Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Jan Andersson, LT

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Birgitta Höglund

Birgitta Höglund
Ålder: 58 år.
Bor: Östersund men tillbringar många veckor varje år i Turkiet.
Familj: Särbon Lennart som bor i Stockholm.
Yrke: Kokboksförfattare och matbloggare.
Aktuell med: Boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer våren 2020.

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Fibromyalgi, kotkompressioner, frakturer i bröstryggen, diskbråck, övervikt och ständiga problem med svullnad och smärta i magen. Det var vardag för jämtländska kocken Birgitta Höglund, 58 år. Den första smällen i ryggen kom när hon var 14 år och blev knuffad av en skolkamrat. Andra gången var för snart 20 år sedan då hon lyfte tungt i köket och det small till i ryggen. Det slutade med en sjukskrivning och att Birgitta linkade fram på kryckor.

– Jag mådde dåligt på flera sätt och ingen inom vården andades någonting om att kosten kunde ha påverkat min ohälsa. De var så fokuserade på att ge mig mediciner för smärtan i ryggen och trots att jag gick på sjukgymnastik, hade korsett, fick smärtblockader och elektrisk nervstimulering så hjälpte det bara för en kort stund. 2002 blev jag stelopererad i ryggen. Kirurgen avlägsnade den skadade disken och ersatte med plattor av titan och kolfiberstavar. Operationen gick bra, men en nervskada i höger ben och fot gjorde det besvärligt att gå, berättar Birgitta.

 

LÄS OCKSÅ: Nya maten gjorde Therese frisk

Lyssna på ett föredrag med Annika Dahlqvist

Värken i leder och muskler var konstant och Birgitta var ständigt trött. Att koncentrera sig på något var nästan en omöjlighet. Migrän och magsmärtor blev sämre och när Birgitta fick diagnosen fibromyalgi kändes det knappast bättre. Av läkare fick hon reda på att hennes sjukdom inte gick att bota, inte ens träning skulle hjälpa utan Birgitta fick acceptera att leva med smärtor resten av livet. Men det gjorde Birgitta inte och tur var väl det. Hon fick sjukpension redan som 45-åringen och då började hon själv ta reda på hur hon kunde börja må bättre.

– Jag gick på en föreläsning med doktor Annika Dahlqvist som pratade om LCHF-dieten. Det lät som något jag själv ganska enkelt kunde testa. Jag drog ner på kolhydrater och ökade på protein och fett. Innan levde jag på pasta och smörgåsar och åt alldeles för lite protein. Mina mattallrikar fylldes till bredden med grönsaker, mer fett och proteiner, redan efter en vecka blev jag piggare. Tröttheten som ofta kom efter en måltid försvann helt och det tog bort behovet att sova på dagen. Mitt blodsocker höll sig på en jämn nivå.

LÄS OCKSÅ: Bitten är sockrets fiende

Uteslöt gluten
Egentligen vill Birgitta inte prata vikt, utan bara hälsa men hon berättar att hon som mest vägde upp mot 100 kilo och idag är hon nere på 73 kilo. När Birgitta hade läst sig till att det finns en koppling mellan glutenintolerans och fibromyalgi, uteslöt hon även gluten ur kosten.

– Då minskade värken snabbt och förstoppning, migrän och eftermiddagströtthet försvann. Det var en sådan lättnad. När jag testade för gluten var provet negativt, men läkaren som jag besökte trodde ändå att jag har en överkänslighet eftersom jag blir sämre i magen när jag äter mat med gluten. Mitt beslut att ta bort gluten, att utesluta socker och att öka på fettintaget har gjort att jag mår så mycket bättre, säger Birgitta.

En annan viktig faktor har varit träningen. Birgitta stärker ryggen genom att träna med mjuka rörelser hon lärt sig av en sjukgymnast och yogainstruktör varje dag, och oftast tar hon också flera dagliga promenader på en-två timmar. Det tog ett halvår med den nya dieten och träning innan hon kunde gå utan kryckor, men att ta bort gluten var det som gav den största förbättringen. Och visst kan värken kan komma tillbaka om hon stressar och vid hastiga väderomslag.

 

LÄS OCKSÅ: Fri från depression med ketogen kost

Grön kokbok på gång
När kostomläggningen fungerade så bra bestämde sig Birgitta för att dela sin upplevelse med andra. Hon startade en hälso- och matblogg som blivit enormt populär med sina 1 500 dagliga besök. Där finns i dag runt 2 000 matrecept. Bloggen generade sedan i flera böcker och den första kokboken, LCHF för seniorer, skrev Birgitta tillsammans med Annika Dahlqvist som var en av de första att uppmärksamma LCHF-kost. Sedan kom uppföljaren Grillmat LCHF och så kom Långkok för LCHF och Paleo. Birgitta är även medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – kokboken och Diabeteskokboken för män. Kokböckerna blev populära och flera såldes slut, men idag finns nyutgåvorna Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Birgitta Höglunds bästa grilltips. Våren 2020 släpps Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Flera av hennes böcker är dessutom översatta till engelska och utgivna i USA där LCHF är stort.

– Det är inspirerande för mig att skapa nya rätter till bloggen och det hjälper mig att hålla fast vid min nya kost. Jag är glad att jag inte gav upp min kamp för ett bättre liv. Jag har aldrig ätit så mycket god mat som jag gjort efter min kostomläggning. I dag känner jag mig yngre och piggare än när jag var 38 år och skadade ryggen. Forskningen kring mat går framåt och det som var bäst för mig då, kan mycket väl ha ändrats under åren. Jag har många gånger kritiserats för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju bevisligen hjälpt mig och det är en av anledningarna till att jag vill sprida mina recept och min kunskap, avslutar Birgitta.

Av Inger Palm


Birgitta Höglund

Birgitta Höglund
Ålder: 58 år.
Bor: Östersund men tillbringar många veckor varje år i Turkiet.
Familj: Särbon Lennart som bor i Stockholm.
Yrke: Kokboksförfattare och matbloggare.
Aktuell med: Boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer våren 2020.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

 

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.

Ulrika Ennen, vd WW Viktväktarna

”Låt covid-19 bli en väckarklocka för Sveriges övervikt”

Kurera debatt

Ny forskning visar att övervikt utgör en särskilt allvarlig riskfaktor vid covid-19. Samtidigt har majoriteten av svenskarna fetma eller övervikt – en situation som dessutom riskerar att eskalera i takt med ökat hemarbete. Nu är det hög tid för regeringen och Folkhälsomyndigheten att öka hälsoinsatserna, skriver Ulrika Ennen, vd för WW Viktväktarna, i ett debattinlägg.

Skål med smoothie och bär och utspridda bär och frukter mot turkos bakgrund

8 största gröna mattrenderna 2021

Eko/miljö

Under 2021 kommer vi äta kaffe istället för att dricka det, mumsa på kikärter i oväntade former, lägga mer tid på frukosten – och spetsa vår kombucha. Häng med på den årliga trendspaningen från en av världens mest inflytelserika hälsomatkedjor – Whole Foods Market i USA.