Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande!

En stor del av den kunskap som finns om läkemedel tas fram av läkemedelsbolagen, som inte bara ser till folkhälsan utan även till vinstintresset.
Både regeringen och myndigheterna bör göra mer för att balansera läkemedelsindustrins inflytande inom hälso- och sjukvården.
Det menar Riksrevisionen som har granskat läget och nu går ut och varnar för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska läkemedelsindustrin.

Riksrevisionen har granskat hur regeringen, Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Socialstyrelsen hanterar läkemedelsindustrins inflytande över den information som ligger till grund för statens läkemedelskontroll och kunskapsstyrning.

► Läs också: Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård

Testar och utvecklar sin egna produkter - och bestämmer vilka resultat som kommuniceras utåt
Läkemedelsföretagen både utvecklar och testar sina egna produkter. Därför har de stort inflytande över hur kunskap om läkemedel tas fram och vad som kommuniceras till omvärlden. Riksrevisionens granskning visar att regeringen och ansvariga myndigheter inte fullt ut kompenserar för industrins informationsövertag i den statliga läkemedelskontrollen och kunskapsstyrningen.

 

Folkhälsa inte vinstdrivande företags huvudintresse – utan avkastning
Det är inte folkhälsan som är läkemedelsföretagens största intresse, utan att göra vinst.
Det är samma moraliska dilemma som uppstår när sjukvården privatiseras. Aktieägare tenderar nämligen att vara krävande.
– Staten måste fokusera på folkhälsan och då är tillförlitlig kunskap om läkemedel och deras effekter central. Myndigheterna bör göra mer för att värna sitt oberoende gentemot läkemedelsindustrin, säger riksrevisor Margareta Åberg i ett uttalande.

► Läs också: Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel

Läkemedelsjättarnas informationsövertag - en institutionell utmaning
Läkemedelsföretagen har ett informationsövertag och många kontaktytor mot myndigheterna, skriver Riskrevisionen, som menar att detta utgör en institutionell utmaning som försvårar myndigheternas uppgift att göra rätt avvägning mellan att göra nya läkemedel snabbt tillgängliga och att invänta mer information om läkemedlens effekt och säkerhet.
En allt för rigorös säkerhetsgranskning riskerar att försena introduktionen av läkemedel, och därmed öka kostnaderna för utvecklingen. Medan en mindre rigorös granskning å andra sidan riskerar leda till att det tar längre tid innan biverkningar upptäcks.

Läs också: Alternativmedicin får för första gången egen auktoriserad broschyr

Riksrevisionen: Socialstyrelsen och SBU bör kompensera för industrins övertag
Svenska myndigheter är dåliga på att kompensera för läkemedelsjättarnas informationsövertag, åtminstone vid en jämförelse med liknande myndigheter i Tyskland och England, vilka Riksrevisionen tittat på.
När Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) gör kunskapssammanställningar och riktlinjer som används inom hälso- och sjukvården utgår de från publicerade studier från läkemedelsföretagen, vilka tenderar att ge en positiv bild av läkemedlens effekter. Myndigheterna behöver i större utsträckning begära även opublicerade resultat från företagen, använda information från offentliga register systematiskt och utbyta information mellan sig så att kunskapsunderlagen blir mer balanserade.

► Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Otillräcklig granskning
Enligt Riksrevisionen bör Läkemedelsverket prioritera arbetet med läkemedelssäkerhet högre. Detta inte minst eftersom Läkemedelsverket, när de granskar läkemedlens effekt och säkerhet, utgår från material från läkemedelsföretagen.

 

► Läs också: Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut

Framhåller läkemedels fördelar och tonar ner nackdelar
Risken är att dessa underlag framhäver läkemedlens positiva sidor och tonar ner säkerhetsproblem. Detta är anledningen till att det finns en statlig läkemedelskontroll, skriver Riksrevisionen, vars granskning visar att myndigheten bland annat valt att inte granska fullständiga säkerhetsrapporter under pågående klinisk prövning, att de under en period endast delvis har handlagt biverkningsrapporter från sjukvård och allmänhet och att de har minskat ner antalet inspektioner av kliniska prövningar.

► Läs också: Läkemedelsverket betalas till 95 procent av läkemedelsindustrin

Visar på många brister
För att behålla fokus på folkhälsa, vilket är det huvudsakliga syftet med läkemedelspolitiken, behöver regeringen och myndigheterna dels vara medvetna om de institutionella utmaningarnas karaktär, dels göra prioriteringar som speglar denna medvetenhet. Granskningen visar att det finns vissa brister i båda avseendena.

Lämnar rekommendation till regering och granskande myndigheter
Riksrevisionen lämnar med anledning av granskningen rekommendationer till regeringen och de granskade myndigheterna, i syfte att främja en mer effektiv läkemedelskontroll och styrning med kunskap.

► Läs också: Allt fler väljer naturligare alternativ framför läkemedel

 

Samtidigt stiger läkemedelsaktierna
Samtidigt kryllar finansiell nyhetsrapportering just nu om läkemedelsbolagens framgångssagor och experterna skriker högt om köprekommendationer till höger och vänster.
När investmentbanken Jefferies analytiker i våras publicerade sin lista över vilka globala läkemedelsbolag som förväntas ge bäst avkastning under året kunde man se att flera företag inom läkemedelssektorn ansågs ha stor potential att lyfta under andra halvåret 2016. Fem aktier på listan spås till och med kunna lyfta över 100 procent.

