Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man i kostym

Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista

Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Nu tar Peter Hencz, VD på Holistic, över ordförandeklubban i branschorganisationen Svensk Egenvård.
Och han har redan listan över de frågor han vill driva klar för sig:
– Frågan om maxgränser för vitaminer och mineraler står högst upp på min lista, följt av frågorna om CBD-olja och branschcertifiering.

Vårt intresse för kosttillskott ökar stadigt – men det är svårt att vara konsument av vitaminer, mineraler och andra tillskott. I Sverige finns idag inget gemensamt regelverk och än mindre någon certifiering som hjälper konsumenterna att kolla upp en produkts kvalitet. Bristen på regelverk i kombination med att det blivit allt lättare för utländska aktörer att sälja tillskott till svenska konsumenter gör det extra snårigt.

– I värsta fall innehåller produkterna man köper från utlandet till och med olagliga substanser, säger Peter Hencz.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Önskvärt att ha certifiering
Den här otydligheten vill Peter Hencz råda bot på med hjälp av en certifiering från Svensk Egenvård.

 

– Min vision är att alla som jobbar med hälsa på något sätt ska vara knutna till Svensk Egenvård. Det ska vara ett krav för alla leverantörer att ha en certifiering innan de ens får börja sälja kosttillskott, för idag är det många som säljer kosttillskott, inte bara hälsokosthandeln och apotek.

– Det ska handla om kvalitet, spårbarhet, etik och se till att det är rätt innehåll i produkten.

– Vi vill helt enkelt vara säkra på att det som säljs i Sverige är bra grejer. Det här en ganska lukrativ marknad och vi vill försäkra oss om att det som når konsument är certifierat och bra. Det finns en certifiering från Svensk Egenvård som vi vill få ut bredare, kanske till och med så att det ska stå på burkarna i framtiden.

För att vi behöver tillskott till en redan bra och balanserad kost, råder det inget tvivel om, menar Peter Hencz.

– Vi lever i en tid med mycket miljöförstöringar, våra jordar är urlakade och maten är industriellt framtagen. Så vad är det vi äter egentligen?

Peter Hencz tar äpplena som säljs i våra matvarubutikerna som exempel.

– De ser inte ut som äpplen gjorde för 20 år sedan, utan de ser ganska homogena ut, säger han och berättar om Granny Smith-äpplet som ligger hemma i hans kylskåp. Där har det legat sedan i augusti förra året – utan att ha förändrats nämnvärt.

 

– Det ser likadant ut nu som när jag la in det i kylskåpet i augusti förra året - lite brunare i nyansen, men det är fortfarande ett äpple. Det borde ha varit mögel på det nu, enzymerna borde ha brutit ned det…

LÄS OCKSÅ: Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Vi behöver högre doser än rekommendationerna
Funderingarna kring hur nyttig maten vi äter egentligen är är nära kopplad till frågan om maxgränser för kosttillskott.

– Det pratas mycket att Livsmedelsverket vill reglera och sätta ett tak på vissa utvalda vitaminer och mineraler, som exempelvis D-vitamin och zink, men det är viktigt att förstå att vi behöver högre doser än som rekommenderas. Produkterna blir verkningslösa om halterna är för låga – och vi tror ju på det vi gör och menar att vi behöver produkter som är riktigt potenta, säger Peter Hencz.

– Från Holistics sida skulle vi helst sälja D-vitamin i 10 000 ie, i USA säljer man 20 000 ie – och det nya rekommenderade taket i Sverige är 4000. Det finns vissa däggdjur som själva utvinner mycket högre doser än vi i Sverige rekommenderas.

 

LÄS OCKSÅ: RÅ överklagar friande dom om CBD-olja

CBD-oljan - en viktig produkt
En tredje viktig fråga är den om den omdiskuterade CBD-oljan. Peter Hencz vill att oljan kvalitetssäkras så att den får säljas i Sverige. Idag ligger frågan hos Läkemedelsverket som stoppade försäljningen av CBD-olja, som utvinns ur industrihampa, så sent som i augusti förra året.

– CBD-olja är en superviktig produkt och marknad, säger Peter Hencz. Både Kanada och USA har öppnat upp för CBD-olja och att inte Sverige ska få sälja CBD-olja är helt fel – för det sker ju parallellimport, dels går vi miste om skatteintäkter. Men vi missar med förbudet också att kvalitetssäkra den CBD-olja som kommer in via privatimport.

– ­Läkemedelsverket stoppade produkten för att den ska utredas och studeras – och där sitter det fast. Min känsla är att det finns en rädsla för att fatta ett beslut. Man tror fortfarande att CBD-olja är en drog – och har man kvar THC i CBD-olja så blir den psykedelisk, men i industrihampa är den extraherad och innehåller ingenting som ger en psykedelisk effekt. Däremot finns det ett 40-tal studier på att den har en bra inverkan på nervsystemet och många är idag beroende av sin CBD-olja för att kunna leva sina vanliga liv.

Av Maria Torshall


Peter Hencz

Ålder: 36
Yrke: VD på Holistic
Bor: Stockholm lägenhet
Yrke: VD på Holistic
Aktuell: Ny ordförande i branschorganisationen Svensk Egenvård. ”Ett hedersuppdrag – och fantastiskt att få ta över efter Peter Åsberg som har höjt nivån rejält i organisationen.”:
Så mår jag bra: Äter balanserad, ingen fanatiker, men inte rött kött varje dag. Gäller att ha en varierad kost. Jag tänker på att röra på mig, ser till att få avslappning och försöker sätta gränser mellan jobb och fritid.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!