En god, festlig paj, utan gluten och laktos.
Fakta
Receptet kommer från Kureras blogg Groddat är godast.
https://kurera.se/groddat-ar-godast/.
Ingredienser
1 dl rostat kikärtsmjöl.
3/4 dl solroskärnor
1,75 dl bovetemjöl
1 msk olivolja
1 dl vatten
Fyllning:
4 lökar skurna i halvmånar
Brieost
Svarta oliver, urkärnade
Äggstanning:
3 ägg
1 msk vatten
persilja
salt och peppar
Gör så här
Kikärtsmjöl
Rosta 1 deciliter torra kikärtor i ugnen.
Sätt ugnen på max, låt bli varm. rosta sedan kikärtorna i 10 minuter.
Låt svalan och mixa till fint mjöl i din matberedare.
Pajskal
Lägg allt i din matberedare och mixa till en slät massa. Degen ska vara kladdig.
Tryck ut degen, med fuktiga händer, i en pajform i förslagsvis silikon. (Eller något annat material som klarar gå från frysen till ugnen)
Nagga.
Ställ i frysen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
När ugnen är varm lägg i skalet och grädda i cirka 8 minuter.
Mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i det förgräddade pajskalet.
Toppa över osten och oliverna.
Vispa ihop allt och häll över.
Grädda hela pajen i cirka 30-40 minuter. 200 grader. Låt helst vila en liten stund innan ni hugger in.