Annons
Annons

Ny kontroversiell studie: Minimala fördelar med att avstå rött kött

Rött kött har länge målats upp som en stor hälsobov. Enligt en ny studie så bör vi dock inte vara så rädda för kött trots allt. Men forskarna har mötts av massivt motstånd.

Redaktionen

8 oktober, 2019
Ny kontroversiell studie: Minimala fördelar med att avstå rött kött
Dela inlägget

Rött kött har länge målats upp som en stor hälsobov. Enligt en ny studie så bör vi dock inte vara så rädda för kött trots allt.
Men forskarna har mötts av massivt motstånd.

På senare tid har hälsoråden och studierna om att minska intaget av rött kött och även processat kött haglat över oss, då det finns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer.

Svaga eller obefintliga bevis
Men nu kommer en ny studie som nyligen publicerades i Annals of Internal Medicine som går helt stick i stäv med sin samtid.

Forskarna har gått igenom tidigare större studier som har gjorts på hur rött kött inverkar på vår hälsa och funnit att bevisen om att det skulle vara dåligt för hälsan är svaga eller obefintliga.
Slutsatsen? Att vi inte behöver minska intaget av kött.
– Bevis för att minskat köttätande ska göra oss friskare är litet eller minimalt. Fördelarna att avstå kött är så små att de knappt kan urskiljas. Det finns inte tillräckligt tydliga bevis för att säga att folk bör minska sin köttkonsumtion, skriver Bradley Johnston, epidemiolog på Dalhouse universitet i Kanada och ledaren för forskningsgruppen, i rapporten.

LÄS OCKSÅ: Köttkonsumtionen fortsätter minska

Stött på massiv kritik
Dagens kostråd om att äta max 500 gram rött kött och processat kött skulle alltså kunna vila på bristfälliga bevis.

Men metoderna och fynden har stött på stark kritik från flera forskare och framstående hälsoorganisationer, bland annat från American Heart Association, American Cancer Society och Harvard School of Public Health, som menar att forskningsresultaten skadar näringsläran och även riskerar att gröpa ur allmänhetens förtroende för forskning.

LÄS OCKSÅ: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Koppling till köttindustrin
Huvudförfattaren Bradley Johnston anklagas också för tidigare koppling till både kött- och matindustrin.
Han och hans kollegor försvarar studien och säger att den förlitar sig på de högsta standarderna för vetenskapliga bevis, och menar att det inte finns några intressekonflikter och att studien genomförts utan extern finansiering.

LÄS OCKSÅ: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Stöds av företag inom jordbruk och läkemedel
Enligt New York Times var Johnston dock så sent som i december 2016 författare till en liknande studie som försökte diskreditera internationella hälsoriktlinjer som gav människor råd om att äta mindre socker.

Denna studie, som också dök upp i Annals of Internal Medicine, betalades av International Life Sciences Institute, eller ILSI, en branschhandelsgrupp som till stor del stöds av företag inom jordbruksföretag, livsmedel och läkemedel och vars medlemmar har inkluderat McDonald’s, Coca-Cola, PepsiCo och Cargill, en av de största nötköttförädlarna i USA.

Av redaktionen

Källor:Annals of Internal Medicine, New York Times, Dal News, Doktorn.com

Annons
Annons