Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man i kostym

Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista

Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Nu tar Peter Hencz, VD på Holistic, över ordförandeklubban i branschorganisationen Svensk Egenvård.
Och han har redan listan över de frågor han vill driva klar för sig:
– Frågan om maxgränser för vitaminer och mineraler står högst upp på min lista, följt av frågorna om CBD-olja och branschcertifiering.

Vårt intresse för kosttillskott ökar stadigt – men det är svårt att vara konsument av vitaminer, mineraler och andra tillskott. I Sverige finns idag inget gemensamt regelverk och än mindre någon certifiering som hjälper konsumenterna att kolla upp en produkts kvalitet. Bristen på regelverk i kombination med att det blivit allt lättare för utländska aktörer att sälja tillskott till svenska konsumenter gör det extra snårigt.

– I värsta fall innehåller produkterna man köper från utlandet till och med olagliga substanser, säger Peter Hencz.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Önskvärt att ha certifiering
Den här otydligheten vill Peter Hencz råda bot på med hjälp av en certifiering från Svensk Egenvård.

 

– Min vision är att alla som jobbar med hälsa på något sätt ska vara knutna till Svensk Egenvård. Det ska vara ett krav för alla leverantörer att ha en certifiering innan de ens får börja sälja kosttillskott, för idag är det många som säljer kosttillskott, inte bara hälsokosthandeln och apotek.

– Det ska handla om kvalitet, spårbarhet, etik och se till att det är rätt innehåll i produkten.

– Vi vill helt enkelt vara säkra på att det som säljs i Sverige är bra grejer. Det här en ganska lukrativ marknad och vi vill försäkra oss om att det som når konsument är certifierat och bra. Det finns en certifiering från Svensk Egenvård som vi vill få ut bredare, kanske till och med så att det ska stå på burkarna i framtiden.

För att vi behöver tillskott till en redan bra och balanserad kost, råder det inget tvivel om, menar Peter Hencz.

– Vi lever i en tid med mycket miljöförstöringar, våra jordar är urlakade och maten är industriellt framtagen. Så vad är det vi äter egentligen?

Peter Hencz tar äpplena som säljs i våra matvarubutikerna som exempel.

– De ser inte ut som äpplen gjorde för 20 år sedan, utan de ser ganska homogena ut, säger han och berättar om Granny Smith-äpplet som ligger hemma i hans kylskåp. Där har det legat sedan i augusti förra året – utan att ha förändrats nämnvärt.

 

– Det ser likadant ut nu som när jag la in det i kylskåpet i augusti förra året - lite brunare i nyansen, men det är fortfarande ett äpple. Det borde ha varit mögel på det nu, enzymerna borde ha brutit ned det…

LÄS OCKSÅ: Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Vi behöver högre doser än rekommendationerna
Funderingarna kring hur nyttig maten vi äter egentligen är är nära kopplad till frågan om maxgränser för kosttillskott.

– Det pratas mycket att Livsmedelsverket vill reglera och sätta ett tak på vissa utvalda vitaminer och mineraler, som exempelvis D-vitamin och zink, men det är viktigt att förstå att vi behöver högre doser än som rekommenderas. Produkterna blir verkningslösa om halterna är för låga – och vi tror ju på det vi gör och menar att vi behöver produkter som är riktigt potenta, säger Peter Hencz.

– Från Holistics sida skulle vi helst sälja D-vitamin i 10 000 ie, i USA säljer man 20 000 ie – och det nya rekommenderade taket i Sverige är 4000. Det finns vissa däggdjur som själva utvinner mycket högre doser än vi i Sverige rekommenderas.

 

LÄS OCKSÅ: RÅ överklagar friande dom om CBD-olja

CBD-oljan - en viktig produkt
En tredje viktig fråga är den om den omdiskuterade CBD-oljan. Peter Hencz vill att oljan kvalitetssäkras så att den får säljas i Sverige. Idag ligger frågan hos Läkemedelsverket som stoppade försäljningen av CBD-olja, som utvinns ur industrihampa, så sent som i augusti förra året.

– CBD-olja är en superviktig produkt och marknad, säger Peter Hencz. Både Kanada och USA har öppnat upp för CBD-olja och att inte Sverige ska få sälja CBD-olja är helt fel – för det sker ju parallellimport, dels går vi miste om skatteintäkter. Men vi missar med förbudet också att kvalitetssäkra den CBD-olja som kommer in via privatimport.

– ­Läkemedelsverket stoppade produkten för att den ska utredas och studeras – och där sitter det fast. Min känsla är att det finns en rädsla för att fatta ett beslut. Man tror fortfarande att CBD-olja är en drog – och har man kvar THC i CBD-olja så blir den psykedelisk, men i industrihampa är den extraherad och innehåller ingenting som ger en psykedelisk effekt. Däremot finns det ett 40-tal studier på att den har en bra inverkan på nervsystemet och många är idag beroende av sin CBD-olja för att kunna leva sina vanliga liv.

Av Maria Torshall


Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

 

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.