Annons

Nu skärps kampen mot det utbredda matfusket

Åsna i grillkorven, fläsk i nötfärsen, lingonsylt av tranbär, sockrad honung och vitling som säljs som torsk. Livsmedelsfusk är mycket lönsamt och ett växande problem. Men på flera fronter skärps nu kampen mot fusket, skriver Metro.

Redaktionen

21 oktober, 2014
Nu skärps kampen mot det utbredda matfusket
Dela inlägget

Åsna i grillkorven, fläsk i nötfärsen, lingonsylt av tranbär, sockrad honung och vitling som säljs som torsk. Livsmedelsfusk är mycket lönsamt och ett växande problem. Men på flera fronter skärps nu kampen mot fusket, skriver Metro.

I en auktion, samordnad av europeiska polisorganisationen Europol, i början av förra året påträffades 1 200 ton förfalskade eller felmärkta matvaror och 430 000 liter förfalskade drycker – kött, fisk, ris, honung, utspädda fruktjuicer och mycket, mycket mer.

Sverige inget undantag
Sverige är inte något undantag. Exemplen med åsnekorvar, falsk lingonsylt och utspädd juice är tvärtom hämtade härifrån.
– Oftast inget hälsovådligt, säger dock Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till tidningen.

Efterlyser hårdare straff
Livsmedelsverket efterlyste nyligen att fängelsestraff återinförs för grovt fusk med livsmedel. Den möjligheten togs nämligen bort 2006.
Efter hästköttskandalen förra året har EU-ländernas livsmedelsmyndigheter gått samman i nätverket Food Fraud Network och håller på att skapa ett gemensamt varnings- och informationssystem om matfusk som ska vara igång 2015.
Samtidigt har EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott föreslagit att bötesbeloppen ska vara dubbelt så stora som ”förtjänsten” av fusket. Idag är böterna så låga att brottslighet ändå lönar sig, menar Livsmedelsverket.

Nya tjänsten Livsmedelsombudsmannen ska minska fusket
Livsmedelsverket skapade nyligen nya tjänsten Livsmedelsombudsmannen, en så kallad visselblåsarfunktion som ska bekämpa brott i livsmedelsbranschen. Läs Kureras artikel om Livsmedelsombudsmannen här.
– Vi vill få bort dem som lurar konsumenterna, sa Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord då.

Annons

Av Redaktionen

Annons
Fakta

Fakta Matfusket

Produkter i livsmedelskedjan som det fuskas mest med i Europa:

  1. Olivolja
  2. Fisk
  3. Ekologiska livsmedel
  4. Mjölkprodukter
  5. Sädesprodukter (ris)
  6. Honung och lönnsirap
  7. Kaffe och te
  8. Kryddor (till exempel saffran)
  9. Vin
  10. Fruktjuicer
  11. Kött

Källa: EU-parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Annons