För 20 år sedan visste vi inte att övervikt och fetma kunde ge skador på levern på det sätt som nu resonerar runt. Antalet personer som får fettlever, levercirros, har ökat och orsaken beror sannolikt på en förändrad livsstil. Övervikt och fetma är en anledning och alkoholkonsumtion en annan riskfaktor. I USA där problemen är betydligt större än här i Sverige har det blivit allt vanligare att få en ny lever genom transplantation för att överleva. Där är den främsta orsaken till levercirros att gruppen sjukligt feta människor har ökat.
Alkohol ökar belastningen
Även leversjukdomar som beror på för högt alkoholintag har ökat de senaste åren och den mest negativa utvecklingen kan ses bland kvinnor mellan 50 och 69 år. Dödligheten har ökat med cirka tio procent i alkoholrelaterade sjukdomar och de väntas fortsätta öka. I Sverige är levern det näst mest eftertraktade organet på donationslistorna.
Ökad konsumtion av alkohol leder ofta till sämre kostvanor och mer stillasittande livsstil där den som dricker ofta väljer bort motion. Snabba kolhydrater och socker ger levern mer att göra och är en orsak till att den fungerar sämre. Stress är en annan bidragande faktor. Även diabetes typ 2, högt blodtryck och vissa läkemedel kan ge en ökad belastning på levern.
Behov av rena månader
Att rena kroppen kan du göra på en relativt kort tid, och när du rensat kroppen från skräp så mår du också bättre. Att göra en detox några gånger om året eller efter behov vitaliserar kroppen och stödjer självläkningen. En detox kan vara allt från några dagars grönsaksfasta med fruktjuicer till att lägga om kosten och låta bli alkohol under en längre period. Vad du väljer beror på ditt utgångsläge, det vill säga hur du mår och hur mycket du tidigare har fastat eller renat din kropp.
Det finns örter som bidrar till att rena levern som kronärtskocka och schisandra, men också gurkmeja som gör att fettomsättningen i levern fungerar som den ska.
Förr tänkte vi mer i vita månader, men idag kanske vi mer än någonsin behöver ha ”rena” månader från både alkohol, mat och vardagsstress. Belastningen på kroppen bidrar till trycket i hela systemet och det försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga.
Levern och ämnesomsättningen
Levern som är vårt största inre organ har fler uppgifter än att ta hand om det som kommit in i kroppen. Förutom att levern är en reningscentral agerar den som kroppens fabrik. Den renar till exempel blod från tarmen, tar upp och omvandlar energin från födan, producerar äggviteämnen, som bland annat behövs för att levra blodet, samt lagrar fett, socker och vitaminer. Levern reglerar även ämnesomsättningen.
Har levern fått jobba för mycket under en längre tid märks det genom att du känner dig trött och tycker att det mesta är jobbigt, vilket exempelvis kan öka risken att bli förkyld.
Förutom diffusa trötthetssymtom så kan en överbelastning i levern kännas som smärta i buken, längre upp till höger, där levern sitter. Du kan vara förstoppad och känna dig illamående, din urin kan ha en mörkare färg, du kanske upplever problem med matsmältningen, har dålig andedräkt, vit eller gul beläggning på tungan, smärta i överarmarna och problem med hudutslag.
Dra ner på kaffe och kött
Matsmältningsbesvär hänger ofta ihop med en överbelastad lever, och när magen fungerar bra är även det ett tecken på att levern mår bra. Börja därför med att minska och eller utesluta socker och alkohol ur din kost, drick mycket vatten, ät så ren mat du kan – det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning. Rör på dig genom att promenera.
En bra riktlinje är att gå minst 6 000 steg varje dag. Minska på kaffet och tyngre mat som kött. Komplettera dina nya vanor mot ett renare liv med ett tillskottet med örter som stödjer avgiftningen och hjälper din lever till normal funktion. När energin återvänder så har du rensat ut restprodukter och eventuella gallstenar, vilket betyder att du hjälpt både njurar som lever att hålla balans och hinna med sitt jobb.
Av Inger Palm
Ämnen som stärker kroppen
B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.