När krisen sveper in över den svenska arbetsmarknaden är det kvinnorna som drabbas hårdast.
Det spår Unionen i sin senaste konjunkturrapport.
Det är dystra tider som väntar på arbetsmarknaden en lång tid framöver. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen beräknar att Sveriges BNP kommer att falla med fem procent – medan Unionen räknar med en BNP-minskning med 7,5 procent men att tillväxten delvis återhämtar sig under nästa år.
LÄS OCKSÅ: Kvinnliga chefer förväntas fylla på fruktfatet
Krisen riskerar att slå hårdare mot kvinnor
Arbetslösheten beräknas stiga till nånstans mellan 9-12 procent innan året är slut.
Och de stora förlorarna är kvinnorna, då krisen riskerar att slå hårdare mot kvinnliga tjänstemän, enligt konjunkturrapporten.
Detta eftersom kvinnor dominerar yrkesgrupper med administrativa arbetsuppgifter som delvis går att automatisera. Därför kommer konkurrensen om jobben hårdna framöver.
LÄS OCKSÅ: Höga krav på jobbet gör att kvinnor lägger på sig
”Ett stålbad”
Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom, pratar om ett stålbad.
– Under finanskrisen drogs det ner på många ingenjörsjobb men de studsade tillbaka relativt snabbt medan många tjänstemannajobb med mer administrativt innehåll aldrig kom tillbaka. Den här krisen slår hårdare mot tjänstesektorn där det jobbar mycket kvinnor. Det kommer att bli ett stålbad, säger hon till Kollega.
Lågkonjunkturen kommer också att slå hårt mot svensk industri, är fack och arbetsgivare eniga om. Produktionen inom fordonsindustrin kommer till exempel att minska med runt 30 procent i år, enligt Unionens prognos.
Av redaktionen