► Läs också: Så får apotek kunderna att hämta ut mer receptbelagt

Ladda ner Riksrevisionens publikation som PDF här: Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande? (RiR 2016:9)

Av Isabelle G Hedander

Källa: Riksrevisionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Asiatisk nudelsallad

Somrig vietnamesisk nudelsallad

Recept

Sväng ihop en snabb och smakrik nudelsallad med krispiga grönsaker, cashewnötter och örter! Toppa med räkor, kyckling eller vilket protein du än gillar. Pricken över i blir den sötsyrliga dressingen med lite sting.

Ett stilla regn gör dig gladare

Hälsa

Regn är kanske inte det första du tänker på just nu, men våren närmar sig ju med stormsteg och en promenad i ett stilla regn kan vara mer rogivande än du kanske trott. Visste du att naturen släpper ifrån sig mer helande dofter när det regnar och många tycker att ljudet av ett hällregn är rogivande.

 

Flera ananaser

6 starka hälsoskäl att äta ananas!

Kost

Ananas är inte bara en festlig, exotisk frukt som gör sig fint i fruktsallader – den är också en riktig superhjälte för hälsan. Inte minst innehåller den bromelain som både hjälper matsmältningen, minskar inflammation och kan minska risken för vissa cancerformer.

Leende kvinna häller ut kosttillskott ur burk vid ett bord med frukt juice på

Tillskotten som stöttar sköldkörteln

Kost

För dig som lider av problem med sköldkörteln är det viktigt med balans i tillvarons alla delar, vad gäller både kost, motion, sömn och återhämtning. Men några specifika näringsämnen är extra viktiga för sköldkörtelns hälsa.

Yngre kvinna går arm I arm med äldre man med käpp

5 hälsofördelar med att vara snäll!

Mental hälsa

Det kanske låter uttjatat, men vikten av att vara snäll kan verkligen inte underskattas. Inte bara gör du gott för andra genom att vara snäll och göra goda gärningar – din egen hälsa och ditt välmående blir också bättre. Här förklarar vi hur!

Enzymer löste Lottas magkrångel

Hälsa

Lotta Moll har haft problem med magen sedan hon var i tonåren. Magkatarr, sura uppstötningar och halsbränna var en del av vardagen. Hon fick aldrig någon diagnos, och som vuxen försökte hon lösa problemet själv. Till slut var det en burk med magenzymer som fick ordning på magen. I dag är Lotta i princip problemfri.

 

ek

Extrakt från ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Hälsa

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

Ben smörjs in med solkräm vid pool

Är solskyddskrämen farligare än solen?

Hud

När sommaren äntligen gör entré hamnar även solkrämerna i hetluften. Larm om hormonstörande ämnen och andra kemikalier i solkrämer gör att vissa frågar sig om de utgör en hälsorisk i sig? Kureras hudvårdsexpert reder ut!

 

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

”När håret inte mår bra, gör inte vi det heller”

Hälsa

Till Louise Mårtenssons hårsalong i Kristianstad kommer det många kvinnor med tunt skandinaviskt hår. Hon lät 20 av hennes kunder testa ett tillskott med mineraliskt kisel som lovade bättre hårkvalitet. Efter några månader hade samtliga testpersoner fått tjockare hår och bättre hårkvalitet.

 

Kaffe kan bidra till viktnedgång

Kurera testar

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 11; kaffe kan hjälpa oss att gå ner i vikt.

Hund i naturen från kosttillskott droppat i pipett

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då blir behandlade av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Vi frågade två!

Ung leende kvinna håller i en citron framför citronträd

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för immunförsvaret – det är även en riktigt välgörande och hajpad hudvårdsingrediens! Här är fem skäl till att C-vitamin är bra för hyn – från mera glow till skydd mot solskador.

 

Kvinna i profil dricker ur vattenflaska

5 naturliga tips för friska njurar

Hälsa

Njurarna spelar en viktig roll för vår hälsa, bland annat genom att filtrera och rena blodet. Men vad behöver njurarna egentligen för att må bra? Här är fem tips – från att dricka tillräckligt med vatten till att hålla koll på blodtrycket.

Ny enklare metod att förutse Alzheimer

Forskning

Demenssjukdomar orsakar mycket lidande för både de som drabbas och för anhöriga. Det är också en kostsam utgift för samhället, och därför pågår forskning på nya sätt att hitta och bromsa utvecklingen av demenssjukdomar. Nu har forskare hittat ett nytt och enkelt sätt att tidigt kunna förutsäga Alzheimers sjukdom.

Rena kroppen med klorofyll

Hälsa

Nu när värmen kommer tillbaka kan det kännas viktigt att städa både sitt hem och sin kropp. Att rena kroppen med nyttigare kost brukar göra att den känns fräschare på insidan. Gröna blad och drinkar är som magi för kroppen. Klorofyllen i den gröna maten renar och avgiftar.