man i kostym

Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista

Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Nu tar Peter Hencz, VD på Holistic, över ordförandeklubban i branschorganisationen Svensk Egenvård.
Och han har redan listan över de frågor han vill driva klar för sig:
– Frågan om maxgränser för vitaminer och mineraler står högst upp på min lista, följt av frågorna om CBD-olja och branschcertifiering.

Vårt intresse för kosttillskott ökar stadigt – men det är svårt att vara konsument av vitaminer, mineraler och andra tillskott. I Sverige finns idag inget gemensamt regelverk och än mindre någon certifiering som hjälper konsumenterna att kolla upp en produkts kvalitet. Bristen på regelverk i kombination med att det blivit allt lättare för utländska aktörer att sälja tillskott till svenska konsumenter gör det extra snårigt.

– I värsta fall innehåller produkterna man köper från utlandet till och med olagliga substanser, säger Peter Hencz.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Önskvärt att ha certifiering
Den här otydligheten vill Peter Hencz råda bot på med hjälp av en certifiering från Svensk Egenvård.

 

– Min vision är att alla som jobbar med hälsa på något sätt ska vara knutna till Svensk Egenvård. Det ska vara ett krav för alla leverantörer att ha en certifiering innan de ens får börja sälja kosttillskott, för idag är det många som säljer kosttillskott, inte bara hälsokosthandeln och apotek.

– Det ska handla om kvalitet, spårbarhet, etik och se till att det är rätt innehåll i produkten.

– Vi vill helt enkelt vara säkra på att det som säljs i Sverige är bra grejer. Det här en ganska lukrativ marknad och vi vill försäkra oss om att det som når konsument är certifierat och bra. Det finns en certifiering från Svensk Egenvård som vi vill få ut bredare, kanske till och med så att det ska stå på burkarna i framtiden.

För att vi behöver tillskott till en redan bra och balanserad kost, råder det inget tvivel om, menar Peter Hencz.

– Vi lever i en tid med mycket miljöförstöringar, våra jordar är urlakade och maten är industriellt framtagen. Så vad är det vi äter egentligen?

Peter Hencz tar äpplena som säljs i våra matvarubutikerna som exempel.

– De ser inte ut som äpplen gjorde för 20 år sedan, utan de ser ganska homogena ut, säger han och berättar om Granny Smith-äpplet som ligger hemma i hans kylskåp. Där har det legat sedan i augusti förra året – utan att ha förändrats nämnvärt.

 

– Det ser likadant ut nu som när jag la in det i kylskåpet i augusti förra året - lite brunare i nyansen, men det är fortfarande ett äpple. Det borde ha varit mögel på det nu, enzymerna borde ha brutit ned det…

LÄS OCKSÅ: Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Vi behöver högre doser än rekommendationerna
Funderingarna kring hur nyttig maten vi äter egentligen är är nära kopplad till frågan om maxgränser för kosttillskott.

– Det pratas mycket att Livsmedelsverket vill reglera och sätta ett tak på vissa utvalda vitaminer och mineraler, som exempelvis D-vitamin och zink, men det är viktigt att förstå att vi behöver högre doser än som rekommenderas. Produkterna blir verkningslösa om halterna är för låga – och vi tror ju på det vi gör och menar att vi behöver produkter som är riktigt potenta, säger Peter Hencz.

– Från Holistics sida skulle vi helst sälja D-vitamin i 10 000 ie, i USA säljer man 20 000 ie – och det nya rekommenderade taket i Sverige är 4000. Det finns vissa däggdjur som själva utvinner mycket högre doser än vi i Sverige rekommenderas.

 

LÄS OCKSÅ: RÅ överklagar friande dom om CBD-olja

CBD-oljan - en viktig produkt
En tredje viktig fråga är den om den omdiskuterade CBD-oljan. Peter Hencz vill att oljan kvalitetssäkras så att den får säljas i Sverige. Idag ligger frågan hos Läkemedelsverket som stoppade försäljningen av CBD-olja, som utvinns ur industrihampa, så sent som i augusti förra året.

– CBD-olja är en superviktig produkt och marknad, säger Peter Hencz. Både Kanada och USA har öppnat upp för CBD-olja och att inte Sverige ska få sälja CBD-olja är helt fel – för det sker ju parallellimport, dels går vi miste om skatteintäkter. Men vi missar med förbudet också att kvalitetssäkra den CBD-olja som kommer in via privatimport.

– ­Läkemedelsverket stoppade produkten för att den ska utredas och studeras – och där sitter det fast. Min känsla är att det finns en rädsla för att fatta ett beslut. Man tror fortfarande att CBD-olja är en drog – och har man kvar THC i CBD-olja så blir den psykedelisk, men i industrihampa är den extraherad och innehåller ingenting som ger en psykedelisk effekt. Däremot finns det ett 40-tal studier på att den har en bra inverkan på nervsystemet och många är idag beroende av sin CBD-olja för att kunna leva sina vanliga liv.

Av Maria Torshall


Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.