Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner.
Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem.
– Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.
Svenskar äter allt mer ägg och en allt större andel av dem är ekologiska. Bra för djuren, men kanske inte enbart bra för konsumenten. I en rapport som publicerades av Livsmedelsverket i höstas framkommer att ekologiska ägg innehåller förhöjda halter av gifterna dioxin och PCB.
► Läs också: Livsmedelsverket: ”Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas”
Tre gånger högre halter dioxin och PCB
Halterna befinner sig under de värden som anses vara säkra för en människa att äta, men ekoäggen innehåller runt tre gånger mer gift än de vanliga äggen – och ingen vet varför.
Arbetshypotesen är att det har att göra med fodersituationen, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket.
Huvudteorin: kommer från fodret som innehåller gifter i haven
Teorin är att värphönorna får i sig gifterna från foder som innehåller fiskmjöl, en produkt som i sin kan innehålla gifter som sprids i haven.
Men alla håller inte med.
– Vi är inte riktigt övertygade om det, säger Kjell Wejdeman, som ansvarar för analyser av hönsfoder på Jordbruksverket, till TT rapporterar ATL, Lantbrukets Affärstidning.
– Vi har inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns för hönsfoder. Näringen har arbetet väldigt hårt med det här och har tagit väldigt mycket prover.
► Läs också: Det visste du (kanske) inte om ägg
Kan komma från lokala miljöföroreningar
Enligt Wejdeman visar studier gjorda i Europa att gifter i ägg ofta kommer från lokala miljöföroreningar, som till exempel material i de anläggningar där värphönsen hålls. Trots Jordbruksverkets invändningar är äggproducenternas och Livsmedelsverkets huvudspår fortfarande att hönsfodret är källan till miljögifterna.
Petra Bergkvist säger att hon känner till detta.
– Ja, jag vet, men vi har rätt båda två. De prover som tagits på foder ligger under gränsvärdena, men nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå, säger hon till TT.
► Läs också: Här är åtgärden som ska minska dioxinmängden i ekoägg
Försäljningen sjönk med tiotals ton ägg per vecka
Livsmedelsverket tar frågan på allvar och ett tjugotal omfattande provtagningar kommer att genomföras. Men än finns inga resultat.
När nyheten om gifter i ekoäggen kom i höstas gick försäljningen av de ekologiska äggen ner med tiotals ton ägg per vecka, jämfört med föregående år.
– Ja, det kanske var en dipp, statistiken ljuger inte, men nu ser vi att försäljningen ökar. Det gäller inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Axel Lagerfelt, bonde och ordförande i branschorganisationen Svenska ägg.
Dioxinhalten på väg ner
Han säger till TT att dioxinhalterna i svenska ekoägg nu är på väg att gå ner.
– Vi vågar inte ropa hej, men vi tror att vi har vänt trenden.
Livsmedelsverket avråder heller inte från att äta ekoägg.
– Man äter sina ägg som vanligt, säger Petra Bergkvist.
► Läs också: Utomhushöns och ekofoder viktigast när vi köpte ägg påsken 2014
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!