får jag också veta varför mango är supernyttigt. Dess fibrer håller magen i trim, den är söt men påverkar inte blodsockret så mycket, samt rik på A-, C- och E-vitamin. Bland annat. Min nya favoritfrukost. Tips: den passar mycket bra med chiasylten på sida 124.
Betyg: 5 av 5

Slutsats: “Plötsligt blir raw food enkelt”
Jag tycker otroligt mycket om den här boken. De enkla recepten tilltalar mig och även råvarorna. Att många av dem finns att köpa i närmaste matbutik gör plötsligt raw food lite enklare, lite mer tillgängligt. Jag tycker också om de vackra, enkla bilderna, samt att layouten känns ren och varm. Överhuvudtaget är det ett mycket bra koncept att fokusera på de mindre måltiderna – för att inspirera till något annat än en ostmacka i farten. Jag efterlyser emellertid lite fler alternativ till nöt-allergikern.

Fler goda raw foodrecept:
Raw Food Dessert
Raw-god halloncheesecake
Lyxig frukost: Supergod acai-bowl
God rawfood smoothie

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

 

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.

Experten: Så skyddar du huden mot föroreningar

Hud

Du är kanske noga med att skydda dig mot solens strålar för att undvika att bränna dig men vad gör du för att skydda huden från föroreningar? Visste du att avgaser och andra föroreningar kan bidra till att huden åldras i förtid? Här berättar Kureras hudvårdsexpert, hudterapeuten Johanna Bjurström om vad vi kan göra för att skydda huden om vi exponeras mycket för avgaser.