Julen närmar sig med stormsteg och många människor känner sig pressade av allt som måste göras innan dess. Är du en av dem? Kolla in vår lista över örterna som gör dig lugn och känn hur stressen rinner bort.
Örtmedicin är den äldsta och mest beprövade läkekonsten. Många människor världen över använder dagligen olika örter och växter i syfte att förebygga, lindra eller bota diverse sjukdomar och besvär. Intresset kring örtmedicin har kraftigt ökat båda hos allmänheten och forskare. Forskning och hundratals vetenskapliga studier har de senaste tio åren bekräftat och preciserat medicinska egenskaper hos olika örter och växter. Här är några av dem.
Lista: Örterna du blir lugn av
Kamomill
Kamomillen tillhör den korgblommiga växt-familjen och är en av våra äldsta och mest kända läkeörter. Den brukas flitigt inom folkmedicinen, främst för sina lugnande och sömngivande egenskaper. Har även en medicinsk användning vid oro, spänningar, kramper samt verkar inflammationshämmande och desinficerande på såväl invändiga som utvändiga åkommor.
Användning: För lugnande verkan kan avkok från kamomill användas som ett rogivande te. Det passar även utmärkt i aromatiska bad för avslappning samt för omslag av utvändiga sår.
Lavendel
Lavendel tillhör den kransblommiga växtfamiljen och härstammar från västra medelhavsområdet. De största odlingarna finns i Frankrike samt Ungern, men lavendel växer även i Sverige. Lavendel används inom örtmedicinen främst för sina lugnande och rogivande egenskaper men används även utvärtes på huden då den ökar blodgenomströmningen på området.
Användning: Torkade lavendelblommor kan drickas som ett lugnande te. Även att inhalera lavendel kan ge rogivande effekt. Kan läggas i tygpåsar under kudden för att förbättra nattsömnen eller så kan eterisk lavendelolja användas i doftkärl eller aromatiska bad.
Citronmeliss
Citronmeliss, eller hjärtansfröjd, är en krydd- och läkeväxt med ursprung från orienten. Den tillhör den kransblommiga växtfamiljen och har i urminnes tider brukats för sina lugnande egenskaper. Den verkar även lugnande och kramplösande för nervösa magbesvär. Den innehåller de eteriska oljorna citral och citonellal som ger citronmelissen dess karaktäristiska smak av
citron.
Användning: Avkok från torkade citronmelissblad kan drickas som te. Färska blad kan med fördel användas i sallader eller som krydda till fiskrätter.
Vänderot
Vänderot, som ofta kallas valeriana, är en ört med verkan mot oro och sömnsvårigheter, då främst insomningsbesvär. Som framgår av namnet är det roten som används inom örtmedicinen. Vänderoten anses idag vara ett av de bästa lugnande medlen för nervösa besvär. Rotens lugnande effekt har bekräftats i kliniska studier och används idag flitigt världen över. Vänderoten har även visats sig kunna vara bra vid migrän, huvudvärk samt högt blodtryck orsakat av stress.
Användning: Vänderot kan drickas som te men finns även att köpa i tablettform.
Humle
Humle tillhör växtfamiljen hampaväxter och är rätt sällsynt i Sverige. Enstaka förvildade bestånd förekommer. Inom örtmedicinen används särskilt växtens kottar som är lugnande och sömngivande. Kan även ha effekt på dålig aptit samt dålig matsmältning.
Användning: För lugnande effekt kokas humlens kottar tillsammans med vatten och dricks sedan som ett lugnande te. Före sänggående för bättre nattsömn och gärna tillsammans med vänderot. Ett annat gammalt knep är att lägga kottarna ensamma eller tillsammans med lavendelblommor i en tygpåse under kudden. Även detta för att lugna.
Johannesört
Johannesört är en i Sverige allmänt förekommande växt. Den växer hela vägen från Skåne upp till de södra delarna av Norrland. Johannesörten är idag uppmärksammad världen över för sina medicinska egenskaper. Används främst för att ge lindring av melankoli, depressioner, nedstämdhet och ångest. Har även visats sig vara bra för sårläkning samt lindring av diverse klimakteriebesvär.
Användning: Kan drickas som te. Låt 1-2 teskedar torkad johannesört dra i kokande vatten i cirka 5-10 minuter. Finns även i tablettform.
Av Margareta Nilsson