Annons
Annons

Naturliga hjälpen vid mannens andropaus

Det är inte bara kvinnor som hamnar i övergångsåldern. Männen har sitt eget klimakterie och den perioden kallas för andropaus. Men precis som för kvinnor finns vitaminer och mineraler som kan stötta energinivån, sexlusten och förlusten av muskler. Bland annat maca, bockhornsklöver och zink.

Inger Palm

25 oktober, 2023
Naturliga hjälpen vid mannens andropaus
Dela inlägget

Någonstans i 35–40 års åldern kan män komma i övergångsåldern, vilket är cirka tio år tidigare än när kvinnor hamnar i klimakteriet. Männens övergångsålder kallas för andropaus och när den smyger sig på, för förändringarna kommer långsamt, kan mannen känna sig trött, drabbas av humörsvängningar, få minskad sexlust och tappa muskelmassa på kroppen. Och förlusten av muskler brukar oftast betyda att kroppsfettet ökar.

Fredrik Ölander, som är näringsmedicinsk terapeut och sjuksköterska menar att många män är mer aktiva när de är yngre och har en väldigt stark drivkraft när det kommer till tiden i livet när de gör karriär och vill etablera sig på bostadsmarknaden. Då finns drivet och energin. Men när mannen tänker skaffa familj så ändrar han också oftast sin livsstil. 

– Då blir många män mer stillasittande och minskar på sin träning. Detta påverkar kroppen och de får en ”manlig hormonell obalans,” testosteronet minskar och östrogenet ökar, förklarar Fredrik.

Könshormonet testosteron finns hos både män och kvinnor, men nivåerna är betydligt högre hos män. Det styr allt från skäggväxt och muskelmassa hos mannen till bibehållandet av manliga drag och sexuell lust. Det manliga könshormonet har också till uppgift att upprätthålla fysisk och psykisk prestationsförmåga. Testosteronet har alltså betydelse för välbefinnandet. 

Mannens testosteronnivåer ökar kraftigt under puberteten. Det är inte förrän i 40-års åldern som nivåerna minskar på naturlig väg, och är man frisk påverkar det vanligtvis inte kropp eller sinnesstämning. Men ökad ålder, hjärt-kärlsjukdomar, sömnbrist och depression är faktorer som kan leda till lågt testosteron. 

Fysiska förändringar i menopaus

– Testosteron är ju det primära manliga könshormonet och ansvarar för många fysiologiska och psykologiska funktioner, inklusive muskeltillväxt, sexuell funktion, humör och energi. Vissa män kan uppleva fysiska förändringar relaterade till just andropaus, säger Fredrik.

Dessa förändringar innebär minskad muskelmassa, ökat kroppsfett, minskad energi och uthållighet samt minskad sexuell lust och funktion. 

– Det här kan i sin tur leda till psykologiska symtom, som att man blir irriterad, trött, hamnar i en depression, får minskad självkänsla och koncentrationssvårigheter. Även sömnen kan påverkas negativt vilket påverkar hela kroppen, säger Fredrik.

Bockhornsklöver för testosteronet

Det är förstås inte alla män som får symtom och symtomen kan variera en hel del. Fredrik berättar att det fortfarande är en öppen fråga inom medicinsk forskning om det manliga klimakteriet är en naturlig del av åldrandet, som kvinnors menopaus, eller om det mer är ett resultat av andra faktorer som förändrad livsstil, vissa sjukdomar eller ärftliga anlag.

Det finns en del vitaminer och mineraler som kan stötta i andropaus. En intressant ört är bockhornsklöver som länge använts inom folkmedicinen. Framför allt för att stabilisera blodsockret. Det är även känt att örten motverkar erektionsproblem och infertilitet. Den tros också kunna bidra till att öka testosteronnivåerna. Bockhornsklöver används flitigt för sina medicinska egenskaper inom kinesisk medicin och ayurveda.

Maca är ett annat växtextrakt som kan ge mer lust och förbättra en försämrad funktion. Och tribulus eller triggarnöt är en ört som används i tillskott för den som vill bygga muskler, men även för att stimulera den sexuella lusten.

Se över sin livsstil

Vill man inte ta ett hormontillskott för att öka testosteronnivån finns det kosttillskott som kan hjälpa till. Det stöds i studier att mineralet zink kan vara viktigt för produktionen av testosteron. Rapporter har visat att om mannen har zinkbrist kan ett ökat zinkintag höja testosteronnivån. Magnesium är bra för musklerna och B-vitaminer minskar trötthet och utmattning.

– Om man upplever negativa symtom i andropaus kan det vara bra att prata med en läkare och ta lite blodprover för att utesluta eventuella sjukdomar. Jag tycker att det är viktigt att man inte experimenterar med sina hormoner och hormonbalansen då det kan ställa till en riktig obalans och ett ännu sämre mående, säger Fredrik och menar att om mannen misstänker att han har lågt testosteron kan han ta ett prov. Men att till exempel kombinera träning med ett zinktillskott är ett bra sätt att få upp sina nivåer. 

– All rörelse är av godo när man upplever att man mår dåligt. Att se över sin livsstil med kost, träning och återhämtning blir då ett klokt alternativ, säger Fredrik och tillägger att mannen också kan prova att tillsätta Q10 och selen för bättre energi.

Fakta

För mer energi i andropaus

Män har precis som kvinnor en övergångsålder. Den inträffar ibland redan i 35-års åldern och gör att mannen känner sig tröttare, får humörsvängningar, mindre muskler och en minskad sexlust.

För att motverka detta kan mannen se över sin livsstil. Äta bättre, se till att vara fysiskt aktiv och vid behov tillsätta vitaminer och mineraler.

Maca, B-vitaminer, selen, Q10, zink, triggarnöt och bockhornsklöver är bra ämnen som kan motverka förändringarna i andropaus.

Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert.
Annons
Annons