Hon är född i Chile och kom till Sverige för 30 år sedan efter en tid i Bulgarien. Som många andra sydamerikaner så älskar Patricia Valdès att dansa. Men smärta och stelhet i lederna satte stopp för det för 15 år sedan.
– Jag jobbade som ekonomikonsult och satt framför en dataskärm om dagarna. Jag minns att det i början kändes jobbigt när jag skulle resa mig upp för att hämta en kopp te. Kroppen var stel och ibland gjorde det ont i både knän och höfter, berättar Patricia.
Problemen kom smygandes och en dag kom Patricia inte upp ur stolen. Hon skrek rakt ut av smärta i det öppna kontorslandskapet och arbetskamraterna skyndade till undsättning.
– Det gjorde så otroligt ont. Jag bad en arbetskamrat följa mig till ett apotek för att få smärtlindrande tabletter. Då jobbade jag i Kista och vi gick till gallerian. Där hamnade vi i en hälsokostbutik. Jag berättade om mina problem, om smärtorna i höfterna, i händerna, i knäna och stelheten som gjorde att jag hade svårt att komma upp ur kontorsstolen, säger Patricia.
Mussla med inflammationshämmande effekt
Med sig hem hade Patricia en ask med inflammationshämmande tabletter vars huvudingrediens är den grönläppade musslan. En naturens smärtdämpare som hon aldrig hade hört talas om tidigare.
Musseloljan är känd för sitt rika innehåll av omega-3-fettsyrorna EPA, ETA och DHA. I musslan finns också glykosaminoglykaner. Det är ett naturligt glykosamin som fungerar som smörjmedel i lederna, men som också kan bygga upp skadat brosk.
I det rena vattnet utanför Nya Zeelands kust växer och odlas den grönläppade musslan. Den har fiskats och ätits av flera generationer maorier, den nyazeeländska ursprungsbefolkningen, på grund av musslans näringsrika innehåll, men också för att den ger en naturlig smärtlindring om lederna värker.
I mitten av 80-talet förädlades musslan till kosttillskott och i och med det drogs forskning i gång. Studier har bland annat visat att musselextraktet har inflammationshämmande egenskaper och lindrar symtom vid artros, värk och stelhet i lederna. Andra analyser har visat att musselextrakt även har en positiv effekt på astma och ledgångsreumatism.
Inga besvär
Patricia tog sina tabletter, morgon och kväll, och kommer inte riktigt ihåg hur snabbt hon blev bättre. Bara att hon blev mer rörlig och att smärtan avtog för att till slut försvinna helt. Hon fick också reda på att hon skulle ha tålamod med värken, för det skulle kunna ta upp emot två månader innan skillnaden blev märkbar.
– I dag mår jag hur bra som helst. Jag kan dansa igen utan problem och håller zumba-klasser för kvinnor. Jag jobbar fortfarande och under veckorna har jag inte tid att träna men går till gymmet lördagar och söndagar, säger Patricia och tillägger:
– Det var en så stor sorg när jag inte kunde dansa salsa, för dansen är ju en så stor del av vår latinamerikanska kultur. Då när jag knappt kunde stiga upp ur min kontorsstol kändes det som om livet var slut.
Känner sig ung i kroppen
Patricia har slutat sitt stillasittande ekonomijobb. Idag jobbar hon som hälsoinformatör inom RCC regionalt cancercenter i Stockholm och på Gotland. Hon har kyrkan som sin mötesplats där hon bland annat informerar kvinnor från andra länder om vilka rättigheter de har inom hälso- och sjukvård.
Och idag har hon blivit lite av en ambassadör för den grönläppade musslan. Patricia berättar för alla hur hennes liv förändrades när hon började ta sina antiinflammatoriska tabletter.
– Att röra på sig betyder så mycket för hälsan, och dansen ger alla glädje. Det är många som frågar hur jag orkar jobba och träna så mycket, och då berättar jag om den grönläppade musslan och hur dessa tabletter tog bort smärtan och stelheten i kroppen. Jag känner mig lika stark och rörlig som när jag var i 30-års åldern.
Foto Theresia Köhlin
Patricia Valdès
Ålder: Tycker att ålder är ovästentligt.
Bor: I lägenhet i Upplands Väsby.
Gör: Är hälsoinformatör vid RCC Stockholm Gotland, jobbar sedan 2015 med arbetssättet Goda vanor för ett friskare liv, ett samarbete med kommuner, stadsdelar samt andra samhällsaktörer som föreningar och organisationer.
Familj: Singel och fyra barnbarn.
Så mår jag bra: Älskar att dansa, träffa människor och ta naturnära promenader med andra kvinnor.
Hjälp vid artros
Det finns flera naturliga ämnen som hjälper vid artros, som den grönläppade musslan som växer i det kalla, rena vattnet utanför Nya Zeelands kust. Den innehåller omega-3 fettsyrorna, ETA, DHA och EPA. I det koncentrerade extraktet finns det speciella glykosaminoglykaner, som är ett naturligt och absorberbart glykosamin. Det ger bindväven elasticitet och flexibilitet samt ökad styrka åt brosk och skelett. De inflammationshämmande ämnena har effekt på skador och nedbrytning av bindväv, brosk, senor och ligament.
- I tillskottet som Patricia tar för sina ledbesvär finns även marint kollagen, ett protein som produceras naturligt i kroppen men minskar med stigande ålder.
- kollagen som är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet.
- vitamin C som bidrar till kollagenbildning och har betydelse för broskets och benstommens funktion.
- zink som är ett mineral som bidrar till att bibehålla normal benstomme.
Studier
…har visat att efter sex månaders intag av musselextrakt upplevde försökspersonerna en 70-procentig förbättring. Musselextrakt har också visat positiv effekt på inflammatoriska sjukdomar som astma och ledgångsreumatism. Andra studier har visat positiva resultat på lindring av symtom och förbättrad funktionsförmåga vid artros.