Forskare vid Uppsala universitet ville för drygt 10 år sedan ta reda på hur det kunde komma sig att svenskar bryter höften oftare än personer i andra länder. Och ett tydligt och lite oväntat samband (med tanke på tidigare kampanjer som ”mjölk ger starka ben”) hittade man i vårt flitiga mjölkdrickande. I Sverige drack vi år 2018 cirka 1,5 liter mjölk per person och vecka (enligt Naturvårdsverket).
Höftfrakturer vanligare hos mjölkdrickare
En annan tes om att den stora mängden frakturer i Sverige skulle bero på vårt kalla klimat och att vi därmed halkar oftare eller har brist på solljus och D-vitamin, visade sig däremot inte stämma. Detta efter att man jämfört med Finland som har snarlika förhållanden som oss.
Man såg att risken för höftfraktur och även för tidig dödlighet var högre hos personer som konsumerade mycket mjölk, i en studie av cirka 200 000 personer som publicerades 2014. Sambandet var starkt bland kvinnor, men inte alls lika tydligt bland män. Och intressant nog visade det sig att de som äter mycket yoghurt, fil och andra syrade mjölkprodukter tvärtom hade en lägre risk för frakturer och för tidig död. Detta gjorde forskarna nyfikna.
LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnor har flest höftfrakturer i världen
Mjölk ökar oxidativ stress
Så varför hänger mjölk ihop med en ökad risk för frakturer? Det kan bero på att färsk mjölk leder till mer oxidativ stress i kroppen, vilket i sin tur ger en ökad risk för bland annat benskörhet, säger Liisa Byberg, professor i medicinsk epidemiologi vid Uppsala universitetet, till forskningsrådet Fortes tidning ”Forte magasin”. Samtidigt verkar det som att syrade mjölkprodukter, precis som grönsaker, skyddar mot oxidativ stress som uppstår vid nedbrytningen av laktos.
Liisa Byberg och hennes kollegor har gjort en ny studie om detta, vars resultat är klart men inte har publicerats än. I den har deltagarna lottats till att äta olika kost. Och resultatet pekar i den riktning som forskarna trodde på, alltså att syrade mjölkprodukter har en skyddande effekt mot oxidativ stress.