Sju år och en mängd ny forskning om socker senare meddelar nu EFSA, Europas myndighet för livsmedelssäkerhet, att de har lyssnat på det nordiska önskemålet om att på nytt utreda vad maxgränsen för tillsatt socker bör ligga på.
I juli 2017 kom en begäran om att EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, skulle göra en ny vetenskaplig granskning av hur socker påverkar hälsan. Begäran var undertecknad myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge och anledningar uppgavs vara att det finns ny forskning om sambanden mellan sockerkonsumtion och övervikt och typ-2-diabetes sedan EFSAS senaste granskning 2010. Enligt EFSA fanns det då inte tillräckligt stort underlag för att sätta ett referensvärde – maxvärde – för tillsatt socker.
► Läs också: Ny forskning: Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett
En och samma rekommendation i alla europeiska länder
Nu har det bestämts. EFSA ska genomföra en ny vetenskaplig granskning kring hur socker påverkar hälsan. Detta för att till sist kunna hitta ett rekommenderat maxvärde för tillsatt socker i maten tänkt att gälla för alla europeiska länder.
Glada över beskedet
Irene Mattisson är senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.
– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att EFSA lyssnat på våra önskemål, säger hon i ett pressmeddelande, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food Supply.
De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som är vad Sverige i nuläget följer, rekommenderar idag att maximalt tio procent av energin ska komma från tillsatt socker.
Relaterad läsning:
• Historien om hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag
• Nordiskt samarbete för maxgräns för socker
• Ny dom: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige
• Knasiga sockerråd vs vitaminråd – Samma myndighet som står bakom
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!