Foto: Jan Andersson, LT

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Birgitta Höglund

Birgitta Höglund
Ålder: 58 år.
Bor: Östersund men tillbringar många veckor varje år i Turkiet.
Familj: Särbon Lennart som bor i Stockholm.
Yrke: Kokboksförfattare och matbloggare.
Aktuell med: Boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer våren 2020.

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Fibromyalgi, kotkompressioner, frakturer i bröstryggen, diskbråck, övervikt och ständiga problem med svullnad och smärta i magen. Det var vardag för jämtländska kocken Birgitta Höglund, 58 år. Den första smällen i ryggen kom när hon var 14 år och blev knuffad av en skolkamrat. Andra gången var för snart 20 år sedan då hon lyfte tungt i köket och det small till i ryggen. Det slutade med en sjukskrivning och att Birgitta linkade fram på kryckor.

– Jag mådde dåligt på flera sätt och ingen inom vården andades någonting om att kosten kunde ha påverkat min ohälsa. De var så fokuserade på att ge mig mediciner för smärtan i ryggen och trots att jag gick på sjukgymnastik, hade korsett, fick smärtblockader och elektrisk nervstimulering så hjälpte det bara för en kort stund. 2002 blev jag stelopererad i ryggen. Kirurgen avlägsnade den skadade disken och ersatte med plattor av titan och kolfiberstavar. Operationen gick bra, men en nervskada i höger ben och fot gjorde det besvärligt att gå, berättar Birgitta.

 

LÄS OCKSÅ: Nya maten gjorde Therese frisk

Lyssna på ett föredrag med Annika Dahlqvist

Värken i leder och muskler var konstant och Birgitta var ständigt trött. Att koncentrera sig på något var nästan en omöjlighet. Migrän och magsmärtor blev sämre och när Birgitta fick diagnosen fibromyalgi kändes det knappast bättre. Av läkare fick hon reda på att hennes sjukdom inte gick att bota, inte ens träning skulle hjälpa utan Birgitta fick acceptera att leva med smärtor resten av livet. Men det gjorde Birgitta inte och tur var väl det. Hon fick sjukpension redan som 45-åringen och då började hon själv ta reda på hur hon kunde börja må bättre.

– Jag gick på en föreläsning med doktor Annika Dahlqvist som pratade om LCHF-dieten. Det lät som något jag själv ganska enkelt kunde testa. Jag drog ner på kolhydrater och ökade på protein och fett. Innan levde jag på pasta och smörgåsar och åt alldeles för lite protein. Mina mattallrikar fylldes till bredden med grönsaker, mer fett och proteiner, redan efter en vecka blev jag piggare. Tröttheten som ofta kom efter en måltid försvann helt och det tog bort behovet att sova på dagen. Mitt blodsocker höll sig på en jämn nivå.

LÄS OCKSÅ: Bitten är sockrets fiende

Uteslöt gluten
Egentligen vill Birgitta inte prata vikt, utan bara hälsa men hon berättar att hon som mest vägde upp mot 100 kilo och idag är hon nere på 73 kilo. När Birgitta hade läst sig till att det finns en koppling mellan glutenintolerans och fibromyalgi, uteslöt hon även gluten ur kosten.

– Då minskade värken snabbt och förstoppning, migrän och eftermiddagströtthet försvann. Det var en sådan lättnad. När jag testade för gluten var provet negativt, men läkaren som jag besökte trodde ändå att jag har en överkänslighet eftersom jag blir sämre i magen när jag äter mat med gluten. Mitt beslut att ta bort gluten, att utesluta socker och att öka på fettintaget har gjort att jag mår så mycket bättre, säger Birgitta.

En annan viktig faktor har varit träningen. Birgitta stärker ryggen genom att träna med mjuka rörelser hon lärt sig av en sjukgymnast och yogainstruktör varje dag, och oftast tar hon också flera dagliga promenader på en-två timmar. Det tog ett halvår med den nya dieten och träning innan hon kunde gå utan kryckor, men att ta bort gluten var det som gav den största förbättringen. Och visst kan värken kan komma tillbaka om hon stressar och vid hastiga väderomslag.

 

LÄS OCKSÅ: Fri från depression med ketogen kost

Grön kokbok på gång

När kostomläggningen fungerade så bra bestämde sig Birgitta för att dela sin upplevelse med andra. Hon startade en hälso- och matblogg som blivit enormt populär med sina 1 500 dagliga besök. Där finns i dag runt 2 000 matrecept. Bloggen generade sedan i flera böcker och den första kokboken, LCHF för seniorer, skrev Birgitta tillsammans med Annika Dahlqvist som var en av de första att uppmärksamma LCHF-kost. Sedan kom uppföljaren Grillmat LCHF och så kom Långkok för LCHF och Paleo. Birgitta är även medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – kokboken och Diabeteskokboken för män. Kokböckerna blev populära och flera såldes slut, men idag finns nyutgåvorna Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Birgitta Höglunds bästa grilltips. Våren 2020 släpps Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Flera av hennes böcker är dessutom översatta till engelska och utgivna i USA där LCHF är stort.

– Det är inspirerande för mig att skapa nya rätter till bloggen och det hjälper mig att hålla fast vid min nya kost. Jag är glad att jag inte gav upp min kamp för ett bättre liv. Jag har aldrig ätit så mycket god mat som jag gjort efter min kostomläggning. I dag känner jag mig yngre och piggare än när jag var 38 år och skadade ryggen. Forskningen kring mat går framåt och det som var bäst för mig då, kan mycket väl ha ändrats under åren. Jag har många gånger kritiserats för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju bevisligen hjälpt mig och det är en av anledningarna till att jag vill sprida mina recept och min kunskap, avslutar Birgitta.

Av Inger Palm


Birgitta Höglund

Birgitta Höglund
Ålder: 58 år.
Bor: Östersund men tillbringar många veckor varje år i Turkiet.
Familj: Särbon Lennart som bor i Stockholm.
Yrke: Kokboksförfattare och matbloggare.
Aktuell med: Boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer våren 2020.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.