Annons

Omega-3 mot inflammation

Vilken sorts fett vi äter påverkar vår inflammationsbenägenhet. Omega-6-fettsyror främjar inflammatoriska processer medan omega-3-fettsyror hämmar dem. Medicine doktor Olle Haglund menar att vi får i oss för mycket omega-6-fettsyror och för lite omega-3-fettsyror.

Redaktionen

7 maj, 2014
Omega-3 mot inflammation
Dela inlägget

Vilken sorts fett vi äter påverkar vår inflammationsbenägenhet. Omega-6-fettsyror främjar inflammatoriska processer medan omega-3-fettsyror hämmar dem. Medicine doktor Olle Haglund menar att vi får i oss för mycket omega-6-fettsyror och för lite omega-3-fettsyror.

Omega-3 är nödvändigt för en kropp i balans och uppges också vara bra för att förebygga många olika sjukdomstillstånd som exempel allt från problem med hjärta och kärl till muskler, leder och hjärna. Ett av de områden där omega-3-fettsyrorna verkar positivt är mot inflammation, och då forskning pekar allt mer på att många sjukdomar har sitt ursprung i en inflammation kan man tänka sig att omega-3-fettsyrorna är ett starkt vapen för en väl fungerande hälsa.

Obalans mellan fettsyror
Nyare forskning visar att många sjukdomar härrör från inflammationer. Även om det saknas fullständig vetenskaplig bevisning är de flesta forskare överens om att kan vi minska de kroniska inflammationerna kan vi också minska förekomsten av många allvarliga sjukdomar. Det finns flera orsaker till uppkomsten av inflammation, en obalanserad kvot mellan omega-3 och omega-6 är en av stor betydelse. Omega-3 verkar dubbelt mot inflammation, dels genom att bilda inflammationshämmande ämnen men också genom att konkurrera ut de proinflammatoriska omega-6-fettsyrorna om upptag vid specifika receptorer.

Olle Haglund är medicine doktor vid Uppsala universitet och har bland annat bedrivit forskning om just omega-3 och fettsyror.
– Jag är mycket positiv till omega-3 mot inflammationer. Den rekommenderade kvoten mellan omega-6 och omega-3 är 2:1, vilket betyder att man ska få i sig dubbelt så mycket omega-6 som omega-3. Men hos de flesta är kvoten mycket högre, mellan 10-20:1 och i vissa fall ännu mer vilket är katastrofalt, säger dr Olle Haglund.

Omega-3, nyckel till god hälsa?
Omega-3 tillskrivs en rad hälsofördelar och uppges bland annat kunna förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, dämpa inflammatoriska sjukdomar som eksem, astma, reumatism, tarmsjukdomar samt ha effekt vid en rad sjukdomar kopplade till hjärnan. Några exempel på de senare är ADHD, demens, depression, schizofreni och Alzheimers. Mycket tyder på att även dessa sjukdomar har sitt ursprung i en inflammation.
När det kommer till varför omega-3 verkar positivt på flera sjukdomstillstånd är Olle övertygad om att den antiinflammatoriska effekten är en av anledningarna till omega-3-fettsyrornas breda användningsområde.
– Ja, det är helt klart en av anledningarna, sen finns det förmodligen fler verkningsmekanismer som vi inte vet om än, säger dr Olle Haglund.
När det till exempel handlar specifikt om hjärt- och kärlsjukdomar ser han en rad olika bakomliggande mekanismer som kan vara orsaken till den goda effekten av omega-3-fettsyrorna.

Annons

Här är några effekter av omega-3

  • Effekten på blodfetterna
  • Blodtryckssänkande effekten
  • Hämmade funktionen av blodplättar (trombocyter)
  • Antiinflammatoriska effekten
  • Effekten på kärlelasticiteten

 

Omega-3-tillskott
Det råder en del oenigheter gällande vad som är bäst – fiskolja med naturliga triglycerider eller högkoncentrerad fiskolja. Enligt dr Olle Haglund är det ingen större skillnad utan det viktigaste är att man kommer upp i rätt dos.
– I slutänden handlar det om mängden omega-3. Mot inflammation är det bäst med en sammansättning där mängden EPA är något högre än mängden DHA, säger Olle och fortsätter:
– Människor som inte har varit vegetarianer väldigt länge har dålig förmåga att omvandla alfalinolensyra, grundformen av omega-3, till den aktiva formen EPA och DHA. Vi behöver åtminstone upp emot 1-1,5 gram omega-3 i form av EPA och DHA dagligen.

Studier
I flera studier där man sett positiva resultat av omega-3 har doser upp mot fem till sex gram dagligen använts. Som exempel intogs sex kapslar Pikasol Forte Original – vilket motsvarar 3,6 gram omega-3-fettsyror – dagligen i en dubbelblind, placebokontrollerad studie på patienter med ledgångsreumatism. Efter tolv veckors behandling upplevde patienterna som intagit Pikasol Forte Original betydlig reduktion av morgonstelhet och ömhet. Ledgångsreumatism är bara ett exempel på en inflammatorisk sjukdom där omega-3-tillskott som Pikasol Forte Original kan vara till stor nytta. Det finns fler studier där Pikasol Forte Original visat god effekt på sjukdomar med inflammation som bakomliggande orsak.

Pikasol Forte Original
Pikasol Forte Original är ett omega-3-tillskott med hög koncentration av marina omega-3-fettsyror, främst i form av EPA samt DHA. Fiskoljan som både är högkoncentrerad och har ett innehåll av naturliga triglycerider är utvunnen ur vild djuphavsfisk, fångad utanför Chiles och Perus kust.

Annons

Av Yoel Grundemark

Annons
Fakta

Vem behöver omega-3-tillskott?

Personer som inte äter fet fisk minst tre gånger per vecka eller personer som visar tecken på inflammation rekommenderas att äta omega-3-tillskott. Dr. Olle Haglund rekommenderar 1–1,5 gram omega-3 per dag, vilket motsvaras av två till tre kapslar Pikasol Forte Original. Visar man tecken på inflammation kan en högre dosering behövas och ens totala fettintag bör ses över.

Annons