Kan man träna hårt efter flera nätter med dålig sömn? Hur påverkar det hälsan och framför allt hjärtat? Forskare vid Uppsala universitet har gjort en liten pilotstudie som analyserade olika proteiner i blodet när 16 män tränade högintensivt och var utvilade och efter att de sovit dåligt.
Det har sedan tidigare varit känt att kortare och störd sömn påverkar hjärta- och kärl negativt, och kan resultera i både hjärtinfarkt och högt blodtryck.
När forskare ville ta reda på om högintensiv träning kan påverka hjärtat negativt efter några nätter med störd sömn jämförde man samma 16 deltagare efter att de tränat hårt och var utvilade, samt när de sovit dåligt i tre nätter.
Vid högintensiv träning kan troponin, ett protein och en hjärtskademarkör, frisättas i små doser. När en patient har akuta hjärtbesvär kan man se höga nivåer av proteinet i blodet. Sömn- och träningsstudien visade att efter mindre sömn steg nivåerna av troponin något efter ett högintensivt träningspass.
LÄS OCKSÅ: Träning kan häva skador i hjärnan orsakade av rökning
Kan påverka de med hårt fysiskt arbete
Jonathan Cedernaes är läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet. Han säger i ett pressmeddelande:
– Högre nivåer av troponin efter träning har kopplats till en viss förhöjd framtida risk för sjukdomar som drabbar hjärtkärlsystemet. Man vet inte riktigt vad mekanismen är, men samtidigt vet vi att hjärtats hälsa påverkas av andra livsstilsfaktorer. Vi tyckte därför det var viktigt att studera om frisättningen av troponin, vid träning, kan påverkas av förkortad sömn, eftersom det är många yrkeskategorier som behöver utföra arbete där de regelbundet stör sin sömn, till exempel inom sjukvården.
LÄS OCKSÅ: Högintensiv träning kan ge negativa effekter
40 procent högre
I studien deltog 16 friska normalviktiga unga män som normalt sov bra, och med bra menas att de sov sju-nio timmar varje natt. De fick genomgå en undersökning där man tittade efter tidigare hjärtkärlsjukdom och ärftlighet.
Forskarna lät männen vistas i sömnlaboratorium där de fick följa ett schema med aktiviteter och måltider. Männen fick under den första vistelsen i laboratoriet sova normalt och vid andra besöket lät man dem vara vakna halva natten.
När det sedan togs blodprover före och efter ett hårt träningspass kunde forskarna se stegringen av hjärtskademarkören, men också ett annat protein – NT-proBNP som visar på belastningen på hjärtat. Det visade sig att även protein nummer två steg vid träning, men kunde inte kopplas till mängden sömn.
Ökningen efter träningspasset av hjärtskademarkören, troponin, var närmare 40 procent högre efter tre nätter med sömnbrist, jämfört med normal sömn.
LÄS OCKSÅ: Träning gynnsamt för demenssjuka
Ökad belastning av hjärtmuskeln
Vad säger då studien? Vilka slutsatser kan man dra? Studier som gjorts tidigare har ändå visat att träning kan motverka effekter på hjärtkärlsystemet och ämnesomsättningen vid dålig sömn.
Jonathan Cedernaes menar att regelbunden träning ändå sänker risken för att dö i hjärtkärlsjukdomar trots sömnbrist. Han säger:
– Vi vet samtidigt att återkommande störning av sömnen i sig är dåligt för hjärtats hälsa. Det är därför möjligt att mer uttalad sömnbrist på sikt åtminstone kan öka risken för att hjärtat riskerar ta viss skada av mer intensiv träning. Men många upplever övergående sömnbrist, och sömnbehovet är också individuellt. De riskökningar som finns och är kopplade till störd sömn i sig, gäller framförallt vid kronisk sömnbrist och långvarigt skiftarbete, och berör ett genomsnitt på populationsnivå.
Studien visade att NT-proBNP och troponin inte ökade före träningen. Jonathan Cedernaes menar därför att sömnbrist kanske sänker tröskeln för hur en ökad belastning påverkar hjärtmuskelceller, vid träning. Försöksdeltagarna hade inte samma stegring av proteinnivåerna, och tidigare forskning har visat att olika individer efter hård träning får olika grad av frisättning av troponin.
LÄS OCKSÅ: Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad
Fördelar med hårdare träning
Det finns dock ingen evidens på att det skulle vara skadligt för hjärtat att träna regelbundet när man har sovit för lite.
– Förbättrad sömn kanske kan öka de positiva effekter som fysisk träning har på hjärtat. Vi vet att högintensiv träning har fördelar på sikt, men våra resultat kan vara värda att beakta för särskilda grupper som högpresterande atleter och militärer. De kan behöva prestera på extrema nivåer även när de lider av sömnbrist, och det kan vara bra att tänka mer på sömnens betydelse i dessa situationer, då vi vet att förbättrad sömn därtill förbättrar ens prestationsförmåga, både kognitivt och fysiskt, säger Jonathan Cedernaes.
Resultaten publiceras i tidskriften Molecular Metabolism.
Av Inger Palm
Källa: Uppsala universitet