Annons
Annons

Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista

Nu tar Peter Hencz, VD på Holistic, över ordförandeklubban i branschorganisationen Svensk Egenvård. Och han har redan listan över de frågor han vill driva klar för sig: – Frågan om maxgränser för vitaminer och mineraler står högst upp på min lista, följt av frågorna om CBD-olja och branschcertifiering.

Inger Palm

31 juli, 2020
Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista
Dela inlägget

Nu tar Peter Hencz, VD på Holistic, över ordförandeklubban i branschorganisationen Svensk Egenvård.
Och han har redan listan över de frågor han vill driva klar för sig:
– Frågan om maxgränser för vitaminer och mineraler står högst upp på min lista, följt av frågorna om CBD-olja och branschcertifiering.

Vårt intresse för kosttillskott ökar stadigt – men det är svårt att vara konsument av vitaminer, mineraler och andra tillskott. I Sverige finns idag inget gemensamt regelverk och än mindre någon certifiering som hjälper konsumenterna att kolla upp en produkts kvalitet. Bristen på regelverk i kombination med att det blivit allt lättare för utländska aktörer att sälja tillskott till svenska konsumenter gör det extra snårigt.

– I värsta fall innehåller produkterna man köper från utlandet till och med olagliga substanser, säger Peter Hencz.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Önskvärt att ha certifiering
Den här otydligheten vill Peter Hencz råda bot på med hjälp av en certifiering från Svensk Egenvård.

– Min vision är att alla som jobbar med hälsa på något sätt ska vara knutna till Svensk Egenvård. Det ska vara ett krav för alla leverantörer att ha en certifiering innan de ens får börja sälja kosttillskott, för idag är det många som säljer kosttillskott, inte bara hälsokosthandeln och apotek.

– Det ska handla om kvalitet, spårbarhet, etik och se till att det är rätt innehåll i produkten.

– Vi vill helt enkelt vara säkra på att det som säljs i Sverige är bra grejer. Det här en ganska lukrativ marknad och vi vill försäkra oss om att det som når konsument är certifierat och bra. Det finns en certifiering från Svensk Egenvård som vi vill få ut bredare, kanske till och med så att det ska stå på burkarna i framtiden.

För att vi behöver tillskott till en redan bra och balanserad kost, råder det inget tvivel om, menar Peter Hencz.

– Vi lever i en tid med mycket miljöförstöringar, våra jordar är urlakade och maten är industriellt framtagen. Så vad är det vi äter egentligen?

Peter Hencz tar äpplena som säljs i våra matvarubutikerna som exempel.

– De ser inte ut som äpplen gjorde för 20 år sedan, utan de ser ganska homogena ut, säger han och berättar om Granny Smith-äpplet som ligger hemma i hans kylskåp. Där har det legat sedan i augusti förra året – utan att ha förändrats nämnvärt.

– Det ser likadant ut nu som när jag la in det i kylskåpet i augusti förra året – lite brunare i nyansen, men det är fortfarande ett äpple. Det borde ha varit mögel på det nu, enzymerna borde ha brutit ned det…

LÄS OCKSÅ: Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Vi behöver högre doser än rekommendationerna
Funderingarna kring hur nyttig maten vi äter egentligen är är nära kopplad till frågan om maxgränser för kosttillskott.

– Det pratas mycket att Livsmedelsverket vill reglera och sätta ett tak på vissa utvalda vitaminer och mineraler, som exempelvis D-vitamin och zink, men det är viktigt att förstå att vi behöver högre doser än som rekommenderas. Produkterna blir verkningslösa om halterna är för låga – och vi tror ju på det vi gör och menar att vi behöver produkter som är riktigt potenta, säger Peter Hencz.

– Från Holistics sida skulle vi helst sälja D-vitamin i 10 000 ie, i USA säljer man 20 000 ie – och det nya rekommenderade taket i Sverige är 4000. Det finns vissa däggdjur som själva utvinner mycket högre doser än vi i Sverige rekommenderas.

LÄS OCKSÅ: RÅ överklagar friande dom om CBD-olja

CBD-oljan – en viktig produkt
En tredje viktig fråga är den om den omdiskuterade CBD-oljan. Peter Hencz vill att oljan kvalitetssäkras så att den får säljas i Sverige. Idag ligger frågan hos Läkemedelsverket som stoppade försäljningen av CBD-olja, som utvinns ur industrihampa, så sent som i augusti förra året.

– CBD-olja är en superviktig produkt och marknad, säger Peter Hencz. Både Kanada och USA har öppnat upp för CBD-olja och att inte Sverige ska få sälja CBD-olja är helt fel – för det sker ju parallellimport, dels går vi miste om skatteintäkter. Men vi missar med förbudet också att kvalitetssäkra den CBD-olja som kommer in via privatimport.

– ­Läkemedelsverket stoppade produkten för att den ska utredas och studeras – och där sitter det fast. Min känsla är att det finns en rädsla för att fatta ett beslut. Man tror fortfarande att CBD-olja är en drog – och har man kvar THC i CBD-olja så blir den psykedelisk, men i industrihampa är den extraherad och innehåller ingenting som ger en psykedelisk effekt. Däremot finns det ett 40-tal studier på att den har en bra inverkan på nervsystemet och många är idag beroende av sin CBD-olja för att kunna leva sina vanliga liv.

Av Maria Torshall

Annons
Fakta

Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Annons
Annons