Vecka 40 är det dags för Naturskyddsföreningens traditionella storsatsning ”Miljövänliga veckan”. Målet är att sätta rampljuset på en viktig fråga. Tidigare år har man uppmanat till att skippa scampin, köpa schyssta bananer och äta mer grönt. I år är fokus att få fler svenskar att välja ekologiskt.
Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990. Veckan infaller alltid vecka 40 och brukar betyda en enorm aktivitet runtom i landet.
– Vi har sett många gånger tidigare att Miljövänliga veckan satt tydliga avtryck på butikers utbud och konsumenters efterfrågan. Genom åren har vi lyft fram miljömärkta tvättmedel, ekologiskt kaffe och en rad andra produkter som numera tillhör vardagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
”100 % ekologiskt är möjligt”
Årets tema är: ”100 % ekologiskt är möjligt”. Man lyfter frågor om huruvida ekologisk lyxmat är få förunnat, om vi i Sverige kan klara vår matförsörjning utan bekämpningsmedel och konstgödsel, samt vad vi gör för att försäljningen av ekologiska varor skall ta ett rejält kliv uppåt.
Man vill inspirera dem som handlar ekologiskt ibland till att göra det till en vana.
Eftersom priset ofta används som ett argument till att inte köpa ekologiskt har Naturskyddsföreningen sammanställt en lista med fyra motargument:
1. Vi svenskar slänger en tredjedel av maten. Och säger samtidigt att vi inte har råd med ekologiskt.
2. Vi svenskar har aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället satsar vi på prylar, resor och boende. Och så säger vi att vi inte har råd med ekologiskt.
3. Vi lägger 40 procent av våra matutgifter på godis, chips och tomma kalorier. Vi köper också så mycket kött att vi riskerar både vår egen och hela planetens hälsa. Och så säger vi att vi inte har råd med ekologiskt.
4. Vi köper mat och djurfoder från andra delar av världen, där gifter som vi förbjudit för länge sedan fortfarande används. Lantbrukare protesterar och kämpar för att skydda sig själva och sina barn från allvarliga skador. Och så säger vi att vi inte har råd med ekologiskt.
Av Emma V Larsson