Annons

7 sorters ätbara blommor

Sju sorters blommor under kudden? Lägg dem i salladen i stället! Örtexperten Lisen Sundgren tipsar om sju delikata midsommarblommor.

Redaktionen

20 juni, 2014
7 sorters ätbara blommor
Dela inlägget

Sju sorters blommor under kudden? Lägg dem i salladen i stället! Örtexperten Lisen Sundgren tipsar om sju delikata midsommarblommor.

Timjan i håret gör dig oemotståndlig. Och om två människor dricker fläderblomsöl tillsammans kommer de att vara gifta inom ett år. Så sa man i alla fall förr.
Enligt våra svenska traditioner är naturens magiska krafter extra starka på midsommaraftonens natt. Sover man på sju sorter blommor ser man den man kommer att leva med i sina drömmar.
För dig som tröttnat på växt-tricks utan utlovat uppsving i kärlekslivet finns dock alternativ. Örtexperten Lisen Sundgren, aktuell med boken ”Det vilda köket”, tipsar här om sju välsmakande blommor.

7 välsmakande blommor

 

Vresros
Vresrosens cerisa blomblad är både goda och dekorativa att ha i en sallad. De passar också bra som smaksättning till salt och socker. Smaksätt enkelt genom att förvara torkade blomblad tillsammans med ströet.
Du hittar den vresrosen i dikeskanter och på stränder. Blombladen är rika på c-vitamin och bra för bakteriefloran i tarmen.

Röllika
Röllikan är en aromatisk blomma som smakar starkare än många andra blomväxter. Den passar bra till rustika smaker som rotfrukter, kött och potatis. Ett tips är att göra en kryddig röllikaolja: Låt bara blommor dra i en god vegetabilisk olja. Röllikan kan också användas som spännande smaksättning i tomatsås och köttfärsås.
Röllika har kallats för soldatört eftersom den är kraftfullt bakteriedödande och kan användas för att stoppa blödningar. Den sägs även vara bra för levern.

Annons

Fläderblom
Fläderns sköra, vita blommor passar såklart utmärkt för en traditionell fläderblomssaft. Men de är också goda att fritera! Fritera blommorna hela och ät som tillbehör en huvudrätt. Förvandla till efterätt genom att byta kotletten mot en klick vaniljglass!
Fläderblom är bra vid förkylning och influensa. Torka blommorna och använd som örtte – gärna i kombination med röllika!

Tusensköna
Den här lilla ängsblomman smakar inte så mycket, men man blir så glad av att se den! tycker Lisen. Använd blombladen i sallad och som dekoration på tårtor och kakor. Ett tips är att rulla chokladbollar eller rawfoodbollar i tusenskönors blomblad (i stället för kokos).
Tusenskönan är en traditionell läkeväxt som använts mot blåmärken och stukningar.

Rödklöver
Rödklöver smakar lite sött. Blommorna kan stekas i smör och användas som tillbehör till kött och fisk. de passar också råa i en sallad. Med sitt snygga utseende blir de pricken över i på tallriken.
Rödklöver innehåller en del mineraler och aminosyror. Därför användes rödklöver förr som nödmjöl i tider av svält. Blomman innehåller också växtämnet fytoöstrogen som kan lindra klimakteriebesvär.

Ängssyra
Ängssyran skiftar i rödrosa och växer på vildvuxna, gärna lite torra ängar. Blomman smakar inte så gott. Däremot är bladen nere vid roten syrliga och goda. Smaken är inte helt olika harsyra.
Ängssyran passar bra i en hemmagjord pesto, i en sallad eller som smaksättning i glass och sorbet. Använd den i mat där lite citronsmak kan tänkas passa.

Älgört
Älgörtens milda smak påminner om bittermandel och honung. Låt blommorna som smaksätta bordvatten eller sommardrinken. Du kan också koka saft på dem: Använd ett recept för fläderblomssaft och byt ut blommorna. Älgört passar också bra i pasta eller omelett!
Älgörten har flikiga blad och en gräddvita blomvippa som slår ut i slutet av juni. Den växer där det är fuktigt – på ängar eller i skogen.

Kärleksört
Du hittar kärleksörten där du minst anar det – i karga klippskrevor och på andra oländiga ställen. Den här fetbladiga växten är delikat och innehåller en del c-vitamin. De krispiga bladen smakar lite som sockerärtor. Ät dem råa eller fräs dem snabbt i smör.
Kärleksörten användes förr om man var osäker på sin partners känslor. Genom att hänga två kärleksörter i taket ovanför sig när man sov kunde man sia om förhållandets framtid när man vaknade. Hade blommorna fallit in mot varandra under natten skulle man leva ihop. Pekade blommorna åt olika håll var det dags att leta efter en ny partner.

Annons

Så har du inte gett upp hoppet för lite midsommarmagi – häng upp kärleksörten i taket och stek den i morgon i stället.

Av Maja Sönnerbo

Annons