Annons
Annons

Ericas mangobowl med kokos

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Redaktionen

19 juli, 2017
Ericas mangobowl med kokos
Dela inlägget

I sin nya bok ”Superfood boost” visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande.
Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin.
Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme.

Ett recept från boken ”Supefood boost” av Erica Palmcrantz Aziz.

LÄS OCKSÅ: Erica Palmcrantz Aziz: ”Välj en kost som gör att du kan leva fullt ut”

Portioner: 2

Ingredienser

3 bananer
125 g fryst mango eller 1 dl torkad, blötlagd
2 dl (halv burk) kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
ev. citronolja eller rivet citronskal

Topping:
12 färska jordgubbar
2 msk raw kokoschips
rivet skal av citron

Gör så här

Om du använder torkad mango blötlägger du den i vatten i 2-8 timmar. Mixa alla ingredienser till en len kräm och lägg upp i skålar. Toppa med skivade jordgubbar, kokoschips och citronskal.

Emmas omdöme

Emma äter mangoHälsofaktor
Hög hälsofaktor! Boken flödar av hälsosamma råvaror och all kunskap är paketerad på ett mycket lockande sätt. När man läser den här boken vill man bli hälsosam, eftersom det verkar både enkelt och gott. Recepten är baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader, allt för att bevara näringen på bästa sätt. Alla recept bygger på 25 råvaror som presenteras i början av boken. 25 superfoods som kan boosta hälsan.
Betyg: 5 av 5

Bildlig lockelse
Superfood boost är full av färg och vackra bilder på rätterna. Det är inga överdrivna krusiduller utan vackert i all sin enkelhet. Man vill äta allt. Som vanligt saknar jag bild på exakt varje rätt för jag tenderar skippa de recept jag inte kan sluka med ögonen först.
Betyg: 4 av 5

Tydlighet/krånglighet
Recepten är oerhört enkla att följa tack vare att det är så få ingredienser i varje. Fokus ligger på lätta mellanmål. Man behöver varken den dyraste mixern eller suspekta pulver som ska beställas långväga ifrån. För en nötallergiker som jag själv är det såklart en del recept som blir kluriga, tyvärr.
Betyg: 4 av 5

Förfarande och smak
Mangobowlen är inget annat än en dröm. Smaken är ljuvlig och receptet är oerhört enkelt. Tack vare Ericas råvaror-genomgång i början av boken får jag också veta varför mango är supernyttigt. Dess fibrer håller magen i trim, den är söt men påverkar inte blodsockret så mycket, samt rik på A-, C- och E-vitamin. Bland annat. Min nya favoritfrukost. Tips: den passar mycket bra med chiasylten på sida 124.
Betyg: 5 av 5

Slutsats: ”Plötsligt blir raw food enkelt”
Jag tycker otroligt mycket om den här boken. De enkla recepten tilltalar mig och även råvarorna. Att många av dem finns att köpa i närmaste matbutik gör plötsligt raw food lite enklare, lite mer tillgängligt. Jag tycker också om de vackra, enkla bilderna, samt att layouten känns ren och varm. Överhuvudtaget är det ett mycket bra koncept att fokusera på de mindre måltiderna – för att inspirera till något annat än en ostmacka i farten. Jag efterlyser emellertid lite fler alternativ till nöt-allergikern.

Fler goda raw foodrecept:
Raw Food Dessert
Raw-god halloncheesecake
Lyxig frukost: Supergod acai-bowl
God rawfood smoothie

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons