Annons

Panta ”allt” – med hjälp av en app!

Visste du att du nu kan panta det mesta med streckkod – som kaffemuggar, ketchupflaskor och mjölkpaket? Du behöver bara en app och en återvinningsstation för att bidra till en bättre miljö – och samtidigt få något tillbaka. Så här gör du!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 mars, 2021
Panta ”allt” – med hjälp av en app!

Visste du att du nu kan panta det mesta med streckkod – som kaffemuggar, ketchupflaskor och mjölkpaket? Du behöver bara en app och en återvinningsstation för att bidra till en bättre miljö – och samtidigt få något tillbaka. Så här gör du!

I Sverige är vi föredömen när det kommer till att panta flaskor och burkar. Sedan 1984, då pant infördes på aluminiumburkar, och 1994 då pantsystemet kom att inkludera även PET-flaskor, ser man inte många burkar eller flaskor slängas i vanliga sopor eller ligga och skräpa i naturen. Detta eftersom vi som konsumenter ser ett värde i förpackningen. Och idag pantas runt 85 procent av alla aluminiumburkar och PET-flaskor.

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

Vi vill panta även plast

Vi är också relativt bra på att återvinna papper och glas, men sämre på de i plast – vi återvinner bara cirka en tredjedel av plastförpackningarna, vilket bland annat beror på att vi är osäkra på hur olika typer av plast ska källsorteras.

Enligt forskningsinstitutet Rise, skulle fler människor källsortera take away-produkter som kaffemuggar och snabbmatsförpackningar, om det finns återvinningstationer på rimligt avstånd, och tydlig information om hur sorteringen ska gå till väga, och gärna med ett pantsystem. Och i Sverige pågår redan flera försök med pant på förpackningar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Panta ”allt” med en streckkod

Ett exempel är appen Bower (tidigare ”PantaPå”), världens första app för att panta förpackningar, som nu har nått över 160 000 användare och lett till 5, 5 miljoner pantade förpackningar.

Att panta förpackningar med appen är enkelt:

  1. Ladda ner appen Bower.
  2. När du sedan går till din närmaste återvinningsstation, eller din fastighets miljörum/-station, skannar du streckkoden på din förpackning och lägger den i rätt återvinningskärl.
  3. Efter det får du pantens värde, i form av pengar eller kuponger, direkt i mobilen. De flesta produkter som har en streckkod och säljs i svenska mataffärer går att panta. Take away-muggar, ketchupflaskor, juicepaket, brödpåsar, tvålfalskor, äggkartonger…Så det finns många möjligheter till pant, och att göra skillnad för klimatet och miljön.

LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Matlådor återvinns

Ett annat projekt drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet, som testar ett system för återanvändning av matlådor på restaurang. Det går till så att du som kund betalar en inledande gång vid registrering för en flergångsmugg eller -låda. När du lämnar in den på restaurangen eller kaféet igen får du ett digitalt värdebevis i en app, som ett värdebevis, för nästa användning. Coronapandemin har dock satt käppar i hjulet för den här typen av projekt, då många känner sig obekväma med att använda diskade förpackningar. Men förhoppningsvis kommer det ändras när pandemin är mer under kontroll i samhället.

Annons

Av Carolina Eriksson

 

Annons