Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man i kostym

Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista

Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Nu tar Peter Hencz, VD på Holistic, över ordförandeklubban i branschorganisationen Svensk Egenvård.
Och han har redan listan över de frågor han vill driva klar för sig:
– Frågan om maxgränser för vitaminer och mineraler står högst upp på min lista, följt av frågorna om CBD-olja och branschcertifiering.

Vårt intresse för kosttillskott ökar stadigt – men det är svårt att vara konsument av vitaminer, mineraler och andra tillskott. I Sverige finns idag inget gemensamt regelverk och än mindre någon certifiering som hjälper konsumenterna att kolla upp en produkts kvalitet. Bristen på regelverk i kombination med att det blivit allt lättare för utländska aktörer att sälja tillskott till svenska konsumenter gör det extra snårigt.

– I värsta fall innehåller produkterna man köper från utlandet till och med olagliga substanser, säger Peter Hencz.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Önskvärt att ha certifiering
Den här otydligheten vill Peter Hencz råda bot på med hjälp av en certifiering från Svensk Egenvård.

 

– Min vision är att alla som jobbar med hälsa på något sätt ska vara knutna till Svensk Egenvård. Det ska vara ett krav för alla leverantörer att ha en certifiering innan de ens får börja sälja kosttillskott, för idag är det många som säljer kosttillskott, inte bara hälsokosthandeln och apotek.

– Det ska handla om kvalitet, spårbarhet, etik och se till att det är rätt innehåll i produkten.

– Vi vill helt enkelt vara säkra på att det som säljs i Sverige är bra grejer. Det här en ganska lukrativ marknad och vi vill försäkra oss om att det som når konsument är certifierat och bra. Det finns en certifiering från Svensk Egenvård som vi vill få ut bredare, kanske till och med så att det ska stå på burkarna i framtiden.

För att vi behöver tillskott till en redan bra och balanserad kost, råder det inget tvivel om, menar Peter Hencz.

– Vi lever i en tid med mycket miljöförstöringar, våra jordar är urlakade och maten är industriellt framtagen. Så vad är det vi äter egentligen?

Peter Hencz tar äpplena som säljs i våra matvarubutikerna som exempel.

– De ser inte ut som äpplen gjorde för 20 år sedan, utan de ser ganska homogena ut, säger han och berättar om Granny Smith-äpplet som ligger hemma i hans kylskåp. Där har det legat sedan i augusti förra året – utan att ha förändrats nämnvärt.

 

– Det ser likadant ut nu som när jag la in det i kylskåpet i augusti förra året - lite brunare i nyansen, men det är fortfarande ett äpple. Det borde ha varit mögel på det nu, enzymerna borde ha brutit ned det…

LÄS OCKSÅ: Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Vi behöver högre doser än rekommendationerna
Funderingarna kring hur nyttig maten vi äter egentligen är är nära kopplad till frågan om maxgränser för kosttillskott.

– Det pratas mycket att Livsmedelsverket vill reglera och sätta ett tak på vissa utvalda vitaminer och mineraler, som exempelvis D-vitamin och zink, men det är viktigt att förstå att vi behöver högre doser än som rekommenderas. Produkterna blir verkningslösa om halterna är för låga – och vi tror ju på det vi gör och menar att vi behöver produkter som är riktigt potenta, säger Peter Hencz.

– Från Holistics sida skulle vi helst sälja D-vitamin i 10 000 ie, i USA säljer man 20 000 ie – och det nya rekommenderade taket i Sverige är 4000. Det finns vissa däggdjur som själva utvinner mycket högre doser än vi i Sverige rekommenderas.

 

LÄS OCKSÅ: RÅ överklagar friande dom om CBD-olja

CBD-oljan - en viktig produkt
En tredje viktig fråga är den om den omdiskuterade CBD-oljan. Peter Hencz vill att oljan kvalitetssäkras så att den får säljas i Sverige. Idag ligger frågan hos Läkemedelsverket som stoppade försäljningen av CBD-olja, som utvinns ur industrihampa, så sent som i augusti förra året.

– CBD-olja är en superviktig produkt och marknad, säger Peter Hencz. Både Kanada och USA har öppnat upp för CBD-olja och att inte Sverige ska få sälja CBD-olja är helt fel – för det sker ju parallellimport, dels går vi miste om skatteintäkter. Men vi missar med förbudet också att kvalitetssäkra den CBD-olja som kommer in via privatimport.

– ­Läkemedelsverket stoppade produkten för att den ska utredas och studeras – och där sitter det fast. Min känsla är att det finns en rädsla för att fatta ett beslut. Man tror fortfarande att CBD-olja är en drog – och har man kvar THC i CBD-olja så blir den psykedelisk, men i industrihampa är den extraherad och innehåller ingenting som ger en psykedelisk effekt. Däremot finns det ett 40-tal studier på att den har en bra inverkan på nervsystemet och många är idag beroende av sin CBD-olja för att kunna leva sina vanliga liv.

Av Maria Torshall


Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.