Förtätningen av städerna har på flera håll lett till att grönskan i våra stadsmiljöer har minskat. Nu har forskare tagit fram en ny metod för mäta och värdera effekter av naturen närvaro i stadsmiljö.
Resultaten från projektet ger stöd åt tidigare studier som visat hur viktig den grönska som finns i stadsmiljön i form av bland annat parker är för oss människor. Ett forskarteam i Göteborg har gjort en samlad bedömning av så kallade ekosystemtjänster i syfte att främja en hållbar stadsutveckling.
Viktig för rekreation
Bland annat har de tittat på aspekter som biologisk mångfald, klimatreglering, förbättrad luftkvalitet, bullerdämpning, rekreation och välbefinnande, skriver forksning.se. En viktig slutsats är att stadens grönska och upplevelsen av natur har stor betydelse, inte minst för rekreation.
LÄS OCKSÅ: Grönt ute och grönt inne gör gott för kropp och sinne
Hjälper till vid kartläggning
Metoden fungerar som ett stöd i kartläggning av hur mycket grönska det finns i ett stadsområde och vid bedömningen hur grönskan bidrar till exempel till förbättrad luftkvalitet. Till skillnad från tidigare har man även vägt in estetiska värden, rekreation och allmänt välbefinnande i den nya metoden som även inkuderar träd, buskar och fåglar.
LÄS OCKSÅ: Växterna som renar din inomhusluft på skadliga kemikalier
Hoppas synliggöra grönskans betydelse
Metoden kan hjälpa till att bedöma hur mycket nytta grönska, som till exempel parker, träd och buskar i ett område, kan bidra med. Och forkarnas förhoppning är att metoden ska komma till nytta för att synliggöra grönskans värde i stadsmiljön.
Av redaktionen
Källa: Forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!