Annons

Proteas

Redaktionen

26 november, 2012
Dela inlägget

Proteas är ett växtenzym som fungerar i en tarmmiljö mellan pH 2,0–9,0. Proteas hydrolyserar proteinmolekyler till mindre polypeptider och aminosyror (proteolys), exempelvis pepsin och trypsin. Nedbrutna proteiner ger aminosyror som behövs för produktion av matsmältningsenzymer.

Proteas används också för:
• balansering av pH i kroppsvätskorna
• att bygga och reparera vävnad
• kalciumtransport
• bildning av enzymer och hormoner
• ett starkt immunförsvar
• energiproduktion
• reglering av kroppens vätskebalans.

Dessutom kan stora mängder proteas minska inflammationstillstånd i kroppen. Det kan vara viktigt vid idrottsskador, benskador eller som stöd för andningsorgan, ögon, näsa, hals och gom.
Proteas kan också ha en nedbrytande effekt på virus och på allergener. Tillräcklig med proteas håller tunntarmen fri från parasiter, bakterier, jäst, protozoer och mask.
Några av de viktigaste typer av proteasenzymerna är trypsin, kymotrypsin och karboxypeptidas. Proteas bryter också ned fibrin, som i sin tur gynnar inflammatoriska tillstånd. Det har använts mycket vid idrottsskador, operationer och trauma för att påskynda läkning samt motarbeta inflammationer och ärrbildning. Proteasenzymer städar även bort slaggprodukter samt motarbetar tumörbildning och proppbildning. Proteas kan förekomma i tillskott, oftast i kombination med andra proteaser eller enzymer. Man intar oftast 2–3 proteasenzymtillskott efter maten eller 2–4 st. mellan måltiden, 2–4 ggr per dag.

Annons