Annons

Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

Efter skandaler med hästkött, färgat kött och gammalt kött med nytt datum är det inte alla som längre litar på köttet i sin livsmedelsbutik. Men det finns alternativ för dem som har ögonen med sig. Det går att köpa sitt kött direkt från gården – för samma peng.

Redaktionen

27 februari, 2013
Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården
Dela inlägget

Efter skandaler med hästkött, färgat kött och gammalt kött med nytt datum är det inte alla som längre litar på köttet i sin livsmedelsbutik.
Men det finns alternativ för dem som har ögonen med sig.
Det går att köpa sitt kött direkt från gården – för samma peng.

Att beställa en köttlåda direkt från gården behöver inte vara dyrare, visar en jämförelse gjord av tidningen Testfakta.
Det finns både stora och små aktörer på marknaden. En av de mindre är Grindtorps gård utanför Åkersberga norr om Stockholm:
– Hos oss märks det att efterfrågan ökar. Våra lamm är inte färdiga för slakt förrän i höst, men vi börjar redan nu få beställningar, säger lantbrukaren Titti Jöngren, till Testfakta.

200 försäljare av köttlådor
Titti Jöngren är en av runt 200 försäljare av köttlådor i Sverige, ett upplägg där konsumenter kan förbeställa kött från en eller flera specifika gårdar, som sedan hämtas eller levereras när slakten är klar.

Ett alternativ
En större aktör är Naturvårdsbonden i Dalarna, vilka har utlämning till flera städer.
– Det är ju vanligt att folk som känner en bonde köper kött direkt från honom eller henne. Men jag tänkte att även de som inte har sådana kontakter kan vara intresserade av att köpa direkt från gården. Då kan det här vara ett alternativ, säger Peter Sennblad, initiativtagare till Naturvårdsbonden, till tidningen.

Lådor av varierad storlek
Företaget Gröna gårdar utanför Uddevalla säljer kött från 37 olika kravmärkta gårdar i Västsverige. Lådor av olika storlekar levereras till utlämningsställen ibland annat Stockholm, Lidköping och områden runt Göteborg.
– Vi har sett de senaste åren att fler människor tänker på vad de äter och var djuren kommer ifrån. Samtidigt är det en skarp gräns mellan vad människor säger att de prioriterar och vad de faktiskt gör. Den stora massan tittar fortfarande mest på prislappen, säger hon till Testfakta och berättar att redan idag har hennes företag runt ett tusental återkommande lådkunder.

Annons

Inte dyrare
Men en köttlåda som beställs från en gård behöver inte vara dyrare än att köpa likvärdigt kött i samma mängd en livsmedelsbutik. I Testfaktas jämförelsetest visade sig den ekologiska lådan och den utan ekomärkning till och med vara något billigare än motsvarande kött från en ICA-butik i Stockholm. Däremot visade sig köttlådorna var dyrare i jämförelse med billigare importerat kött och svenska budgetvarianter.
– Tittar du på irländsk köttfärs för 40 kronor kilot är vår förstås tre gånger dyrare, men det tycker vi är att jämföra äpplen och päron, säger Märta Jansdotter på Gröna gårdar, till Testfakta.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta Köttlådor

Enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fanns förra året cirka 200 verksamheter som sålde köttlådor i Sverige. Det handlar både om enskilda gårdar, producentföreningar där lantbrukare går samman och förmedlingar av gårdsskött.
I de flesta fall tas beställningarna emot via gårdens eller förmedlingens hemsida.
Ju större lådor man köper desto lägre blir kilopriset.

Hitta gården på nätet
Webbsidan Gårdsnära.se listar lokala producenter av mat och dryck. Det går till exempel att söka på köttproducenter i ditt län.

Frysa kött
För att kunna köpa en låda med tio kilo kött eller mer behöver man en frys. Nötfärs är bra att frysa eller tillaga så snart som möjligt. Fryst kött håller mellan 3 och 12 månader i frysen beroende på fetthalt.

Källa: Testfakta

Annons