Receptet är komponerat av Karoline Nordefors som har en gedigen bakgrund som kock och har blivit utsedd till årets Seniorkock 2016 och även fått pris för att ha lagat ”Årets seniormåltid” flera år i rad. Hon jobbar som kock inom Stockholm stad med ansvar för inköp, menyer, utbildning och specialkost på fyra av Stockholm Stads vård- och omsorgsboenden.
Ingredienser:
12 frallor
250 g kokta, avrunna och sköljda bönor, linser (bruna/röda) eller kikärter
ca 4 ½ dl vatten
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
1 påse torrjäst
7 – 7 ½ dl vetemjöl special
LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor
Gör så här:
Mixa bönorna/linserna med cirka hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn slät vätska. Tillsätt resten av vattnet. Värm degvätskan till 37°C.
Blanda degvätskan, salt, olja, sirap, rågsikt, jäst och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen i maskin eller för hand tills degen släpper från kanten eller inte längre kladdar. Låt degen jäsa övertäckt i bunke ca 30 minuter.
Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Grädda i ca 15 minuter, mitt i ugnen. Frallorna går sedan utmärkt att frysa in.
LÄS OCKSÅ: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom