Mikrofasta förbättrar din hälsa

Att fasta längre perioder kan vara jobbigt, men att köra en mikrofasta varje dygn är relativt lätt och kan ge en rad positiva effekter på hälsan. Till exempel är det bra för hjärta och kärl, för ditt blodsocker och om du har svårt att gå ner i vikt så får du med allra största säkerhet effekt ganska snabbt.

Det finns många bra skäl till att inte ständigt äta. Genom att du inte bara dra ner på kalorierna utan äter under ett visst antal timmar varje dag så kan du minska risken för allvarliga sjukdomar. Det kallas för mikrofasta och betyder att du äter dina måltider under åtta timmar per dygn. De övriga 16 timmarna äter du ingenting alls.

LÄS OCKSÅ: ”Jag har haft periodisk fasta som livsstil sedan två år tillbaka”

 

Av fastan går du ner i vikt
Det är inte farligt att vara utan mat, det är snarare tvärtom bra att vila magen och känna hunger. Det kommer mer och mer belägg på att det är bra att hoppa över måltider eller som i det här fallet att äta under en viss tid på dygnet och sedan låta bli. Jobbar du dagtid så kan du äta frukost, lunch och middag mellan nio och 17. Sedan äter du inget mer fram till klockan nio morgonen därpå. Du kan äta vad du vill men bara under dessa åtta timmar. Givetvis är det bättre om du har sunda kostvanor, då blir hälsoeffekterna större. Forskare har dragit slutsatsen att mikrofasta kan bidra till viktnedgång, minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, skydda mot typ-2 diabetes och cancer samt ge bättre kolesterolvärden.

LÄS OCKSÅ: Fasta – en rivstart för nya sundare vanor

Mjukstarta din fasta
Det spelar ingen roll under vilka tider på dygnet du väljer att äta, det viktiga är att låta bli att äta under 16 timmar, för det är då det händer positiva saker i kroppen. Starta din fasta när du inte har mycket att göra, kanske på en ledig dag. Om du tycker att det känns jobbigt kan du börja med att fasta varannan, var tredje dag. Eller minska på antalet timmar du fastar. Ät då dina måltider under en tio timmars period och fast de övriga 14. När du blivit lite varm i kläderna så testa med att fasta i 24 timmar. Till exempel att låta middagen klockan sex bli sista måltiden och vänta med att äta till klockan sex dagen där på. Att fasta på det här sättet är lämpligt två gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Stor studie: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter

Det är inte farligt att vara hungrig
Om du tränar så tänk på att äta mer de dagarna. Vi träning förbrukas främst kolhydrater så ät fler sådana under träningsdagarna kan du äta mer protein. Drick mer vatten, kaffe och te när du fastar. Det gör dig lite mättare – och glöm inte att hunger faktiskt inte är farligt utan kommer att ge dig bättre hälsa på sikt.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?