Ny studie: Nypon ger ökad rörlighet och mindre ledbesvär

Nypon är inte bara bra smärtlindring, det hjälper även mot ledbesvär och nedsatt rörlighet.
Det visar en dansk studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gait & Posture.

Det finns sedan tidigare mycket forskning gjord på nypon, och inte minst på dess effekt som smärtlindrare.
Nu har forskare vid erkända Parker Institute i Danmark undersökt huruvida nypon kan förbättra funktionen i knät när man går - och slagit fast att funktion och rörlighet verkligen kraftigt förbättrats.

► Läs också: Därför ska du äta nypon

Tydligt resultat på 12 veckor
Vid en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie, utförd vid Parker Institute, institutionen för reumatologi vid Köpenhamns universitet sjukhus vid Bispebjerg-Frederiksberg i Danmark, lät forskarna 100 deltagare med självrapporterade rörlighetsbegränsningar i bland annat knän under 12 veckor ta tre kapslar dagligen. Deltagarna fick antingen nyponpulver eller placebokapslar. Till utseendet var de båda tabletterna identiska.
Hos de 95 deltagare som fullföljde studien (47 i varje grupp) var skillnaden markant.

 

Lättare att böja knäna
Forskarna kunde rapportera statistiskt tydliga gruppskillnader när det gällde förändringen från utgångsvärdet till slutresultatet. Deltagarna i nypongruppen uppvisade betydande förbättringar gällande lätthet att gå samt möjligheten att böja knäna under bland annat promenader.

► Läs också: Bonde upptäckte nypon som naturlig smärtlindring av slump

Studerades med avancerad kamerateknik
Deltagarna i studien har observerats med avancerad kamerateknik, tryckmätande golv och datalogaritmer. Forskarna har kunnat kartlägga deltagarnas gångmönster och möjliggjort en vetenskapligt korrekt gånganalys. I studien kunde forskarna tydligt se att nyponpulvret verkligen ledde till förbättring av knäts funktion.
– Biomekanisk analys av gång är en metod som objektivt och kvantitativt mäter funktion och användning av en led, till exempel knät, under fysiska ansträngningar. Under studien kan vi mäta alla eventuella förändringar vilket ger en tydlig bild av nyponets inverkan, säger Marius Henriksen, chef för gång- och rörelselaboratoriet vid institutet.

► Läs också: 5 goda råd vid ledvärk

Ett effektivt naturligt alternativ
En fjärdedel av den vuxna befolkningen lider av någon sorts ledsmärta. Nästan alla upplever någon form av ledbesvär under sin livstid. När man har ont i lederna är det inte ovanligt att man antar en onormal gångstil vilket kan leda till ytterligare obehag eller smärta. Många börjar ta smärtstillande, anpassar sin träning eller försöker gå ner i vikt för att tackla besvären. Den centrala studien visar att nyponpulver kan erbjuda alla med ledsmärta ett verkligt fungerande alternativ.

Nyponet = antiinflammtoriskt och smärtlindrande
Tidigare in vitro-studier har visat att nyponpreparat har starkt antiinflammatorisk effekt för patienter med osteoartrit.*
Den föreslagna mekanismen bakom nyponets verkan är dess antioxidativa kapacitet, däribland en specifik galaktolipid som identifierats (in vitro) som den troliga orsaken bakom nyponets anti-inflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

 

► Läs också: Motverka ledgångsreumatism, artros och artrit med nypon

Har saknats bevis - tills nu
I studien använde forskarna ett nyponpulver vid namn Litozin. I Sverige är namnet på samma pulver Litomove. Det är första gången ett nyponpulver genomgått den här typen av forskning.
– Det här är den första centrala studien som objektivt mätt nyponets egenskaper. Nypon har länge använts som en kompletterande produkt vid ledbesvär men det har saknats bevis på att nypon faktiskt förbättrar rörligheten i lederna. Tills nu. Med hjälp av gånganalys har effekten faktiskt bevisats, vilket är intressant, säger professor Henning Bliddal från Parker Institute.

* Osteoartrit = artros, ben- och ledinflammation, kronisk inflammation i ledbrosket vilket gör att det tillbakabildas.

Källa: "Improved gait in persons with knee related mobility limitations by a rosehip food supplement: A randomized, double-blind,
placebo-controlled trial" 
Ginnerup-Nielsen, Christensen, Bliddal, Zangger, Hansen, Henriksen vid The Parker Institute, Department of Rheumatology, Copenhagen University Hospitals at Bispebjerg-Frederiksberg, Copenhagen, Denmark.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.