Annons
Annons

Ny livsstil på 66 dagar – del 2

Enligt forskning tar det 66 dagar att förändra en vana. Med utgång i det har kostrådgivaren Ulrika Davidsson skrivit sin nya bok "66 day challenge". Här får du ett smakprov på några recept ur de sista fem veckornas veckomeny.

Redaktionen

28 februari, 2020
Ny livsstil på 66 dagar – del 2
Dela inlägget

Enligt forskning tar det 66 dagar att förändra en vana.
Med utgång i det har kostrådgivaren Ulrika Davidsson skrivit sin nya bok ”66 day challenge”.
Här får du ett smakprov på några recept ur de sista fem veckornas veckomeny.

Här hittar du recept från de första fem veckornas veckomeny.

LÄS OCKSÅ: Thailändska klassikern Pad Thai på vegovis

Vecka 6-7
Thailändsk kycklingsoppa med nudlar

kycklingsoppa Ulrika Davidsson
Foto: Malte Danielsson

Portioner: 2 st

Ingredienser:

Kycklingbullar
300 g kycklingfärs
½ vitlök, gärna solo
½ msk riven färsk ingefära
1 tsk sesamolja
1 msk ljus soja
½ msk ketjap manis (en indonesisk sojasås)
½ dl finhackad purjolök
½ kruka koriander
1 ägg
salt och vitpeppar
½ msk smör

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Soppa
1 morot
75 g sockerärtor
2 cm purjolök
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk riven vitlök
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 msk ljus soja
1 msk ketjap manis
1 nypa chiliflakes
1 msk kycklingfond
1 tsk honung
6 dl vatten
50 g glasnudlar

LÄS OCKSÅ: Kryddig kyckling med rostad sötpotatis och fruktig salsa med sting

Tillbehör
2 msk hackad färsk gräslök
1 lime

Gör så här:
1. Lägg kycklingfärsen i en skål.
2. Skala och riv vitlöken. Blanda ner vitlök, ingefära, olja, soja, ketjap manis, purjolök, hackad koriander, ägg, salt och peppar i färsen. Forma till bullar.
3. Hetta upp en stekpanna med smöret och bryn kycklingbullarna runt om några minuter.
4. Skala och strimla moroten. Strimla sockerärtor och purjolök.
5. Lägg alla ingredienser till soppan förutom nudlarna i en stor kastrull.
6. Koka upp och sänk värmen. Lägg ner kycklingbullarna och låt sjuda 10 minuter.
7. Tillsätt nudlarna och låt sjuda ytterligare 2 minuter.
8. Strö på gräslöken och servera med limeklyftor.

grekiska burgare Ulrika Davidsson
Foto: Malte Danielsson

Vecka 8-9
Grekiska hamburgare med spenat och fetaost

Portioner: 2 st

LÄS OCKSÅ: Ayurvedisk linssoppa med spenat

Ingredienser:
½ liten gul lök
½ vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
25 g färsk spenat
300 g nötfärs
salt och svartpeppar
50 g fetaosttärningar i olja
1 tsk olivolja att steka i

Tomatsallad
½ rödlök
50 g fetaosttärningar i olja
125 g cocktailtomater i blandade färger
100 g gröna oliver
1 msk hackad färsk bladpersilja
½ msk olivolja
1 tsk balsamico
½ tsk flytande honung
salt och svartpeppar

Tillbehör
färsk spenat
citronklyftor

Gör så här:
1. Skala och finhacka löken.
2. Skala och riv vitlöken.
3. Hetta upp en stekpanna med 1 tsk olja och bryn lök, vitlök och spenat någon minut.
4. Låt svalna och lägg i en skål.
5. Blanda ner färs, salt och peppar samt fetaosten.
6. Forma till två hamburgare.
7. Stek hamburgarna i 1 tsk olja några minuter per sida.
8. Gör under tiden salladen: Skala och strimla rödlöken och blanda alla ingredienser i en skål.
9. Lägg spenatblad på en tallrik och lägg på en hamburgare.
10. Toppa med tomatsallad och garnera med citronklyftor.

Vecka 10
Broccoli- och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

spenat- och broccolisoppa Ulrika Davidsson
Foto: Malte Danielsson

Portioner: 2 st

LÄS OCKSÅ: Mellanösternpanna med broccoli

Ingredienser:
½ gul lök
½ vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
½ liter vatten
1 msk lantbuljong
½ broccoli
100 g färsk spenat
½ kruka koriander
½ dl kokosmjölk
salt och svartpeppar

LÄS OCKSÅ: Broccoli värsta supermaten för magen

Topping
1 dl handskalade räkor i lag
1 msk sweet chilisås
1 msk hackad färsk koriander

Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Hetta upp en kastrull med oljan och fräs lök och vitlök.
3. Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
4. Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenaten.
5. Låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
6. Tillsätt koriandern, mixa soppan slät och rör ner kokosmjölken.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Blanda räkorna med sweet chilisås och koriander och toppa soppan.

Av redaktionen

Annons
Fakta

Så ser veckorna ut

Vecka 1 Dricker juicer.
Vecka 2-4 Äter enligt 5:2, då man äter enbart 500 kalorier två dagar i veckan.
Vecka 5 Äter enligt 16: 8, vilket innebär att man äter under 8 av dygnets timmar och fastar 16.
Vecka 6-7 800 kalorier per dag – mättande måltider med mindre kalorier.
Vecka 8-9 Äter enligt 5:2 igen.
Vecka 10 Dricker smoothies och soppor.

Recepten kommer från

Kostrådgivaren och Kureras expert Ulrika Davidsson och hennes bok ”66 day challenge”.

Annons
Annons