Annons

Mobilabstinens ger höjt blodtryck

Att bli fråntagen sin mobiltelefon gör oss stressade och oroliga. Det kan också medföra rent fysiologiska effekter på kroppen som till exempel förhöjt blodtryck, visar ny forskning.

Redaktionen

17 januari, 2015
Mobilabstinens ger höjt blodtryck
Dela inlägget

Att bli fråntagen sin mobiltelefon gör oss stressade och oroliga. Det kan också medföra rent fysiologiska effekter på kroppen som till exempel förhöjt blodtryck, visar ny forskning.

Att vara innehavare av en så kallad smartphone är snart snarare regel än undantag för medel-Svensson. Och med det finns även många fördelar. Enligt tidigare forskning hjälper faktiskt telefonerna oss att stärka banden med familjemedlemmar och utöka vårt sociala nätverk. Men som med det mesta finns det även en baksida.

Högre blodtryck, högre puls och försämrad kognitiv förmåga
När vi blir fråntagna våra telefoner får vi enorma abstinensbesvär, visar forskning. Vi får bland annat högre blodtryck, högre puls, känner oro, obehag och presterar sämre på kognitiva tester, skriver Svt.

Test med 200 studenter
Forskare vid University of Missouri kallade in drygt 200 studenter och lät dessa tro att de skulle vara med och testa en ny sorts blodtrycksmätare samtidigt som de löste ordpussel. Det forskarna egentligen ville titta på var hur studenterna reagerade känslomässigt, kognitivt och fysiologiskt när deras smarta telefoner plötsligt togs ifrån dem under tiden de jobbade med sin uppgift.
Under första delen av testet fick studenterna ha sina telefoner bredvid sig – och efter några minuter mättes deras puls och blodtryck och de fick frågan om hur de mådde. Efter halva tiden kom forskarna in och berättade att mobiltelefonerna störde blåtandsignalen från blodtrycksmätarna och att telefonerna därför måste läggas lite längre bort i rummet, dock väl inom synhåll.

Blodtrycket höjdes omedelbart
So far so good. Men n
är forskarna sedan började att ringa till några av studenternas telefoner – som de inte längre kunde nå – visade det sig att studenterna presterade mycket sämre på de kognitiva testerna än när de hade telefonerna bredvid sig. Telefonerna hade fått ringa i ungefär 20 sekunder och redan minuten efter att de slutat ringa hade studenterna fått både högre blodtryck plus rapporterade att de kände en ökad oro och ökande obehagskänslor.

Annons

”Påminner lite om spelberoende”
Torbjörn Åkerstedt är professor på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Han finner resultaten vara logiska.
– Det är en finurlig illustration av hur lätt man får en stressreaktion när man hindras från att göra något man vill, säger han till Svt.
– Det finns en del, framförallt unga människor med ett stort behov av social bekräftelse, som blir beroende av mobiltelefoner. De ger en sådan omedelbar feedback. Det hela påminner lite om spelberoende.

Av Isabelle G Hedander

Annons