De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.
År 2016 publicerades en vetenskaplig artikel som hävdade att det finns en definitiv gräns för människans livslängd och att den naturliga gränsen för människans livslängd skulle vara runt 115 år. Men många tvivlade och professor Holger Rootzén på Chalmers ombads undersöka påståendet närmare. Han kom fram till att författarna till Nature-artikeln hade analyserat sina data felaktigt.
Gamla italienare undersökta
En av de största utmaningarna med att undersöka gåtan bakom lång livslängd är att hitta pålitliga data. Utsagor om hög ålder är ofta överdrivna och svåra att styrka. I en ny studie användes uppgifter om italienare som var minst 105 år gamla mellan åren 2009 och 2015, där alla hade giltiga födelseattester. En annan studie täckte in personer från 15 olika länder som var minst 110 år gamla.
Större chanser att överleva efter 110
De olika studierna är överens om att trots att risken att dö ökar när vi blir äldre så planar alltså dödsfrekvensen ut efter en viss ålder. Det betyder att chansen att överleva från 110 till 111 år är samma som från 111 till 112 år – ungefär 50 procent. Denna effekt studerades av ett av forskarteamen från 110 års ålder. Det italienska teamet observerade den från 105 års ålder.
LÄS OCKSÅ: Goda matvanor minskar cancerrisken – och bidrar till längre livslängd
Kön spelar inte längre någon roll
Enligt chalmersforskarna verkar det som att de vanliga faktorerna som är kopplade till livslängd har spelat ut sin roll när någon väl har uppnått 110 års ålder. Kvinnor lever till exempel längre än män i genomsnitt, men efter 110 års ålder försvinner denna skillnad. Bland de mycket gamla finns heller inga skillnader mellan olika länder eller regioner. Människor över 110 år har samma chans att överleva i både Japan, södra och norra Europa, och USA. Och chanserna var desamma på 1960-talet som efter millennieskiftet.
LÄS OCKSÅ: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom
Genetiken satt ur spel
Enligt Holger Rootzén på Chalmers är detta en överraskande och intressant upptäckt då man enligt honom borde kunna förvänta sig att genetiska faktorer och livsstilsfaktorer skulle fortsätta spela samma roll som de gör tidigare i livet. Men efter 110 års ålder verkar överlevnad vara lika sannolik för alla, oavsett dessa faktorer.
LÄS OCKSÅ: Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer
Kan se fram mot nya rekord
Högst uppmätta ålder hittills har fransyskan Jeanne Calments som var 122 år och 164 dagar gammal när hon dog 1997. Holger Rootzén och hans kollega har kommit fram till att vi de närmsta 25 åren kommer kunna se att den äldsta människan blir någonstans mellan 119 och 128 år under förutsättning att det inte startas ett stort krig.
Av redaktionen
Källa: Chalmers tekniska högskola
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!