Annons

Pilgrimsmusslor på citrusbädd

Ett underbart gott – och väldigt vackert – förrättstips som kryllar av c-vitaminer och som kan passa bra även för dem som inte är överförtjusta i fisk och skaldjur.

Redaktionen

21 februari, 2013
Pilgrimsmusslor på citrusbädd
Dela inlägget

Ett underbart gott – och väldigt vackert – förrättstips som kryllar av c-vitaminer och som kan passa bra även för dem som inte är överförtjusta i fisk och skaldjur.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Ingredienser

Citrusbädd
1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
1 apelsin i klyftor
1 lime skuren i filèer
1/2 citron skure i filèer
1/2 blod grapefrukt i klyftor
3 msk olivolja ekologisk
2 vitlöksklyftor, i skivor
1 msk timjan

Pilgrimsmusslor
6 pilgrimsmusslor
1 st äggvita
1/2 dl furukake
2 msk örtsalt
Vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Sås
2,5 dl sukrin
2 msk vatten
1/2 dl apelsin, saft av
1/2 dl fiskbuljong
0,25 röd pepparfrukt, finhackad
1 tsk majzena utrört i lite vatten
ev örtsalt
örter och groddar.

Gör så här

Citrusbädd på plåt
Foto: Mia Hagenmalm

Citrusbädd
Koka upp vatten med agavesirap.
Låt sjuda 3-4 minuter. Låt svalna.
Skär citrusfrukterna i hinnfria filèer och låt dem ligga i agavelagen i cirka en timme.
Lägg frukten i en ugnssäker form på ett bakplåtspapper, ställ in i mitten av ugnen på 100 grader i två timmar.
Ta ut och låt dem bli kalla.
Höj värmen till 150 grader.
Droppa över olivolja och lägg på timjan och vitlök.
Ställ i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Pilgrimsmusslor
När citrusfrukterna är klara:
Krydda pilgrimsmusslorna med örtsalt och vitpeppar och doppa ena sidan i uppvispad äggvita och panera i sesamfrön.
Stek den sesampanerade sida i smör cirka en 1 minut och sedan den andra sidan cirka 1/2 minut.

Annons

Sås
Koka upp sukrin med vatten och låt sjuda någon minut.
Tillsätt fiskbuljong, apelsinsaft och pepparfrukt och låt sjuda ytterligare cirka fem minuter.
Red av med majzena och smaka av med örtsalt.
Lägg citrusfrukter i en skål eller på en assiett och häll över den avsvalnade såsen.
Toppa med musslor och groddar.
Njut!

Från bloggen:
”Den tar lite tid att göra, i alla fall citrusbädden. Så det är ingen snabbmat precis. Räkna med 1 timme i marinad och 2,5 timmar i ugnen.
Som vanligt byter jag ut socker mot sukrin eller agavesirap, så det blir sockerfritt.
Den här rätten görs i 3 steg. Citrusbädd, pilgrimsmusslor och en sås.”

Annons