Att äta efter säsong är klimatsmart och hälsobefrämjande. Missa inte nyttigheterna i din egen trädgård. Här är tre vanliga trädgårdslivsmedel.
Vi har blivit så vana vid att kunna äta jordgubbar på vintern och pumpa på sommaren att vi knappt ens ifrågasätter hur det är möjligt. Förr anpassade vi maten efter den säsong då råvarorna fanns tillgängliga. Det borde vi alltid göra framförallt för då är livsmedlen också som mest näringsrika.
Ett bär, en frukt eller en grönsak är alltid mest näringsrik på toppen av sin mognad. Men direkt efter skörd påbörjas en kvalitetsförsämring. Grönsakernas näringsinnehåll bryts ner, den går bland annat åt till energi och näring till grönsakernas celler, vilket är en anledning till att grönsaker har begränsad hållbarhet.
3 livsmedel i säsong
1. Svarta vinbär
Om du har en svartvinbärsbuske i trädgården har du en hälsobuske full med antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-3 och omega-6 fettsyror.
2. Rabarber
Den syrliga rabarbern är god och nyttig i paj eller som saft. Rabarber innehåller polyfenoler, är rik på c-vitamin, kalcium och kalium.
3. Potatis
Potatis är en viktig källa till C-vitamin. Potatis innehåller även vitamin B3, B6, folsyra, kalium och magnesium. Koka potatis, låt den svalna och gör en näringsrik och somrig potatissallad gjord på crème fraiche, senap och lite majonäs.
Av Inger Palm