Historia
Oregano kommer ursprungligen från norra Europa. Oreganon symboliserade glädje och lycka både för de gamla grekerna och för de forna romarna. Av denna anledning fick brudpar i Grekland och Romarriket förr bära en krans av oregano. Med tiden har oreganon blivit ett viktigt livsmedel i medelhavskosten.
Form
Det finns 3 olika typer av oregano: mexikansk, grekisk och italiensk. Den kommersiellt mest tillgängliga formen av oregano är Origanum vulgare Hirtum: grekisk bergsoregano.
Kemi och botanik
Släktet Origanum, som från grekiskan fritt kan översättas med ”bergens blommande fröjd”, består av cirka 35 olika arter. Oregano är flerårig och även härdig i södra Sverige. Den blir ca 40 cm hög och blommar med vackra lila blommor i juli/augusti. Den växer till en tät liten buske som fullkomligen kryllar av humlor och bin under blomningen. Bladen är små, äggrunda, aromatiska och sitter längs stjälken. I Europa kallas även oregano för vild mejram eftersom den är nära besläktad med örten sötmejram. Oregano innehåller en stark olja som är mikrobdödande. Liksom rosmarin, innehåller den också rosmarinsyra som är antimutagen och anticancerogen.
Funktion och terapeutisk användning
• Antibakteriell, svampdödande och parasitdödande.
• Oreganoolja innehåller substanserna thymol och carvacrol och rosmarinsyra, kraftfulla substanser som visat sig hämma tillväxten av bakterier, inklusive Pseudonomas aeruginosa och Staphylococcus aureus. I Mexico har forskare visat sig att oregano är mer effektivt mot infektionen Gardia lamblia jämfört med medicinen som man vanligtvis använder.
• Kraftfull antioxidantaktivitet.
• Oregano visat sig innehålla 42 ggr mer antioxidantaktivitet än äpplen, 12 ggr mer än apelsiner och 4 ggr mer än blåbär.
• Antiinflammatorisk.
• Slemlösande.
• Kramplösande och matsmältningsbefrämjande.
Näringsinnehåll
2 tsk (ca 3 g) torkad oregano innehåller i genomsnitt:
Vitamin K 18,65 µg Mangan 0,16 mg
Betakaroten 207,08 IE Järn 1,3 mg
Kalcium 47,28 mg Fibrer 1,28 g
Vitamin C 1,52 mg Omega-3-fettsyror 0,12 g
Dosering
1–4 tsk torkad krydda i matlagning.
Toxicitet
Ingen känd vid intag under 2 msk torkad krydda dagligen. Toxicitet kan uppstå vid intag av för stora doser koncentrerad oreganoolja.
Kontraindikation
Försiktighet med kryddning under graviditet. Använd inte oljan under graviditet.
Interaktioner
Ingen känd.
Beredningsform
Oregano som krydda förekommer rikligt i italiensk matlagning. Oregonoolja förekommer oftast utspädd med olivolja. Oljan är mycket koncentrerad och ska användas med försiktighet.
Synergister och antagonister
Oregano används ofta tillsammans med salvia och rosmarin.
Exempel på studier, referenser
Oregano och tranbär motarbetar Helicobacter pylori infektioner
Lin YT. et al. ”Inhibition of Helicobacter pylori and associated urease by oregano and cranberry phytochemical synergies”.
Appl Environ Microbiol, 2005;71:8558-64.
Oregano har hög antioxidantaktivitet
Exarchou V. et al. ”Antioxidant activities and phenolic composition of extracts from Greek oregano, Greek sage, and summer savory”.
J Agric Food Chem, 2002;50:5294-9.
Oreganoolja hämmar Escherichia Coli bakterien
Burt SA. et al. Apply Environ Microbiol, 2007;73:4484-90.