Mango i skål

Foto: Bianca Brandon Cox

Ericas mangobowl med kokos

I sin nya bok “Superfood boost” visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande.
Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin.
Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme.

Ett recept från boken “Supefood boost” av Erica Palmcrantz Aziz.

LÄS OCKSÅ: Erica Palmcrantz Aziz: ”Välj en kost som gör att du kan leva fullt ut”

 
Portioner: 2

Ingredienser

3 bananer
125 g fryst mango eller 1 dl torkad, blötlagd
2 dl (halv burk) kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
ev. citronolja eller rivet citronskal

Topping:
12 färska jordgubbar
2 msk raw kokoschips
rivet skal av citron

Gör så här

Om du använder torkad mango blötlägger du den i vatten i 2-8 timmar. Mixa alla ingredienser till en len kräm och lägg upp i skålar. Toppa med skivade jordgubbar, kokoschips och citronskal.

Emmas omdöme

Emma äter mangoHälsofaktor
Hög hälsofaktor! Boken flödar av hälsosamma råvaror och all kunskap är paketerad på ett mycket lockande sätt. När man läser den här boken vill man bli hälsosam, eftersom det verkar både enkelt och gott. Recepten är baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader, allt för att bevara näringen på bästa sätt. Alla recept bygger på 25 råvaror som presenteras i början av boken. 25 superfoods som kan boosta hälsan.
Betyg: 5 av 5

Bildlig lockelse
Superfood boost är full av färg och vackra bilder på rätterna. Det är inga överdrivna krusiduller utan vackert i all sin enkelhet. Man vill äta allt. Som vanligt saknar jag bild på exakt varje rätt för jag tenderar skippa de recept jag inte kan sluka med ögonen först.
Betyg: 4 av 5

Tydlighet/krånglighet
Recepten är oerhört enkla att följa tack vare att det är så få ingredienser i varje. Fokus ligger på lätta mellanmål. Man behöver varken den dyraste mixern eller suspekta pulver som ska beställas långväga ifrån. För en nötallergiker som jag själv är det såklart en del recept som blir kluriga, tyvärr.
Betyg: 4 av 5

Förfarande och smak
Mangobowlen är inget annat än en dröm. Smaken är ljuvlig och receptet är oerhört enkelt. Tack vare Ericas råvaror-genomgång i början av boken får jag också veta varför mango är supernyttigt. Dess fibrer håller magen i trim, den är söt men påverkar inte blodsockret så mycket, samt rik på A-, C- och E-vitamin. Bland annat. Min nya favoritfrukost. Tips: den passar mycket bra med chiasylten på sida 124.
Betyg: 5 av 5

Slutsats: “Plötsligt blir raw food enkelt”
Jag tycker otroligt mycket om den här boken. De enkla recepten tilltalar mig och även råvarorna. Att många av dem finns att köpa i närmaste matbutik gör plötsligt raw food lite enklare, lite mer tillgängligt. Jag tycker också om de vackra, enkla bilderna, samt att layouten känns ren och varm. Överhuvudtaget är det ett mycket bra koncept att fokusera på de mindre måltiderna – för att inspirera till något annat än en ostmacka i farten. Jag efterlyser emellertid lite fler alternativ till nöt-allergikern.

Fler goda raw foodrecept:
Raw Food Dessert
Raw-god halloncheesecake
Lyxig frukost: Supergod acai-bowl
God rawfood smoothie

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.