Annons
Annons

Nyttigt fett – 5 källor som stärker hjärta, hjärna och immunförsvar

Visste du att vissa fetter faktiskt är rena superhjältar för din hälsa? Medan transfetter kan ställa till det i kroppen, finns det andra fetter som hjälper hjärtat att slå starkare och hjärnan att tänka klarare. Här guidar vi dig genom fettets djungel – och listar de fem bästa källorna till nyttigt fett, som både smakar gott och stärker din kropp på djupet.

Anna Flodberg

23 april, 2025
Nyttiga fetter

Under årtionden har fett haft dåligt rykte. ”Light”-produkterna dominerade butikshyllorna, och många hoppade över oljan i stekpannan av rädsla för att gå upp i vikt. Men sanningen är en annan: fett är livsnödvändigt för att vår kropp ska fungera. Det handlar bara om att välja rätt sorts fett.

Genom att välja naturliga, oraffinerade fettkällor stärker du både kropp och sinne. Så nästa gång du häller olivolja över salladen eller klickar kokosolja i smoothien – tänk på att du gör något riktigt gott för din hälsa.

De olika typerna av fett – vad du behöver veta

Att förstå fettets roll i kosten är avgörande för din hälsa. Här är en snabbguide:

  • Mättat fett: Finns i animaliska produkter som smör, grädde och ost. Behövs i små mängder men bör begränsas då för mycket kan höja det skadliga LDL-kolesterolet.

  • Omättat fett (hjärtats hjälte!):
    Består av enkelomättade och fleromättade fetter, som finns i växtoljor, nötter, fisk och avokado. De är kända för att:

    Annons
    Annons

    • Minska inflammation i kroppen

    • Sänka det dåliga kolesterolet (LDL)

    • Höja det goda kolesterolet (HDL)

LÄS OCKSÅ:Bättre hälsa med rätt sorts fett

     5 superkällor till nyttiga fetter

    1. 1. Avokado – naturens gröna smör

      Avokado är rikt på enkelomättade fetter, fibrer och antioxidanter. Det bidrar till en balanserad kolesterolprofil och minskar inflammation i kroppen.

      Annons
      Annons

      2. Nötter och frön – kraftpaket i miniformat

      Mandlar, valnötter, chiafrön och linfrön innehåller omega-3, magnesium, zink och E-vitamin. Perfekta som mellanmål eller som topping på yoghurt, smoothie och gröt.

      3. Fet fisk – omega-3 för hjärnan

      Lax, makrill och sardiner är rika på EPA och DHA, två långkedjiga omega-3-fettsyror som:

      • Stödjer hjärnans funktion

      • Minskar risk för depression

      • Motverkar inflammation

      4. Olivolja – Medelhavets superolja

      Extra virgin olivolja är en grundpelare i antiinflammatorisk kost. Den är rik på polyfenoler och enkelomättade fettsyror – utmärkt till salladsdressingar och lätt stekning.

      5. Kallpressad kokosolja – mättat fett med twist

      Trots sitt höga innehåll av mättat fett visar vissa studier att kokosoljans medellånga fettsyror (MCTs) kan främja metabolism och energi. Använd sparsamt och välj ekologiskt.

    LÄS OCKSÅ: Omega-3 kan bromsa åldrandet och skydda hjärnan

    Tips: Så får du i dig mer nyttiga fetter i vardagen

    • Byt ut smör och margarin mot olivolja eller avokado i matlagningen.

    • Toppa sallad, gröt eller smoothie med nötter och frön.

    • Planera in fet fisk 2–3 gånger i veckan.

    • Läs innehållsförteckningar och undvik processad mat med dolda, härdade fetter.

    • Tänk balans: Fett är viktigt – men låt det inte dominera tallriken.

    Annons