Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller menskopp och trosskydd

Miljövänliga mensskydd även bättre för hälsan

6 tips som lindrar mensvärk

*Fysisk aktivitet
*Värmekudde på magen
*Ett varmt bad
*Vila och ta det lugnt
*Promenader
*Massage
*Smärtstillande

Visste du att varje kvinna förbrukar i snitt 11 000 bindor eller tamponger under sitt liv? Att välja naturliga och ekologiska alternativ gör stor skillnad för både miljö, plånbok och hälsa – och i dag finns fler varianter än någonsin. Här är de bästa alternativen!

Visste du att det bara i Sverige används 500 miljoner bindor, tamponger och trosskydd varje år? Totalt uppskattas varje menstruerande kvinna stå för 200 kilos avfall i form av mensskydd under sin livstid. Under ett år motsvarar det avfallet ett koldioxidavtryck på cirka 5 kilo.

 

Tänk dig då också att merparten av alla dessa engångsskydd som slängs i soporna innehåller såväl kemikalier, som klor, plast, blekmedel och ibland även parfym – vilket kan orsaka allergiska reaktioner, klåda, svamp och annat obehag. Förutom att de belastar miljön. Dessutom kostar dessa ständiga månatliga inköp oss kvinnor mycket pengar – som vi skulle kunna lägga på annat om vi valde andra, hållbara och återanvändningsbara mensskydd. Som vi skrivit om tidigare så vill faktiskt 70 procent av kvinnorna i Sverige använda just hållbara mensskydd.

Dags bryta tabun

28 maj inföll den årliga "Internationella mensdagen", vars mål är att uppmärksamma vikten av att släppa tabun kring mens, som fortfarande finns i många delar av världen. Även här i Sverige har diskussioner förts om huruvida arbetsplatser borde erbjuda gratis mensskydd till sina anställda, precis som att man tillhandahåller plåster gratis. Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av företaget Essity, ansåg nästan 50 procent av de tillfrågade kvinnorna att de önskade detta.

LÄS OCKSÅ: Så mycket sparar du på att använda en menskopp under ett år

Menskopp bra alternativ

Menskopp har seglat upp som ett populärt återanvändningsbart mensskydd de senaste åren. Det är en  både ekonomisk och miljövänlig produkt då du efter att ha köpt din kopp kan återanvända den i många år. De är i regel gjorda av medicinskt silikon som är antibakteriellt och allergivänligt. Dessutom samlar koppen bara upp mensblodet och inte andra naturliga vätskor som behövs för underlivshälsan, vilket förhindrar irritation och torrhet och bevarar kroppens naturliga pH-balans. Men passar inte menskopp dig, ditt liv och dina behov finns det som tur var nu även andra miljö- och kroppsvänliga alternativ.

LÄS OCKSÅ: Hur sätter man in en menskopp?

4 miljövänliga mensskydd!

1Menskoppar. Till exempel gör märket All matters återanvändningsbara menskoppar. De är tillverkade av 100 procent medicinskt silikon och helt fria från latex, färgämnen och blekningsmedel. Koppen är antibakteriell, vegan och allergicertifierad. Den samlar upp tre gånger så mycket blod som en stor tampong, men behöver bara tömmas två gånger om dagen.

2. Tvättbara menstrosor finns nu att köpa från en rad märken, till exempel svenska Comfydence och finska Lunette, vars bindor är etiskt tillverkade i ekologiskt Öko-tex material. Designen ser ut precis som vanliga trosor i diskret svart.

 

3.Tvättbara bindor av tyg är ett mycket bättre alternativ till vanliga bindor. Lunette gör exempelvis en modell som är tillverkad av ekologisk bomull och miljövänlig bambuviskos.

4. Natracare gör "vanliga" bindor, trosskydd och tamponger – men i ekologisk bomull och utan vare sig klor, plast eller parfym som irriterar underlivet. De tillverkar sina produkter av komposterbara material som är biologiskt nedbrytbara till 95-100 procent.

LÄS OCKSÅ: Vad kostar våra mensskydd miljön?

Av Carolina Eriksson6 tips som lindrar mensvärk

*Fysisk aktivitet
*Värmekudde på magen
*Ett varmt bad
*Vila och ta det lugnt
*Promenader
*Massage
*Smärtstillande

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.