Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Trosskydd och blomma mot rosa bakgrund

Miljövänliga mensskydd även bättre för hälsan

6 tips som lindrar mensvärk

*Fysisk aktivitet
*Värmekudde på magen
*Ett varmt bad
*Vila och ta det lugnt
*Promenader
*Massage
*Smärtstillande

Varje kvinna förbrukar i snitt 11 000 bindor eller tamponger under sitt liv. Att välja naturliga och ekologiska alternativ gör stor skillnad för både miljö och hälsa. Här är fyra förslag!

Visste du att det bara i Sverige används 500 miljoner bindor, tamponger och trosskydd varje år? Tänk dig då också att alla dessa engångsskydd slängs i soporna och att merparten av skydden på marknaden innehåller såväl kemikalier, som klor, plast, blekmedel och ibland även parfym, vilket kan orsaka allergiska reaktioner, klåda, svamp och annat obehag. Förutom att de belastar miljön.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket sparar du på att använda en menskopp under ett år

Har du dessutom känsliga eller torra slemhinnor, allergi och en hy som lätt blir irriterat finns det än fler anledningar att byta till ekologiska och biologiskt nedbrytbara skydd och göra både miljön och ditt underliv en tjänst!

Menskopp bra alternativ
Menskopp har seglat upp som ett populärt återanvändningsbart mensskydd de senaste åren och är förstås en både ekonomisk och miljövänlig produkt då du efter att ha köpt din kopp kan återanvända den i flera år. De är i regel gjorda av medicinskt silikon som är antibakteriellt och allergivänligt. Dessutom samlar koppen bara upp mensblodet och inte andra naturliga vätskor som behövs för underlivshälsan, vilket förhindrar irritation och torrhet och bevarar kroppens naturliga pH-balans. Men passar inte menskopp dig, ditt liv och dina behov  finns det som tur var idag även miljö- och kroppsvänligt alternativ även bland bindor, trosskydd och tamponger. Här nedanför listar vi fyra exempel.

LÄS OCKSÅ: Hur sätter man in en menskopp?

4 miljövänliga mensskydd!

1.Menskoppar från Organicup är tillverkade av  100 procent medicinskt silikon och helt fri från latex, färgämnen och blekningsmedel. Den är antibakteriell, vegan och allergicertifierad. Och samlar upp tre gånger så mycket som en stor tampong, trots det behöver den som regel bara tömmas två gånger om dagen.

2. Bio Vuokkoset är ett varumärke från finländska familjeföretaget Delipap som gör bindor och trosskydd i ekologisk bomull och utan kemikalier, parfym och klor. Nya på marknaden i Sverige. Certifierat ekologiska av både EU Ecolabel och nordiska miljömärket Svanen, certifierat veganska av V-label samt godkända av Astma-, Hud- & Allergiförbundet. Produktionen sker i södra Finland där endast grön vattenkraft används. Både mensskydden och de enskilda förpackningarna är biologiskt nedbrytbara och låter huden andas, torkar inte ut de känsliga slemhinnorna och hjälper kroppen att behålla sin naturliga bakterieflora.

 

3. Ginger Organic gör bindor, tamponger och trosskydd av ekologisk bomull som är både allergivänliga och ekologiskt certifierade. Materialet andas och är hudvänligt utan att innehålla vare sig kemikalier, klor eller parfym,

4. Natracare gör även de bindor, trosskydd och tamponger i ekologisk bomull och utan vare sig klor, plast och parfym som irriterar underlivet. Tillverkas av komposterbara material som är biologiskt nedbrytbara till 95-100 procent och var den första tillverkaren av intimhygienprodukter som fick en full ”livscykelanalys” och blev godkända av EDP (Environmental Product Declaration) för produkternas låga miljöpåverkan.

LÄS OCKSÅ: Vad kostar våra mensskydd miljön?

Av Carolina Eriksson


6 tips som lindrar mensvärk

*Fysisk aktivitet
*Värmekudde på magen
*Ett varmt bad
*Vila och ta det lugnt
*Promenader
*Massage
*Smärtstillande

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.