red meat

Ny kontroversiell studie: Minimala fördelar med att avstå rött kött

Rött kött har länge målats upp som en stor hälsobov. Enligt en ny studie så bör vi dock inte vara så rädda för kött trots allt.
Men forskarna har mötts av massivt motstånd.

På senare tid har hälsoråden och studierna om att minska intaget av rött kött och även processat kött haglat över oss, då det finns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer.

Svaga eller obefintliga bevis
Men nu kommer en ny studie som nyligen publicerades i Annals of Internal Medicine som går helt stick i stäv med sin samtid.

 

Forskarna har gått igenom tidigare större studier som har gjorts på hur rött kött inverkar på vår hälsa och funnit att bevisen om att det skulle vara dåligt för hälsan är svaga eller obefintliga.
Slutsatsen? Att vi inte behöver minska intaget av kött.
– Bevis för att minskat köttätande ska göra oss friskare är litet eller minimalt. Fördelarna att avstå kött är så små att de knappt kan urskiljas. Det finns inte tillräckligt tydliga bevis för att säga att folk bör minska sin köttkonsumtion, skriver Bradley Johnston, epidemiolog på Dalhouse universitet i Kanada och ledaren för forskningsgruppen, i rapporten.

LÄS OCKSÅ: Köttkonsumtionen fortsätter minska

Stött på massiv kritik
Dagens kostråd om att äta max 500 gram rött kött och processat kött skulle alltså kunna vila på bristfälliga bevis.

Men metoderna och fynden har stött på stark kritik från flera forskare och framstående hälsoorganisationer, bland annat från American Heart Association, American Cancer Society och Harvard School of Public Health, som menar att forskningsresultaten skadar näringsläran och även riskerar att gröpa ur allmänhetens förtroende för forskning.

LÄS OCKSÅ: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Koppling till köttindustrin
Huvudförfattaren Bradley Johnston anklagas också för tidigare koppling till både kött- och matindustrin.
Han och hans kollegor försvarar studien och säger att den förlitar sig på de högsta standarderna för vetenskapliga bevis, och menar att det inte finns några intressekonflikter och att studien genomförts utan extern finansiering.

LÄS OCKSÅ: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Stöds av företag inom jordbruk och läkemedel
Enligt New York Times var Johnston dock så sent som i december 2016 författare till en liknande studie som försökte diskreditera internationella hälsoriktlinjer som gav människor råd om att äta mindre socker.

 

Denna studie, som också dök upp i Annals of Internal Medicine, betalades av International Life Sciences Institute, eller ILSI, en branschhandelsgrupp som till stor del stöds av företag inom jordbruksföretag, livsmedel och läkemedel och vars medlemmar har inkluderat McDonald's, Coca-Cola, PepsiCo och Cargill, en av de största nötköttförädlarna i USA.

Av redaktionen

Källor:Annals of Internal Medicine, New York Times, Dal News, Doktorn.com


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.