Annons
Annons

Maxdoser för vitaminer och mineraler i kosttillskott – kan bli verklighet 2020

Även nödvändiga vitaminer och mineraler kan vara skadliga i för höga doser. Så skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande där de berättar om sitt nu pågående regeringsuppdrag att se över möjligheterna för nationella regler med maximivärden. De berättar även att maximivärden kan bli verklighet år 2020.

Redaktionen

10 maj, 2017
Maxdoser för vitaminer och mineraler i kosttillskott – kan bli verklighet 2020
Dela inlägget

Även nödvändiga vitaminer och mineraler kan vara skadliga i för höga doser.
Så skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande där de berättar om sitt nu pågående regeringsuppdrag att se över möjligheterna för nationella regler med maximivärden.
De berättar även att maximivärden kan bli verklighet år 2020.

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ”utreda och vid behov införa föreskrifter om maximalvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott”.

Läs också: På regeringens uppdrag: Nu utreds om Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler

Bakgrund
I Näringsdepartementets regleringsbrev för budgetåret 2017 står att läsa om riksdagen beslut gällande 12 punkter avseende Livsmedelsverkets verksamhet för året. Punkt fyra löd ”Gränsvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott” och där står att läsa:
”Livsmedelsverket ska utreda och vid behov införa föreskrifter om maximalvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Livsmedelsverket ska senast den 30 april 2017 redovisa till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) hur myndigheten planerar att genomföra uppdraget samt en tidplan för hur arbetet ska fortskrida.”

Rapporterar sig nu vara i gång med arbetet
Nu rapporterar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande att de arbetar för fullt med sitt uppdrag och presenterar nu sin ”Redovisning av regeringens uppdrag att ta fram en plan för framtagande av gränsvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott”. Titeln på deras arbetsplan nämner inte alls uppdraget att ”utreda” – men i planen tas problematiken kring detta trots allt upp.
Under stycket Arbetets gång – 4.1 Riskvärderingar och framtagande av maximivärdenstår bland annat att läsa följande:
”En förutsättning för att kunna ta fram maximivärden för vitaminer och mineraler är att det genomförs separata riskvärderingar för varje substans för att avgöra vilka mängder av dessa som kan utgöra en hälsorisk för människor.”

Läs Livsmedelsverkets plan i sin helhet här.

”Kan behövas tillskott för att komplettera kosten”
De allra flesta får i sig vad kroppen behöver med vanlig mat, skriver Livsmedelsverket i pressmeddelandet och fortsätter med att tillägga att det dock ibland kan behövas ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten.
För vissa ämnen är det dock liten marginal mellan dagsbehovet och skadlig mängd, exempelvis vitamin A, jod och selen, meddelar de i sitt pressmeddelande.

Läs också: Ny dom: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige

Idag inga EU-gemensamma bestämmelser men möjligt att reglera land för land
Det finns idag inga EU-gemensamma max-doser för vitaminer och mineraler, men det är möjligt att införa nationella bestämmelser.

Tydliga maximivärden förenklar för både företagare och kontrollmyndigheter och gör det säkrare för konsumenterna, resonerar Livsmedelsverket och skriver fortsättningsvis:
”Med kompetenser inom både toxikologi och nutrition samt i dialog med livsmedelsbranschen och kontrollmyndigheter på livsmedelsområdet, kommer Livsmedelsverket utreda behovet av nationella maximigränser och konsekvenserna av att införa dem. Inledningsvis planeras riskvärdering för två, tre substanser.”

Läs också: ”Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel”

”Inget behov av maxgränser i Sverige”
Branschorganisationen Svensk Egenvård anser dock inte att maxgränser är något Sverige behöver. VD:n Mats Nilsson sa i en intervju i Kurera i februari:
– Nej, vi ser inget behov av maxgränser för vitaminer i Sverige. Den svenska lagstiftningen med producentansvar är bra och det fungerar absolut inte bättre i andra länder med maxvärden, har VD:n Mats Nilsson tidigare sagt till Kurera.

Maxivärden kan bli verklighet 2020
2019 kan de första förslagen på maximivärden komma och efter remissomgång kan Livsmedelsverket besluta om föreskrifter året efter.

Läsa mer?
Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen
”Förvaltningsrättens beslut är en seger för konsumenten”
Norge demonstrerar mot vitaminförbud – i Sverige tiger vi!
Riksrevisionens granskning: Läkemedelsföretagen har för stort inflytande
Vårdpersonal vill prata näring – men saknar förutsättningar

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Men trots att de skriver att detta kommer att ta tid och att aktuell forskning först måste gås igenom verkar det, för Livsmedelsverket, inte vara frågan om huruvida det kommer att införas maximigränser eller ej. Trots att regeringsuppdraget är att först utreda huruvida sådana gränser behövs verkar Livsmedelsverket redan ha bestämt sig. De skriver i sin redovisning (under paragraf 4) följande: ”Utifrån r

Annons
Annons