Annons

Onlinecoachen: ”Så ska du tänka om du skadar dig”

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 6; hur mycket kan en skada störa träningsprogrammet?

Inger Palm

17 april, 2023
Onlinecoachen: ”Så ska du tänka om du skadar dig”
Dela inlägget

För många är det vanligt att vara periodare när det handlar om goda vanor. Man tränar och är regelbunden under några månader och så händer något som gör att man tappar lust, ork och motivation. Uppehållen gör att det är lättare att dra på sig skador när man väl är igång igen.

Jacob Hellberg, onlinetränare.

– Generell kan man säga att det är vanligare att yngre personer blir skadade. De kanske är ivrigare, lyfter tungt och inte hejdar sig i tid. När man är äldre, har mer erfarenhet så är man i allmänhet bättre på att lyssna på kroppen och kan därmed undvika skador, säger Jacob Hellberg och tillägger:

– Skaderisken kan dock vare större när man är nybörjare men skadefrekvensen är inte mycket högre. Skador kommer vanligtvis när man tränat ett tag och börjat använda tyngre vikter och vill pressa sig själv till bättre resultat.

Jacob förklarar vidare att om man haft en skada någonstans på kroppen så kan man känna av det stället när man börjar träna, men startar man lugnt med programmet så brukar de gå över av sig själv. Att man får lite känningar kan också bero på att man inte riktigt fått till tekniken i början.

LÄS OCKSÅ: 5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Annons

Ont i en axel

Själv fick jag ont i en axel några veckor in i träningen. Jag gjorde illa mig när jag lyfte tunga möbler för några år sedan och blir det för stor och för mycket belastning på axel så värker den.

Fördelen med Jacobs onlinecoachning är att den behöver man inte följa slaviskt, för det är ju ingen bootcamp utan ett upplägg som hjälper till att skapa långsiktiga förändringar.

– Det viktigaste är hur man handskas mentalt med en skada eller att det gör så pass ont någonstans på kroppen att man inte kan träna efter programmet. Gör det ont så låter man bli den övningen och gör någon annan övning istället, säger Jacob och menar att man förstås inte ska se det som en omedveten ursäkt att slippa träna, utan istället försöker att göra det man kan.

Allt handlar om balans och Jacobs råd är också att ha fokus på att kosten fungerar. Fortsätter det att göra ont så tipsar Jacob om ett besök hos naprapaten, som både kan behandla och ställa en diagnos och då kan Jacob in och hjälpa till med nya övningar.

– Någon som jag som är van och beroende av att träna tar det nog hårdare psykiskt om det inte blir av än någon som inte är van och träna och ser det som en skön vila.

Annons

Av Inger Palm

Klicka på länkarna nedan och läs de tidigare artiklarna:

Onlinecoachen som jobbar med kropp och själ

Vecka 1: 18 veckor med kostupplägg och träningsprogram

Vecka 2: Aldrig hungrig och många goda recept

Vecka 3: ”Bra sömn betyder mycket för både viktminskning och muskelbyggande”

Vecka 4: Träning och förkylning – går det ihop? Onlinecoachen svarar

Vecka 5: Onlinecoachen: “Det ska du göra om du tappar motivation”

Nästa vecka: Hur handskas med maten vid högtider?

Annons