Annons

Forskning från Lund: Spenatextrakt som ökar din mättnadskänsla

I dag äter vi inte bara större portioner utan vi tenderar också att äta allt mer av den sorts mat som snabbt bryts ner. Ny svensk forskning försöker hitta en lösningen på problematiken med överkonsumtion av mat. Nu tror man att svaret kan gömma sig i ett nytt spenatextrakt.

Redaktionen

14 januari, 2014
Forskning från Lund: Spenatextrakt som ökar din mättnadskänsla
Dela inlägget

I dag äter vi inte bara större portioner utan vi tenderar också att äta allt mer av den sorts mat som snabbt bryts ner. Svensk forskning försöker hitta en lösningen på problematiken med överkonsumtion av mat. Nu tror man att svaret kan gömma sig i ett nytt spenatextrakt.

Studier vid Lunds universitet visar att thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptag av det fett som finns i mat. Det leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller stora matportioner minskar. Man beskriver det som samma effekt av mättnadskänsla som vid intag av vanlig mat. Skillnaden är att thylakoider förlänger mättnadskänslan genom den långsamma nedbrytningen av maten.

Kosttillskott med thylakoider

Bakom studierna står Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, samt Per-Åke Albertsson, professor i biokemi vid Lunds Universitet. Som ett resultat av deras forskning lanseras nu Aptiless, ett kosttillskott med ett högt innehåll av thylakoider från spenat.
– Våra studier visar att thylakoider har många fördelar och fungerar som en hjälp till att återfå en normal kosthållning. Thylakoiderna hjälper till att minska intaget på ett naturligt sätt genom att påverka kroppens egna mättnadsfunktioner, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Äter mat som snabbt bryts ned

Hon har sedan många år forskat kring aptitreglering, vilka mekanismer som styr människan och vad det är som gör att maten vi äter i dag ofta leder till överkonsumtion och övervikt.
– I dag äter vi inte bara större portioner utan vi tenderar också att äta allt mer av den sorts mat som snabbt bryts ner. Det medför att de tarmhormoner som ska utsöndras vid matsmältningen för att skicka signaler till hjärnan om att vi är mätta uteblir. Det i sin tur leder till att vi nästan omedelbart efter att ha ätit känner oss hungriga igen.

Av Redaktionen

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Thylakoider finns i alla gröna blad
och är nödvändiga för fotosyntesen.

Annons