Enligt en studie från Lunds universitet finns det ett samband mellan p-piller och förskrivning av antidepressiv medicin till tonårstjejer.
Det har länge diskuterats om p-piller, hormonspiral och andra hormonella preventivmedel kan leda till att mår dåligt psykiskt. Men trots att många kvinnor rapporterat sådana biverkningar har forskningen hittills inte gett någon entydig bild, skriver Forskning.se
Stark koppling till förskrivning av antidepressiva
Sofia Zettermark, genusvetare och doktorand vid Lunds universitet menar att forskningen har haft svårt att förklara fenomenet med att unga kvinnor mår dåligt av hormonella preventivmedel.
För att öka kunskapen har hon tillsammans med Juan Merlo, professor i socialepidemiologi vid Lunds universitet, genomfört en omfattande registerstudie. Studien innefattar över 800 000 kvinnor i Sverige i åldern 12- 30 år, vilket är majoriteten av alla landets kvinnor i åldersgruppen. Och studien visar en stark koppling mellan användning av hormonella preventivmedel och förskrivning av antidepressiva läkemedel bland de yngsta. Ett samband som blir svagare med stigande ålder.
LÄS OCKSÅ: Folkhälsomyndigheten: Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar
Syftar till att öka kunskapen
Studien visade också på skillnader mellan olika typer av preventivmedel. Förskrivning av antidepressiva läkemedel var högst hos de som använde icke-orala preventivmedel som exempelvis p-ring, hormonspiral och p-plåster. Sofia Zettermark betonar att studiens syfte är att öka kunskapen och att inspirera till fortsatta studier, inte att unga kvinnor ska sluta att använda hormonella preventivmedel.
LÄS OCKSÅ: Konferens visade på många vägar bort från medikalisering
Vissa mår bra
Sofia Zettermark understryker också att långt ifrån alla som använder hormonella preventivmedel mår dåligt. Hon rekommenderar den som känner oro eller inte mår bra att prata med sin läkare eller barnmorska för att komma fram till en lösning.
LÄS OCKSÅ: Lena Hallengren: S vill satsa på tidiga insatser mot psykisk ohälsa hos unga
Samstämmig med dansk studie
På grund av sitt upplägg visar inte studien vad som är orsak och verkan och resultaten bör därför tolkas med försiktighet men resultaten överensstämmer till stora delar med resultaten i en dansk registerstudie från 2016. Att man nu ser liknande mönster även i Sverige är ytterligare ett skäl till att sätta mer fokus på frågan, anser Sofia Zettermark som menar att fynden understryker behovet av fortsatt forskning.
Av redaktionen
Källa: Forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Vad är psykotropa läkemedel?
Psykotropa läkemedel är namnet på en grupp läkemedel som kan ordineras vid förändringar i patientens psykiska tillstånd som till exempel oro, nedstämdhet, sömnsvårigheter och depressioner. Syftet är att förändra beteende och/eller humör.
Källa Forskning